Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”
Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.
Redan i somras hamnade flytt- och bemanningsföretaget Texab på kollisionskurs med facket, Transport. Efter en truckolycka kom det fram en rad vittnesmål som tyder på att Texab systematiskt utfärdat truckkort till anställda, utan att personerna fått den utbildning som krävs.
I en artikel i Transportarbetaren tillbakavisade bolagets vd, Torbjörn Ulf, anklagelserna.
Efter det har tidningen träffat anställda på Texab. De bekräftar uppgifterna om falska truckkort och beskriver en utbredd rädsla inne på Postnords lager. Den som hamnar i onåd hos Texab riskerar inte bara sparken, utan också utvisning från Sverige.
– Vi utnyttjas som rena daglönare, säger en anställd. På fredagen får man besked om när jobbet börjar på måndagen. Men på söndagskvällen kommer ett nytt sms. Då är det en ny tid som gäller.
Avtalsbrott
Transport bekräftar att scheman saknas och att Texab bryter mot kollektivavtalet på flera punkter.
Under intervjun tar en anställd fram ett beslut om arbetstillstånd från Migrationsverket. Där utlovar Texab heltidsjobb, 100 procent, och en lön på 23 624 kronor.
– I verkligheten har jag bara deltid, en timanställning. Jag kan få jobb sex, sju timmar ena dagen. Nästa dag blir de inget. Då finns inga containrar, säger arbetsledningen.
I Göteborg har lagerarbetarna från Texab till uppgift att manuellt lossa containrar som kommer till två av Postnords storkunder – skokedjan Nilson shoes och Brother, som tillverkar kontorsmaskiner.
Monotont jobb
Både anställda och besökare från facket beskriver jobbet som tungt och monotont. Varje låda till Nilson shoes innehåller många par skor och kontorsskrivarna kan väga uppåt 30-40 kilo, uppger anställda. En av dem säger:
– Vi har hjälpmedel, som rullbanor in i containrarna. Med de är bara i bruk när facket är på besök, sedan plockas de undan. Det finns en maskin som plastar in de färdiglastade pallarna, men den används oftast inte. Det går snabbare om vi springer runt pallen med plastrullen.
– Jobbet är fruktansvärt stressigt. Arbetsledningen driver hela tiden på: ”Ni måste jobba snabbare!”
Tre anställda har skrivit under ett vittnesmål där de pekar på konstant press från arbetsgivaren. Diskriminering och rasism förekommer också, enligt brevet. Liksom förakt och förolämpningar mot islam och profeten Muhammed.
Alla tre som skrivit på är killar, palestinier, i åldrarna 25-30 år. En av dem säger:
– Vid ett tillfälle hade vi besök av högste chefen, Torbjörn Ulf. Han sa:” Jag bryr mig inte om facket, inte om er profet Muhammed! Det finns bara en gud här, och det är jag!”
– Sedan försökte han skrämma mig. Jag fick höra att Texab kan sparka mig när som helst. Han sa: ”Jag kan se till att du får lämna Sverige.”
Plötsligt avsked
Flera anställda berättar att företaget har försökt pressa fram erkännanden om att de betalat mutor till en namngiven gruppledare. Mutor för att få gruppledaren att fixa fram arbetstillstånd och fortsatt jobb på Texab.
Gruppledaren heter Bashar Asi. Han är medlem i Transport och började på Texab 2012. Bashar Asi fick länge lovord av Texab, ända till hans skrev en anmälan om en truckincident.
I november avskedades han plötsligt. Liksom hans bror Mohammad Assi. Bashar anklagas för att fuskat med timredovisningen och gynnat brodern, Mohammad. Några bevis har inte presenterats, enligt facket, och Transport har ogiltigförklarat avskeden.
När Transportarbetaren träffar Mohammad är han förtvivlad. I dagarna väntar hans fru parets fjärde barn. Hela familjen bor i utkanten av Göteborg. Men Mohammads arbetstillstånd gick egentligen ut redan i mitten av december.
Trots det – och trots att han avskedats – har Texab ringt in honom flera gånger för nya inhopp på Postnord. Det senaste var den 27 december.
Efter första inhoppet fick Mohammad en kalldusch. Han fick då veta att hans fortsatta arbete var villkorat. Mohammads anställning skulle löpa vidare – förutsatt att brodern Bashar erkänner de oegentligheter som Texab anklagar honom för.
Bashar skakar på huvudet. Säger:
– Anklagelserna är inte sanna. I juli fick vi skador på en truck. Jag fyllde i en skaderapport. Det ledde till att Arbetsmiljöverket ställde frågor om utbildningen och truckkorten. Det var så fusket med truckkorten kom fram.
– Ingen har fått korrekt utbildning, utan bara en kort instruktion på omkring en halvtimme. Ändå är det avancerad truckkörning, med långgafflar som tar två lastpallar samtidigt.
Förhandlingar på gång
Bashar plockar fram ett utprintat truckkort. Det är utställt på en person som aldrig ens började på Texab. Än mindre fick truckutbildning.
I mitten av januari väntar nya förhandlingar mellan Texab och Transport. En handlar om Abdullah Othman. Han kom som asylsökande till Sverige och har till skillnad från många andra Texab-anställda permanent uppehållstillstånd.
I september blev Abdullah misshandlad inne på Postnords lager. Flera personer gav sig på honom, bland annat en arbetsledare på Texab. Enligt uppgift blev Abdullah också avskedad efter bråket.
Fel hävdar bolaget. Abdullah hade bara en provanställning, och Texab hade inte längre behov av honom. Så lyder företagets förklaring.
– Jag vågar hur som helst inte gå tillbaka till jobbet, säger Abdullah Othman. Men jag vill ha ut min lön.
Han är konfunderad. Den utpekade arbetsledaren har skickat pengar och en ursäkt till Abdullahs familj i hemlandet. Abdullah tolkar det som ett sätt att försöka tysta honom. Att få honom ta tillbaka uppgifterna om misshandeln.
Bråket fångades på Postnords övervakningskameror. Transport har begärt ut filmsekvensen, men Postnord vägrar lämna ut den. Flera ur lagerpersonalen såg dock händelsen och är beredda att vittna.
Hårdare regler
Under intervjun är det skakande att lyssna till de unga killarnas berättelser. Flera av dem har kvalificerade utbildningar i bagaget. En är tandläkare, en annan har pluggat till ingenjör. Både försöker få sina meriter godkända i Sverige.
De frågar sig hur ett statligt bolag som Postnord kan anlita en entreprenör som satt i system att utnyttja människor. Unga människor som har svårt att hävda sina rättigheter, utan att riskera avsked och utvisning.
Flera röster vittnar om en antifacklig inställning hos Texab. I somras kallades all personal till ett möte på en söndag.
– En av våra chefer höll i det. Han uppmanade alla att inte gå till facket och berätta om truckkorten. Nu försöker företaget pressa anställda att ta tillbaka alla uppgifter om falska truckintyg.
I spåren av striden om truckkorten har Texab infört hårdare regler för personalen. Nu gäller första-dags-intyg vid sjukdom och den som kommer mer än 15 minuter för sent till jobbet, skickas hem. Utan lön.