Krav på plexiglasskydd i taxibilar

Färdtjänst. Barriärskydd mellan chaufförer och resenärer och stopp för passagerare i framsätet. De corona-kraven riktar Arbetsmiljöverket till två taxibolag i Örebro. Är åtgärderna inte genomförda den 3 september hotar myndigheten med vite på 100 000 kronor.

Inte som ett engångsbelopp utan varje gång ett av företagens fordon körs utan plexiglasskydd och med en passagerare på samma sida av glaset som chauffören.

Det är inte första gången Arbetsmiljöverket (AV) fattar beslut om utökat skydd för chaufförer som kör färdtjänst, sjukresor och skolskjuts till följd av pandemin. Före påsk riktade myndigheten samma krav till ett taxiföretag i Stockholm efter att Transports regionala skyddsombud på lokalavdelningen inte fått gehör för åtgärderna.

Precis som i Örebro drog AV:s beslut ut på tiden, men när det väl kom gick beställningscentralen Taxi Stockholm ut till sina åkare och begärde att de skulle installera barriärsskydd mellan förare och resenärer.

Transports regionala skyddsombud på flera håll i landet gick på samma linje. Och när smittspridningen ökade drastiskt i Västernorrland i våras följde regionen efter och utfärdade rekommendationer till åkarna om plexiglas och stopp för framsätesåkning. Det berörde förare av sjuk- och vaccinationsresor.

AV:s senaste beslut riktar sig till två taxibolag, som utför en del av de samhällsbetalda resorna i Örebroområdet. Transportarbetaren ringer upp en av åkarna som inte vill ge några kommentarer. Han har inte överklagat beslutet.

Spridningen av corona tar nu åter fart och Transports centrala arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig välkomnar det förbättrade skyddet.

– Det är ett väldigt bra beslut. Coronavaccinet bygger på att enskilda personer inte ska bli sjuka och dö, men man kan fortfarande smitta andra. Det Arbetsmiljöverket säger är just att man kan vara smittbärare även om man är vaccinerad. Därför behöver chaufförerna fortsatt stärkt coronaskydd, säger Martin Miljeteig.

I AV:s handlingar beskrivs chaufförer som en yrkesgrupp som ”i hög grad” utsätts för risk att smittas i sitt arbete. Martin Miljeteig instämmer och kritiserar myndigheten för att ha agerat för långsamt:

– De här besluten kommer ett år för sent. Arbetsmiljöverket borde ha agerat mycket, mycket tidigare och lyssnat på de bedömningar vi gjorde för att skydda chaufförerna.

Frågan är komplicerad eftersom åkarna är chaufförernas arbetsgivare och ansvarar för deras arbetsmiljö medan beställningscentraler (taxiväxlar) och upphandlare kan ställa krav på taxibolagen.

– Ofta är det inte taxiåkarna utan beställningscentralerna som bromsat förarnas säkerhet och vidhållit att passagerare måste sitta i framsätet, om de har tillstånd till det. Taxibolag som värnar om och vill skydda sin personal har därför hamnat i kläm, säger Martin Miljeteig.

– Men vissa arbetsgivare har också ifrågasatt barriärskyddet, tillägger han.

Krav från upphandlare av samhällsbetalda resor och beställningscentraler, som sätter krokben för chaufförernas smittskydd och arbetsmiljö är en fråga som Transport nu ska granska närmare, förklarar han.

– Om Arbetsmiljöverket fattat ett generellt beslut om införande av barriärskydd och stopp för passagerare bredvid chauffören hade hela processen gått mycket snabbare. Nu har många av våra medlemmar tvingats köra med dåligt coronaskydd under alldeles för lång tid. Många har smittats.

Både förare och arbetsgivare har riktat kritik mot att plexiglasskydd kan skapa reflexer och förhindra kommunikationen med resenärerna. I sitt beslut till Örebroåkerierna skriver AV att barriärskyddet ”inte får medföra andra arbetsmiljörisker för arbetstagarna. Sådana risker kan till exempel vara begränsad sikt, bristande säkerhet vid en trafikolycka eller störande reflexer och blänk”.

Myndigheten motiverar sina krav på barriärskydd med att alla ännu inte fått vaccin och att det finns en oro för att nya virusvarianter ska komma. Verket bedömer också att oavsett om förarna vaccinerats eller inte så ger sprutorna inte hundra procent skydd mot smitta. Vaccingenombrott hos färdigvaccinerade har inträffat, påpekar verket, därför kan ”vaccinationen inte ensam fungera som skydd för arbetstagarna när avstånd inte kan hållas”.

De båda Örebroföretagen har haft olika invändningar. Bland annat att chaufförerna har tillgång till munskydd, handsprit, handskar och visir och att förarna ska rengöra och vädra ut bilar och bussar efter varje körning. Det ena åkeriet skriver att deras chaufförer en bit in i september kommer att närma sig 100 procent vaccinationsskydd och att passagerarna är vaccinerade till 90 procent. Det andra ger liknande uppgifter.

