Hallå där!
… Ida Hallgren, som är psykolog och doktorand i filosofi, din studiecirkel i negativt tänkande blev full direkt.
Är du förvånad?
– Nej, det finns ett uppdämt behov, en motreaktion på hela positivitetsvågen. Folk är trötta på att inte få ställa kritiska frågor utan att bli skuldbelagda.
Varför är det dåligt att vara för positiv?
– Då blir din inställning lätt att allt ordnar sig ändå, och du anstränger dig mindre för att uppnå något.
De som tar in mindre av negativa tankar när något händer blir mer missnöjda på sikt. Det kan faktiskt utlösa depression. Och en deprimerad person som blir uppmanad att tänka positivt kan må ännu sämre av det.
Är positivt tänkande en slags manipulation?
– När författaren Barbara Ehrenreich fick bröstcancer och uppmanades att tänka positivt formulerade hon hur det kan hänga ihop – att allt från sjukdom till att inte kunna försörja sig själv faller tillbaka på vår egen inställning. Som ett sätt att trycka ner rättmätig ilska över samhällets brister. Det är höjden av individualism.
Är negativt tänkande relevant för facket?
– Absolut! Hur bemöts och lönesätts visselblåsare och personer som pekar på potentiella problem? Den positiva vågens individualism, med var och en sin egen lyckas smed, har också gått hand i hand med trenden individuella löneförhandlingar kontra strukturella perspektiv.
Blir det en fortsättning på din negativa kurs?
– Det kan jag absolut tänka mig.
Fotnot: Studiecirkeln pågår i fem kvällar och heter Negativt tänkande – bättre blir det inte. Den arrangeras av Sensus i Göteborg.