Close
Rapporter om var utländska lastbilar befinner sig bidrar till att kartlägga tillfälliga inrikestransporter i Sverige. (Arkivbild)
Close
Cabotagestudien 2020

Nya cabotagestudien är igång!

Åkeri. Dags att börja tagga utländska lastbilar. Den nya, stora cabotagestudien har inletts. Som tidigare bygger forskningen på allmänhetens rapporter. Och fakta om vägtransporterna behövs mer än någonsin, enligt Henrik Sternberg – professorn som kallats mr Cabotagestudien.

– Det är spännande. Efter snart fem år är vi tillbaka. Den stora motivationen ligger i att studien genomförs av frivilliga, säger logistikforskaren Henrik Sternberg, som själv alltid tillhört de främsta på rapportörerna topplista.

Henrik Sternberg
Henrik Sternberg.              Foto: Lunds universitet

Denna gång kan han dock själv inte vara med ute på de svenska vägarna. Coronapandemin har satt stopp. I stället leder Henrik Sternberg cabotagestudien från USA. Sedan två är han anställd som professor vid Iowa State University.

Men Henrik Sternberg är övertygad om att det kommer att gå utmärkt att genomföra insamlandet av data. De första veckorna i augusti testades tekniken i Danmark med gott resultat.

Cabotagestudien har också vuxit och demokratiserats, med en styrelse på åtta personer, och kommunikationen sköts av ett stort antal volontärer.

– Först var jag i princip ensam, i dag är vi ett kollektiv, säger Henrik Sternberg.

Men hans nya metod att samla in data fick enormt genomslag redan i den första cabotagestudien, som genomfördes 2013. Tusentals chaufförer, och andra ute på vägarna, följde uppmaningen att rapporterna in registreringsnummer på utländska lastbilar. Henrik Sternberg och hans forskarlag kunde se hur lastbilar från andra länder förflyttade sig i Sverige. Många hundra med största sannolikhet illegalt.

Förhoppningen är att i dag kunna se hur lastbilstrafiken har utvecklats under åren som gått.

– Det sägs att många företag börjat använda sig av utländska chaufförer nu under coronapandemin, för att det är billigare. Det vet vi inte om det stämmer, det får vi se, säger Henrik Sternberg.

Han ser också fram emot att kunna jämföra årets resultat med framtida, inom kort. Då ska länderna inom EU ha infört ett nytt regelverk för vägtransporter.

Kräver kontroll

I somras drev EU-parlamentet slutgiltigt igenom det så kallade mobilitetspaketet, som ska minska osund konkurrens inom åkeribranschen och förbättra villkoren för chaufförerna.

Svenska Transportarbetareförbundet välkomnar paketet, som mötts av hårt motstånd från länder och aktörer som tjänar på lönedumpning.

Också Henrik Sternberg anser att det nya regelverket kan leda till en enorm förändring. Men att det också kräver stora resurser för att kontrollera efterlevnaden:
– Vi vet ännu inte hur det omsätts i praktiken. Finns inte fungerande övervakning kommer mobilitetspaketet ha noll effekt, säger han.

– Resultat från cabotagestudien gör det möjligt att ställa politikerna mot väggen, visa på hur det faktiskt ser ut. Fakta behövs mer än någonsin.

Syftet med cabotagestudien är att kartlägga cabotage, tillfällig inrikestrafik i andra länder. Inte primärt att väcka opinion.

– Men självklart vill vi att resultaten omsätts, både när det gäller dålig arbetsmiljö och nedsmutsning, utsläpp som följer i kölvattnet av billigare transporter.

Tidigare cabotagestudier visar att priset för billigare transporter i hög grad betalas av chaufförer, framför allt från länder i östra Europa. De tvingas leva månadsvis i bilarna, med en lön som är en bråkdel av en chaufförslön i landet de arbetar i.

Transportarbetarförbundet stödjer cabotagestudien, genom Elin och Charles Lindleys stiftelse. Den studie som nu genomförs har fått ett bidrag på drygt en miljon kronor, som gått till ny teknik.

– Utan Lindleybidraget till att utveckla systemet hade vi på Iowa State aldrig kunnat göra den här forskningen med hjälp av allmänheten. Cabotagestudien är väldigt dyr att utveckla, säger Henrik Sternberg.

Transportstöd

Transports ordförande Tommy Wreeth följer studien med stort intresse.

– Jag ser det som en jättebra möjlighet för att oss kunna påtala osund konkurrens, som olaglig inrikestrafik – ska man gå till politikerna med krav måste vi också kunna visa faktaunderlag och kunna påvisa vad som behöver kontrolleras, säger han.

– Jag har stora förhoppningar att studien kommer att ge en bra verklighetsbild. I grunden är cabotage en bra idé, men det har blivit fel på många håll.

Tommy Wreeth lyfter som exempel hur transportjätten Bring Trucking utnyttjade utländska chaufförer, som i praktiken körde Ikeagods heltid i Sverige – med slovakisk lön.

– Ikea trodde nog att de köpte en så kallad schysst transport, men Bringbilarna från Slovakien lämnade aldrig Sverige. Den enda internationella transporten som skedde var en minibuss som kom varje söndag med åtta nya, utländska chaufförer och bytte av det gäng som varit i Sverige och kört sex till åtta veckor i landet under cabotageflagg, säger han.

– Bara i detta specifika fall kan det röra sig om 60 – 70 chaufförer som utförde olaglig inrikestrafik.

När det gäller EU:s mobilitetspaket understryker Tommy Wreeth liksom Henrik Sternberg nödvändigheten av kontroller för att EU:s mobilitetspaket ska ha effekt:

– Någon form av elektronisk övervakning krävs för att se lastbilarnas rörelser in och ut ur landet, och hur många resor som görs inom landet.

Transports ordförande är liksom 2015 med ute längs vägarna för att rapportera in utländska registreringsskyltar. Cabotagestudien 2020 har startat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ulf Lorentzson:
    5 juni, 2023

    Hej. Finns det någon App, eller rapporterar man?

Lästips:

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.