Mats Wingborg
Close
Mats Wingborg, utredare.
Close

”Det handlar om att försvaga det fackliga inflytandet”

Politik. Förslag om uppluckrat anställningsskydd och sänkta ingångslöner. Utredaren Mats Wingborg har gått igenom riksdagspartiernas arbetsmarknadspolitik. – Förslagen innebär det att hela den svenska modellen försvagas.

Knappa två veckor före valet är en sal i ABF-huset i Stockholm närmast fullsatt. Längst fram står Mats Wingborg, utredare och författare som ofta skriver ur ett fackligt perspektiv. Han presenterar en genomgång av riksdagspartiernas arbetsmarknadspolitik. 21 frågor behandlas i rapportens 140 sidor, och är publicerad av Arena Idé, en tankesmedja som är nära fackföreningsrörelsen.

I den skala som presenteras hamnar Centerpartiet längst till höger av partierna när det gäller arbetsmarknadspolitiken.

– De har det mest radikala förslaget, att alla företag under 50 anställda ska undantas lagen om anställningsskydd. Det handlar om 40 procent av alla privatanställda, säger Wingborg.

När ett företag säger upp personal har den uppsagda förtur till nya tjänster under nio månader. Det kallas företrädesrätt och Centerpartiet vill ta bort den.

– Kombineras det med försämrad las kan man säga upp personal och anställda ny annan personal, då finns inte mycket kvar av anställningstryggheten, säger Mats Wingborg.

De andra allianspartierna och Sverigedemokraterna vill inte gå lika långt som Centern, men alla vill införa fler undantag i lagen om anställningsskydd.

– Reglerna är semidispositiva, det går att göra undantag om man kommer överens med facken. Tar man bort turordningsreglerna kan arbetsgivaren hoppa över facket, som då får en mindre viktig roll. Det handlar om att försvaga det fackliga inflytandet, säger Wingborg.

Det är inte så troligt att Centerpartiet får igenom alla sina långtgående förslag, tror Wingborg. Han pekar snarare på att den som vill veta hur Alliansens syn på arbetsrätt kan se ut vid en borgerlig regering gör bäst i att titta på Liberalerna.

– Alliansen är överens om ett förslag om inträdesjobb med löner sänkta till 70 procent av lönen i kollektivavtalen. För att få nyanlända och unga i arbete. Förslaget är i stort sett identiskt med Liberalernas första förslag om startjobb.

Sverigedemokraterna har också ett förslag om att sänka löner, då i så kallade lärlingsjobb.

– Skillnaden är Sverigedemokraternas bara gäller för ungdomar. Partiet är motståndare till alla förslag som är riktade till nyanlända. Sverigedemokraterna stödjer ofta Alliansen i frågor som rör arbetsmarknaden, förutom när det handlar om rödgröna förslag som de tror kan minska invandringen, säger Wingborg.

Socialdemokraterna har lanserat ett program om arbetsmarknadspolitik inför valet.

– Det är en skärpning på flera områden men en sak har försvunnit. Förra valet ville man förbjuda möjligheten att hyra in från bemanningsföretag som stadigvarande arbetskraft. Det kravet har försvunnit, säger Wingborg.

– Tittar man på Miljöpartiet har de stött Socialdemokratin. Det är frågor som inte är så stora hos dem.

Wingborg berättar också att Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som är mot alla förändringar av strejkrätten. Partiet vill också ta bort undantagen i turordningsreglerna.

När arbetsmarknadsjournalisten Anna Danielsson Öberg kommenterar utredningen ger hon en hel del beröm, men hon tycker att den sittande regeringen komer lite lätt undan.

– Regeringen lovar att allmän visstid ska bort. De har inte gjort det på fyra år och skyller på att de inte har haft majoritet. Hela idén är att man ska få en majoritet för sina förslag, hur ska det gå till?

Dan Holke från LO-TCO Rättskydd anser att regeringar oavsett färg har legat lågt när det gäller att ändra reglerna på arbetsmarknaden de senaste mandatperioderna, senaste stora förändringen var när den dåvarande Alliansregeringen införde anställningsformen allmän visstid.

– Nu känns det som att det synsättet är på väg att luckras upp. Det innebär större skillnad mellan partierna i synen på arbetsrätten. Nu verkar Allianspartierna ha en grundläggande uppfattning om att arbetstagarna har för stark position på arbetsmarknaden och man vill därför försvaga deras rättigheter. Samtidigt ställer de billig arbetskraft till förfogande för arbetsgivarna. Det här med att arbetstagarna är för starka är inget vi känner igen oss i på rättskyddet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.