Ett av bolagen pekar på svårigheter att få tag i barriärsskydd och material till bussarna. Företaget önskar också att elever i skolskjuts som blir åksjuka ska få fortsätta sitta fram och tycker att en meters avstånd mellan förare och resenärer räcker.

Det andra åkeriet ifrågasätter nyttan av plexiglas när chauffören redan haft nära kontakt med passagerarna för att hjälpa dem in i bilen. Man anser att plexiglasskydd ”inkräktar på arbetet” eftersom det innebär att chauffören hela tiden måste gå i, ur och runt fordonet för att öppna dörrar, sköta betalning och hjälpa till vid på- och avstigning.

Barriärer innebär också hinder vid akuta situationer och försämrar fordonets ventilation med oönskad värme och kyla som följd, anför bolaget.

Arbetsmiljöverket kontrar med att munskydd fungerar sämre om chauffören har skägg och om skyddet är blött, och håller fast vid två meter-kravet. Verket hänvisar till att förarna har en instruktion att använda personlig skyddsutrustning vid närkontakt som att spänna fast rullstolar och bistå vid av- och påstigning.

Myndigheten skriver också att ”intresset att förebygga att era arbetstagare exponeras för coronaviruset väger tyngre än motstående intresse att uppfylla avtalet med Region Örebro”. Det vill säga upphandlaren av de samhällsbetalda resorna.

Transports regionala skyddsombud Mikael Wahlberg på avdelningen i Örebro drev frågan vidare till AV. Han betonar att förarplatsen ska vara skyddad och påpekar att det inte är möjligt att hålla tillräckliga avstånd i fordonen. Liksom att chaufförer som kör med munskydd kan få imma på glasögonen. Han är glad att få AV:s stöd för sina krav efter att hans första kontakter med åkerierna inte ledde till bättre coronaskydd.

– Men det är tråkigt att Arbetsmiljöverkets handläggning är så långsam i de här ärendena. Efter beslutet om plexiglas och ingen framsätesåkning vid ett åkeri i Stockholm tog jag kontakt med de stora bolagen i Örebro och bad dem att agera.

Mikael Wahlberg hade också föredragit ett generellt beslut för hela branschen. Nu blir situationen osäker för chaufförer på taxibolag utan medlemmar och skyddsombud. Och passagerarna undrar varför den ena bilen har barriärskydd och inte den andra. Samtidigt blir konkurrensen ojämlik mellan åkerier som monterar skydd och företag som inte gör det, framför han.

– Det är olyckligt och går ut över chaufförer och passagerare om de mindre seriösa taxibolagen vinner i upphandlingarna av samhällsresor.

Mikael Wahlberg fortsätter nu sina kontakter med Örebros taxibolag för att förmå fler att installera barriärskydd och stoppa resenärer i framsätet.

– Det ligger fler ärenden i pipeline som jag hoppas att Arbetsmiljöverket ska besluta om under hösten. Fast om företagen verkligen bryr sig om sin personal och har ett fungerande arbetsmiljöarbete så sätter de igång med åtgärderna innan jag kommer med krav, säger han.

Transportarbetaren har bett om och väntar på ett svar från AV angående kritiken om långa handläggningstider och varför ett generellt beslut om plexiglas och stopp för passagerare i framsätet inte tas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Hovland:
    4 september, 2021

    Detta är vansinne och Transport bör dra tillbaka sina krav.

    Rekomenderar protestlistor mot detta vansinne som kommer 1 1/2 år försent.

  2. Carl Gustav Nordström:
    29 augusti, 2021

    Det finns resenärer som inte kan sitta baktill och har läkarintyg på att de måste kunna sitta i framsätet.
    I många av dessa fallen handlar det livsuppehållande vård av patienter som är väl kontrollerade och har vaccinerats mot covid 2 med två injektioner sen länge och får snart en tredje dos.
    Om dessa inte kommer in till sina behandlingar dör de.

  3. Björn Hovland:
    20 augusti, 2021

    Idioti, verkningslöst, försenad åtgärd, försämrad arbetsförhållande, större risk med tanke på större utsatthet för trafik.
    Inget genomtänkt.
    Förare behöver iallafall komma i stor kontakt ned kunder.

  4. Lisa Berg:
    20 augusti, 2021

    Tycker Transports regionala skyddsombud bör backa och få bort dessa krav. Med den närkontakt vi har med kunderna är detta barriärskydd bara en barriär som försvårar vårt arbete och utsätter oss för ännu mer risker. Personlig skyddsutrustning måste väl ändå räcka. Mer vikt borde ha lagts vid att vi skulle ha fått tillgång till vaccin tidigare än gemene man, men vissa av oss yngre fick ändå vänta så länge som till juli innan vi fick vaccinera oss.

  5. Carsten Leth Jusjong:
    19 augusti, 2021

    Idiotiskt att pressa fram dessa åtgärder 1 - 1 1/2 år för sent!

  6. Carina Andersson:
    14 augusti, 2021

    Självklart ska vi ha alla skydd vi kan få för att inte drabbas av covid.
    Installera i alla taxibilar så fort det går, fanns ju förr i tiden och funkade bra.

Lästips:

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Transportarbetarens logga

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.