Taxiåkare döms till fängelse och näringsförbud

Taxi. I dag föll domen i Svea hovrätt. Den omdebatterade taxi- och färdtjänstföretagaren Sultan Salimovic döms för grovt skattebrott till sex månaders fängelse och näringsförbud i tre år.

Sultan Salimovic och hans taxi- färdtjänstverksamhet har länge varit en följetong i medierna, hos Transport, Arbetsmiljöverket och andra myndigheter. De senaste åren har tre av hans företag gått i konkurs – Nävertorps taxi, Nävertorps taxi i Eskilstuna och Nävertorps specialtransporter (tidigare Tuwa specialtransporter).

I oktober 2017 dömdes Salimovic i Nyköpings tingsrätt på fyra åtalspunkter; bokföringsbrott, grovt skattebrott, vårdslös skatteuppgift och försvårande av skattekontroll.

Fängelsedomen fastställdes då till åtta månader. Taxiåkaren överklagade och Svea hovrätt mildrar nu påföljden till ett halvår, men näringsförbudet i tre år står kvar.

Den trassliga bokföringshärvan löper över 2013, 2014 och 2015 i de olika bolagen. Och hovrätten frikänner Sultan Salimovic på en punkt, rätten anser inte att han gjort sig skyldig till vårdslös skatteuppgift i bokföringen, som åklagaren yrkat på.

Rätten delade visserligen tingsrättens bedömning att taxiägaren lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket och anser att han agerat oaktsamt, dock inte ”grovt oaktsamt”. Hovrätten baserar sin bedömning på att det inte gått att visa att Sultan Salimovic gjort sig skyldigt till ett ”medvetet risktagande” eller att han visat ”någon uppenbar likgiltighet” när det gäller uppgifterna i deklarationen till Skatteverket.

Hovrätten ändrar däremot inte tingsrättens tidigare dom beträffande bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Hovrätten anser att taxiåkaren agerat med uppsåt och oaktsamhet, medan Salimovic hela tiden hävdat motsatsen.

Så här kan de lagförda brotten beskrivas, i korthet:

  • Bokföringsbrottet handlar om att Salimovic tidsmässigt slarvat med årsredovisning och löpande bokföring.
  • Det grova skattebrottet innebär att han lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket och att ”det allmänna” därmed riskerade att gå miste om 733 500 kronor för verksamheten i Nävertorps taxi, med säte i Stockholm. Här finns också uppgifter om oriktiga uppgifter för moms på 294 000 plus 439 400 kronor som gäller Nävertorps taxi i Eskilstuna.
  • Försvårande av skattekontroll går att hänföra till Nävertorps taxi och handlar om att körpass-rapporter inte bokförts, till en summa av knappt 403 000 kronor räkenskapsåret 2013 och nästan 126 000 kronor 2014.

Dagens dom i Svea hovrätt innebär också att Sultan Salimovic ska betala 30 000 kronor för försvarskostnaderna i tingsrätten förra året.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi ska analysera den ytterligare och se vad vi har för förutsättningar att få Högsta domstolen att ta upp fallet. Men det lutar åt ett överklagande, svarar Salimovic advokat Simon Bergström.

Generellt tar den högsta instansen bara upp ett fåtal brottmål per år och bara när de anses ha prejudikat (ge vägledning i senare mål med liknande omständigheter), konstaterar han.

Är det då inte lönlöst att överklaga?

– Nej, om man anser att något är fel så måste man kämpa in i det sista. Min klient är besviken över hovrättens dom att han har begått grovt skattebrott. Han är också väldigt besviken över näringsförbudet på tre år, även om det är den kortast möjliga tiden. Det ställer till problem för honom och han anser av flera skäl att det är fel att han ska åläggas ett sådant förbud.

– Samtidigt är min klient glad över frikännandet från vårdslös skatteuppgift eftersom han ursprungligen åtalades för ett grovt skattebrott, tillägger Simon Bergström.

Transport är oroat över att Sultan Salimovics fru och dotter tagit steget in i taxi- och färdtjänstbranschen med bolag som K-holms vård och omsorg och beställningscentralen Taxi 020-201 201. Hustrun är vd och dottern styrelseledamot i bägge företagen.

K-holms vård och omsorg har vunnit flera färdtjänstuppdrag i Lidköping, Uddevalla, Vänersborg, Halmstad och Kungsbacka. Kan Sultan Salimovic arbeta i familjens företag när han har näringsförbud?

– Generellt kan man inte vara anställd i eller ta återkommande uppdrag i företag som drivs av en närstående person. Bestämmelserna kring vad ett näringsförbud innebär framgår av paragraf 11 i lag om näringsförbud, säger Simon Bergström.

Kammaråklagare Marianne Staaf är upptagen av nya rättegångsförhandlingar och har inte gått att nå för en kommentar om domen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

"Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar", säger Viktor Petrov.

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.