Debatt

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.

Vi anser att det är dags för den SD-understödda regeringen att gå från ord till handling för att ta tag i utmaningarna inom taxibranschen och genomföra en omfattande översyn för att skapa en välfungerande och hållbar bransch.

Efter taximarknadens avreglering på 1990-talet har branschen befunnit sig i en negativ spiral. Experter pekar ut flera grundläggande problem som tuffa arbetsvillkor och ökande förarbrist. Även tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn har liknat avregleringen vid kaos. Medier och parterna på arbetsmarknaden har belyst problem inom branschen, såsom prisdumpning, kvalitetsbrister och förarnas osäkerhet. Branschen har dessutom kämpat med utmanande arbetsvillkor och oreglerad konkurrens, vilket har lett till många taxiåkeriers ekonomiska problem.

Transportarbetareförbundets 2013-undersökning ”Taxibranschen i Sverige” blottlade branschens brådskande problem. Över 1 000 taxiförare över hela landet deltog och belyste extrema utmaningar som tuffa arbetsvillkor, långa arbetsdagar och osäkra löner. Dessa utmaningar är lika aktuella i dag och kräver politisk handling.

Den nya delningsekonomin och teknologins framsteg har lett till att nya aktörer har trätt in på arenan, inklusive företag inom ”gig-ekonomin”. Vissa av dessa har anklagats för brottslig verksamhet, medan andra existerar i en gråzon. Förare som arbetar för dessa aktörer saknar ofta grundläggande rättigheter och skydd som traditionellt har säkerställts genom kollektivavtal. Detta innebär avsaknad av förmåner såsom sjukförsäkring, pension och andra sociala skyddsnät. Denna brist på stabilitet och osäkerhet skapar ekonomisk otrygghet för de anställda och deras familjer, samt hotar med en framtid av fattigdom för pensionärerna.

I Stockholmsregionen visar Taxi Stockholm vägen genom att erbjuda sina anställda rättvisa arbetsvillkor och kollektivavtal. De genererar arbetstillfällen och utgör ett exempel på ansvarsfull drift av taxiverksamhet.

Tyvärr hotas de av oseriösa aktörer som, som tidigare nämnts, understödjer arbetslivskriminalitet. För att säkra en rättvis och hållbar bransch måste dessa utmaningar tacklas beslutsamt.

En ytterligare utmaning inom taxibranschen är rekryteringsbehovet för att möta den ökande efterfrågan på taxitjänster. Det är viktigt att säkerställa en tillgång på välutbildade och kompetenta förare samtidigt som branschen anpassar sig till teknologiska framsteg och hållbarhetskrav. Genom att erbjuda attraktiva utbildningsmöjligheter och arbetsvillkor kan branschen fortsätta att locka nya förare.

Vi anser att det är nu hög tid för regeringen att agera och ta itu med utmaningarna som plågar taxibranschen. Genom en omfattande översyn kan regeringen ta itu med de strukturella problemen och skapa en hållbar och ansvarsfull bransch. Genom att säkerställa rättvisa arbetsvillkor och trygghet för de anställda kan vi säkra taxibranschens roll som en kritisk del av det offentliga transportnätet och möta medborgarnas behov av säkra och pålitliga transporttjänster.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jan-Erik:
    4 mars, 2024

    Som seriös taxiförare kan jag bara hålla med. Vi ska dock komma ihåg att debattinlägg som dessa, oavsett vem som skrivit dem, är något vi fått ta del av ända sedan taxi avreglerades den första juli 1990. Inget nytt under broarna, med andra ord. Att prata om saken i trettiofyra år hjälper ingen. Att agera, och se till att så kallade gig-bolag och andra oseriösa företag, försvinner från marknaden, är åtgärder som också genererar resultat. Vad jag däremot vänder mig mot i debattinlägget är att Taxi Stockholm skulle vara bättre än några andra bolag. Att de skrivit under ett kollektivavtal innebär nämligen inte att de följer avtalet. En stor del av de som kör för Taxi Stockholm i dag är extra- och deltidsförare. Samtliga av dessa får nöja sig med en rak procentlön, utan någon som helst garantilön, trots att det är så avtalet är tänkt att fungera. Står någon stackare och väntar i tre timmar på en körning så är detta tre OBETALDA timmar. Ställ frågan till någon du känner, i någon annan bransch, om denne skulle ställa upp på ett liknande lönesystem! Trots att jag i grunden inte har något emot vettig konkurrens så finns det i dag bara en sak att göra ... och det är att återreglera taxibranschen.

  2. Henrik Larsson:
    8 november, 2023

    riktigt bra åsikter. Jag håller helt med.

Lästips:

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

"Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar", säger Viktor Petrov.

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

”Vi måste jappa han!”

Klass. ”Du brur, du vet vi måste jappa han!” är ord man kan höra på hemresan från jobbet i pendeltågsvagnen. Dock inte på väg till jobbet för då är de inte vakna ”gangsta”-gängen. (Och ”jappa” betyder mörda.) De här grabbarna har ordförråd som en treåring och kommer helt säkert från något av de ”utsatta områdena”.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Ica-handlarna tjänar storkovan

Svenska Hem. Den 8 november 1905 öppnade under stort tumult och pressuppbåd en liten matbutik vid Stureplan i Stockholm. Kvinnornas Andelsförening Svenska Hem var en kvinnlig kooperation som startades i protest mot livsmedelshandelns matfusk och lurendrejeri. Den ägdes av kvinnor och endast kvinnor fick handla i butiken.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Trött på hänsynslösa förare!

Insändare. Jag bor efter vägen i Bergvik, en liten by i Gävleborg. Just nu leder de om E4 på en väg med bitvis 40 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning. Tyvärr är det inte många lastbilar och personbilar som respekterar hastigheten.

Storebror ser dig

Ledare. Rubriken syftar på ett uttryck lånat från George Orwells roman 1984. En roman som handlar om hur ett övergripande övervakningssystem håller medborgarna i schack. En dystopi som publicerades 1949 och som känns mer och mer aktuell.

Sjukförsäkring
Doctor physician consulting with male patients in hospital exam room. Men's health concept.

Försämra inte sjukförsäkringen!

Debatt. Nyligen presenterades förslag på kraftiga försämringar av sjukförsäkringen – och SD-regeringen tar nu förslagen vidare. Detta trots att regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, lovat att inga försämringar skulle göras i sjukförsäkringen när de ingick Tidöavtalet.

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

I väntan på en plan – så ställer Transportsverige om

Debatt. I januari 2027 ska en utredare föreslå hur svensk klimatpolitik ska utformas. Då är EU:s bindande 2030-mål nära i tid, och bommar vi det måste vi köpa utsläppsrätter eller betala EU-böter; miljarder som vi borde använda i svensk ekonomi. Målet är kumulativt; ökar utsläppen nu måste de minska ännu mer sen.