Inget avtal för EU:s 28 miljoner plattformsarbetare

Politik. EU säger nej igen till bättre villkor för Europas plattformsarbetare. Transport vill att LO agerar.

Det bidde inte ens en tumme. Efter mer än två års förhandlande om förbättrade arbetsvillkor för Europas plattformsarbetare sa EU återigen nej till en överenskommelse. Striden står om tolkningen av arbetstagarbegreppet för plattformsarbetare (även kallade gigarbetare) – de som arbetar via digitala plattformar som Uber, Bolt och Wolt. Vem ska anses egenföretagare och vem anställd med rätt till sjuklön, semester, pensionsavsättningar med mera?

I julas sade nästan hälften av EU:s medlemsländer nej till ett första konkret avtalsförslag. Enligt det skulle plattformsarbetaren garanteras anställning om två av fem kriterier uppfylldes; bevisbördan att påvisa motsatsen låg hos arbetsgivaren.

I förslaget som medlemsländerna nu sagt nej till hade kriterierna tagits bort, i stället skulle medlemsländerna själva bestämma vilka krav som skulle gälla för anställning. Rätten till anställning var inte längre lika självklar utan beroende av respektive medlemsstats välvilja. En klar försämring menade Europafacket.

Vid senaste omröstningen röstade visserligen bara ett land nej till överenskommelsen och tre avstod ifrån att rösta. Men det räckte enligt EU:s regler. Vilka länder är inte offentligt – men alla vet att det är Frankrike, Tyskland, Grekland och Estland. Regeringskansliet bekräftar att Sverige röstade för.

Ilian De Basso, Socialdemokratisk EU-parlamentariker.
Ilian De Basso, Socialdemokratisk EU-parlamentariker. Foto: Alain Rolland/EU-parlamentet

Ilan de Basso, svensk socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet, röstade i parlamentet nej till ett direktiv eftersom det är något han anser parterna ska avtala om.

– Vi socialdemokrater har varit starkt kritiska till EU-lagstiftning och de uppenbara konsekvenser som skulle följa för svenskt vidkommande. Trots att vi inte får ett plattformsdirektiv på plats nu vet jag att det har satt press på både arbetsgivare och fackförbund i Sverige att hitta kollektivavtalslösningar för plattformsarbetare. Det är helt uppenbart att mer behöver göras för att förbättra arbetsvillkoren för gigarbetare i både Sverige och Europa, säger han till Transportarbetaren.

Enligt EU-kommissionen arbetar idag över fem miljoner gigarbetare som egenföretagare fast de borde vara anställda. Det skulle ett direktiv ändra på.

Transports ordförande Tommy Wreeth är bekymrad.

Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Kristina Sjöberg

– Den här branschen har kommit för att stanna och vi har ett jätteproblem, för vem är arbetsgivare och vem ansvarig för arbetsmiljön?

Behöver EU ett plattformsdirektiv?

– Ja, det är min uppfattning. Förslaget var visserligen urvattnat, men det hade ändå blivit ett visst skydd och vissa ramar.

Normalt är det här en fråga för parterna. Ska EU lägga sig i?

– Plattformsarbete är en hybrid som inte funkar i den svenska modellen med arbetsgivare och arbetstagare. Så modellen vi har måste kompletteras, så att den relaterar till den här sektorn.

Totalt finns 28 miljoner plattformsarbetare i EU, redan nästa år beräknar EU-kommissionen dem till 43 miljoner.

– Vi har medlemmar som jobbar i sektorn som kan bli utkonkurrerade av appar. Men det här kommer i flera sektorer, och fler förbund kommer hamna i den här sektorn. Så det borde vara en större fråga för LO än vad det är, säger Tommy Wreeth.

Vad som nu händer med EU:s lagförslag är oklart. De är ont om tid att få ett direktiv på plats under den här mandatperioden innan EU-valet i juni. Hinns det inte med kan det mycket väl innebära inget direktiv  alls.

Lagstiftning behövs för plattformsarbete

En Kammarrättsdom nyligen visar på behovet av att lagstifta om plattformsarbetares villkor. Arbetsmiljöverket hade begärt att matleverantören Bolt skulle vidta arbetsmiljörelaterade åtgärder då de har den största rådigheten över arbetsmiljön för de inhyrda kurierna (de som jobbar för Bolt). Bolt tillbakavisade kravet och får nu rätt eftersom, menar Kammarrätten, Bolt inte ger direkt arbetsledning och saknar fast verksamhetsställe där kurirerna kan inordnas. Och dessutom saknar rådighet över de verksamheter som tillagar den beställda maten och har inga egna anställda kurirer och de kurirer som arbetar genom plattformen kan därmed inte anses inordnade i Bolts ordinarie verksamhet. Detta trots att maten kurirerna levererar till syvende och sist levereras av Bolt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Foodorabud. Foto: John Antonsson

EU-parlamentet röstade ja till nya regler för gig-jobbare

EU. Onsdagen den 24 april röstade EU-parlamentet ja till slutförslaget som ska ge nya villkor för plattformsarbete. Majoriteten av svenskarna röstade mot.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.