Mathem-bil
Close
De som kör Mathems bilar är anställda av Körhem och går under ett avtal för säljare. Det innebär att förarna får mer än 3 000 kronor mindre i ingångslön.
Close

3 000 kronor mindre i lön efter Mathems blåsning

Chaufförer. Körhem blåste tjänstemannafacket Unionen och tecknade hängavtal. Konsekvensen är att chaufförerna som kör ut miljardföretaget Mathems mat går miste om ungefär 3 000 kronor i månaden, jämfört med om de haft kollektivavtal med Transport.

Aftonbladet har tidigare berättat att chaufförer anställda av Körhem som kör ut mat för Mathem, jobbar under ständig stress. I granskningen framkommer att chaufförer tvingats kissa i flaskor och byta mensskydd i skåpet på bilen bland matvarorna. Möjligheterna till att uppsöka toalett under rasterna är dåliga.

Nu kan vi avslöja att Körhem har använt sig av en felaktig tjänstebeskrivning för att teckna hängavtal med Unionen, i stället för att teckna avtal med Handels eller Transport. Företaget har sparat miljontals kronor på det varje år.

För den som söker jobb som chaufför på Körhem finns jobben att hitta på Mathem.se. Där under titeln utesäljare. När Körhem tecknade hängavtal med Unionen 2015 lämnades en tjänstebeskrivning in som matchade den för utesäljare.

Transportarbetaren har varit i kontakt med två anställda som väljer att vara anonyma. Båda hävdar med bestämdhet att de är chaufförer och inte utesäljare.

Det fina i kråksången (för Körhem) är att löneläget för en utesäljare är betydligt lägre än för chaufförer:

En B-kortschaufför, som jobbar enligt Transports kollektivavtal i Stockholm eller Göteborg, får 136,13 kronor i timmen i ingångslön. Efter ett år får chauffören 151,25 kronor i timmen. Dessutom utgår en premiekompensation på minst två kronor i timmen.

I platsannonser lovas utesäljare/chaufförer för Körhem en ingångslön på 118,74 kronor i timmen. Enligt uppgift ska lönen gå upp med ungefär 10 kronor efter 3000 timmars tjänstgöring.

Också i Handels avtal är lönen för chaufförer högre än Körhemförarnas nuvarande löner. Ingångslönen för B-kortschaufförer är runt 140 kronor och ob-tillägget är högre än i både Transports och Unionens avtal.

Lars Karlsson är lokalombudsman på Transport avdelning 5 i Stockholm. Han tycker chaufförerna är chaufförer och ska ha lön som det.

– Körhem använder fel avtal. Jag undrar hur företaget kom fram till att förarna är utesäljare, som de baserar lönen på. Det gör att chaufförerna får för låga löner. Ägaren av Körhem är vd på Mathem, som har kollektivavtal med Handels. De vet mycket väl vad de gör. Det är vi från facken som ska bestämma vilket kollektivavtal som ska gälla, inte arbetsgivarna, säger Lars Karlsson.

Körhems vd Frederik Engelfeldt har valt att svara på våra frågor per mejl:

Har ni valt att teckna hängavtal med Unionen för att det är billigare än att teckna avtal med något av de aktuella LO-förbunden?

– Avtalsfrågan äger arbetsmarknadens parter, inte vi som företag, skriver Engelfeldt.

Förtjänar era chaufförer inte samma lön som hos konkurrenterna?

– Vi har i snitt 300 personer per månad som söker jobb hos oss. Många som slutar hos oss väljer sedan att komma tillbaka. Detta sammantaget borde innebära att vi är en attraktiv arbetsgivare. Tilläggas bör att vi betalar löner som klart överstiger Unionens grundlöner, skriver Engelfeldt.

Företaget vill inte svara på om de är beredda att teckna avtal med Handels eller Transport.

Handelsanställdas förbund avstår från att kommentera på grund av att det är en pågående process om hur frågorna ska hanteras. De ber att få återkomma vid ett senare tillfälle.

Unionen: Körhem vilseledde oss

Chaufförer. Körhem ville ha kollektivavtal för sina tjänstemän och Unionen skrev hängavtal. Sedan visade det sig att utesäljarna i praktiken var chaufförer.

– Företaget uppgav att de som skulle omfattas av hängavtalet var tjänstemän. Det var dock inte fallet och Unionen ser mycket allvarligt på det som har hänt, säger Kristina Fanberg på Unionen.

År 2015 kontaktade Körhem tjänstemannafacket Unionen och ville ha ett kollektivavtal. Företaget sa att de berörda arbetstagarna jobbade som administrativ personal eller som utesäljare.

Unionen uppmanade Körhem att gå med i Svensk Handel, eftersom Mathem redan var det. Men företaget vägrade. Då tecknade Unionen ett hängavtal för vad de trodde var tjänstemän.

Det var först under 2016 som Unionen fick indikationer på att utesäljarna egentligen var chaufförer, berättar Kristina Fanberg, central ombudsman på Unionen.

– Vi har sedan situationen kom till vår kännedom arbetat för att nå en långsiktig lösning med företaget, men förgäves. Körhem har inte varit intresserade, säger hon.

Kan man säga att ni har blivit vilseledda av Körhems tjänstebeskrivningar?

– Ja, och det har vi påtalat för arbetsgivaren, säger Kristina Fanberg.

Vad händer nu?

– Vi har sedan situationen kom till vår kännedom arbetat för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal med något av de fackförbund på LO-sidan, som har relevant avtal för de tjänster som inte är att betrakta som tjänstemän. Det vill säga chaufförer, verkstadstjänster, gårdstjänster och andra arbetartjänster.

– Körhem har dock inte varit intresserade utan har hela tiden sagt nej till våra förslag. Men vi ger självklart inte upp utan kommer att fortsätta arbeta för en långsiktig lösning som tryggar villkoren och säkerställer arbetsmiljön för arbetstagarna, säger Kristina Fanberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Nicklas:
    27 september, 2022

    Carina,

    Det finns ingen lag i sverige som säger att du måste ha ett kollektivavtal på ditt företag.

  2. Carina:
    5 april, 2022

    Hur kan sådant här beteende från arbetsgivare vara lagligt? Fattar inte att det accepteras; det är väl bara att säga upp ett felaktigt avtal och teckna ett nytt med rätt fackförbund! Och det får arbetsgivaren finna sig i; det är ju han som använt sig av vilseledande uppgifter och farit med osanning!

  3. Mikael:
    13 december, 2018

    Praktiskt att bolaget som kör leveranserna åt Mathem ägs av Mathems vd...
    Det kan väl händelsevis inte råka vara så att han bestämt att det ska vara så för att tjäna pengar på dåliga villkor?

  4. Viktor:
    8 november, 2018

    @Dennis
    Ja, men då förlorar de ju medlemsintäkter förstår du väl.

  5. Dennis Nilsson:
    1 november, 2018

    Om nu Unionen upplever att de blivit förda bakom ljuset av Körhem, så är det väl bara att häva avtalet. Alla utom Körhem förmodligen, tycks ju vara överens om att det tillkommit på felaktig grund.

    /Dennis.

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Transport får många frågor om kabinavtalet

Flyg. Den 1 februari tog Transport över avtalet för flygets kabinpersonal från Unionen. Nu är arbetet med ett nytt kollektivavtal i full gång.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Transport ska organisera kabinpersonal – taxitelefonister till Unionen

Facket. Transport och Unionen är överens. Kabinpersonal ska organiseras av Transport och taxitelefonister av Unionen. Dessutom ska arbetsledare inom bevakning räknas som tjänstemän.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. (UPPDATERAD) Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.