Krav på TMA-skydd rivs upp för hundratals bärgningsfirmor
Bärgning. Arbetsmiljöverket har tänkt klart. Myndigheten river upp alla generella beslut om TMA-fordon vid bärgning och andra servicejobb på riskklassade vägar. – Det är chockerande. Vi kommer att överklaga till högsta instans, säger Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig.
Bärgare och däcksarbetare ute på vägarna har riskabla jobb. För sex, sju år sedan slog Arbetsmiljöverket in på en radikal linje. Alla företag i fem län fick krav på sig att kalla in skyddsfordon, TMA-bilar, vid allt arbete på särskilt utsatta vägar.
Tanken var att de generella kraven skulle utvidgas, så att reglerna blev lika i hela landet.
Men verket fick kalla fötter och gjorde en helomvändning. Transport spjärnade emot. Förbundet drev flera ärenden till domstol, men förlorade i två instanser.
Generellt krav på TMA är orimligt och oproportioneligt, ansåg både domstolarna och Arbetsmiljöverkets jurister. I stället ska bärgningsföretagen göra vanliga riskbedömningar, enligt Arbetsmiljölagen.
När domstolsutslaget kom i höstas var en fråga given: Vad skulle hända med alla de hundratals vitesbeslut som verket skickat ut i fem län, bland annat Stockholm?
Efter veckor av tystnad från verksledningen kom beslutet. Inriktningen blir att häva samtliga generella TMA-beslut. Arbetet med att återkalla dem ska starta i januari.
Transports ombudsman Martin Miljeteig är bestört:
– I dag på morgonen bestämde vi oss för att driva frågan ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen. Det är ofattbart att Arbetsmiljöverket inte värderar människoliv högre.
Snacket om att det inte proportioneligt med generella regler tycker Miljeteig är svårsmält. Han reagerar också mot att olika aktörer gör helt olika bedömningar när de handlar om säkerheten.
När Trafikverket skickar ut folk för att laga exempelvis vajerräcken åtföljs de alltid av minst en TMA-bil, ofta två. Han säger:
– Tidigare har arbetsmarknadens parter tillsammans uppvaktat Arbetsmiljöverket i just den här frågan, och då begärt föreskrifter. Alltså tydliga regler, lika för alla över hela landet. Verkets inspektörer har dessutom drivit flera ärenden mot företag som motsatt sig TMA-skydd.
– Nu väljer man ändå en linje där dålig arbetsmiljö blir ett konkurrensmedel. Visst, vi ser att en del seriösa företag försöker göra riskbedömningar inför bärgningsuppdragen. Men i många fall kommer bedömningarna att bli rena skrivbordsprodukter.
Hur ska Transport hantera den uppkomna situationen?
– Vi jobbar med att ta fram en ny facklig strategi. I Högsta förvaltningsdomstolen krävs prövningstillstånd, om rätten ska ta upp ärendet. Tyvärr tror jag inte att vi får ett sådant, men vi måste ändå försöka.