Bengt Eriksson
Close
Bengt Eriksson är nöjd med att köra biogasbilen. ”Det känns som en positiv utveckling, så vi får se vad det blir av det.”
Close

Med flytande biogas i tanken

Åkeri. Flytande biogas är en iskall produkt på ungefär minus 160 grader. Bland lastbilstillverkare och miljömedvetna köpare är den däremot stekhet. I dag visade Volvo Lastvagnar och livsmedelsgrossisten Dagab upp en av fem tunga biogaslastbilar som är på väg ut på vägarna.

Bengt Eriksson
Bengt Eriksson

– Näe, det verkar inte vara någon skillnad för mig som chaufför, säger Bengt Eriksson som hämtade lastbilen i Jönköping och körde upp den till en parkeringsplats i södra Stockholm.

Han yttrar sig efter 36 år som dieselbilschaufför och sisådär 30 mil som biogasdito.

– Det krävs lite mer vid tankningen bara. Här är ett sorts tanklock, och sedan måste jag vrida upp en kran för att sänka trycker inne i gastanken. Det tar lite längre tid.

Tanken sitter under bilen, och bränslet är flytande biogas. Övergången från diesel ska minska utsläppen av klimatpåverkande koldioxid.

Dagab levererar livsmedel till ungefär 7 000 butiker. Företaget har sina egna chaufförer anställda och äger lastbilarna. Dagens nyhet är att fem av 140 dieselfordon under hösten byts ut mot lastbilar drivna av flytande biogas. Den första sätts i trafik i morgon, onsdag. De ska köras i fjärrtrafik och chaufförerna kan tanka på den ort transporterna utgår från: Helsingborg. Göteborg, Jönköping och Örebro.

Dagab och moderföretaget Axfood valde fyra Volvobilar och en från Scania.

– Alla stora lastbilstillverkare drar åt samma håll när det gäller flytande biogas, säger Jan Strandhede, informatör på Volvo Lastvagnar. Vi har 30 bilar på gång till den svenska marknaden.

Han ser bränslet som ett seriöst alternativ till diesel också när det gäller lastbilarnas prestanda. Motorerna är desamma som i nya traditionella fordon, men konverterade till gasdriften.

– Ambitionen är att vi ska tanka 100 procent biogas, säger Helena Blom, transportansvarig på Dagab, väl medveten om att det kan hamna fossil naturgas i tankarna ibland.

Men ett mindre åkeri, har det råd att börja ersätta sina dieselbilar med miljösnällare biogasfordon?

– Då handlar det om att göra en livscykelanalys för bilen, säger Volvos Jan Strandhede. Du kan kanske få mer betalt av den som köper transporterna när du garanterar att de är fossilfria.

Vad kostar själva lastbilarna då?

– Riktpriset ligger 480 000 kronor högre än för en motsvarande dieselbil. Men för köparen kan det bli 240 000 eftersom statliga klimatklivet går in och stöttar den som gör investeringar som minskar utsläppen, hur mycket beror bland annat på hur stort företaget är.

kan

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    25 september, 2018

    All koldioxid är klimatpåverkande oavsett om de kommer från rötning eller under jord. Fördelen med biogas är att man slipper partiklarna. Metan är ett rent bränsle. Men håller metandriften samma verkningsgrad som dieseldrift. Min erfarenhet av biogas drift är att vid hög belastning så ökar bränsleåtgången drastiskt. Detta beroende på biogasens lägre gastäthet än vad naturgasen besitter, Problemet med biogas är rötningen, den är alldeles för energikrävande för en storskalig tillverkning av metan (biogas). Processen kostar för mycket energi, på vintern kan energikostnaden bli upp till 40% av energiutvinningen. Diesel och bensin har en kylande effekt på motorn, det har inte gas, så motorernas kylsystem måste uppgraderas annars är risken för motorhaveri stort. Svavelväte är den stora boven när det gäller biogas, den kontaminerar motoroljan och gör att systemen rostar inifrån. -160 grader kräver också sin energitribut. Under mycket speciella omständigheter kan biogasen vara ett rimligt alternativ, men ur energi och miljösynpunkt så är en storskalig satsning på biogas kontraproduktiv. Får man bränslet subventionerat så kan några räkna hem det ekonomisk. Kan man dessutom hitta på en något effektivare metod än rötning så kanske det kan vara något alternativt för än mer storskalig drift, annars inte. Danskarna konkurrerar ut de svenska producenterna av biogas pga högre subventioner. Lätt är det inte.

Lästips:

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Vinnare på tung festival

Mässa. I helgen var det dags för tjugonde upplagan av Trailer Trucking Festival – Sveriges tyngsta lastbilsfest hölls på Mantorp park och bjöd på såväl branschnyheter, som kran-SM, ljusshow och tävlingar om bästa fordon i en rad klasser, från B (bulkbil) till V (veteranbil).

Störst på skogen!

Mässa. Mitt i landet möts alla som på olika vis får skogstransporterna att rulla. På mässan Mittia Skogstransport i Ljusdal förenades nytta med nöje i slutet av augusti.

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.