Transport genomför en protestaktion mot Ikea.
Close
I dag på onsdagen genomförde Transport en protestaktion mot Ikea.
Close

Transportfack världen över protesterar mot Ikea

– Nämen fy! Julstressade kunder stannade upp när Transport i dag genomförde en aktion mot Ikea. Möbeljätten utnyttjar lågavlönade chaufförer för att transportera gods både i Sverige och utomlands.

Aktionen, där Transport delade ut flygblad utanför Ikea-varuhuset i Kungens kurva i Stockholm, är ett led i en internationell kampanj för att förbättra förarnas situation. Denna vecka pågår liknande kampanjer runt om i Belgien, Frankrike, England Nederländerna, Tyskland och Australien – på initiativ av Internationella Transportarbetarefederationen (ITF).

Förhoppningen är att skapa opinion kring dagens situation, då chaufförer används för att köra möbler och varor kors och tvärs under slavliknande förhållanden.

Så beskriver svenska Transport och de europeiska transportfacken samfällt förarnas arbetsvillkor. Det handlar om dumpade löner och långa arbetsdagar, då chaufförerna ofta pressas att bryta mot kör- och vilotidsreglerna. Förarna bor ofta månader i sträck i lastbilen och lagar maten på gasollåga. Familjen träffar de via datorskärmen.

– Social misär, skulle jag vilja kalla det, säger Transports centrala åkeriombudsman Joakim Guttman.

Klockan tre på eftermiddagen stod han i snålblåsten utanför Ikeas varuhus i Kungens kurva i Stockholm, tillsammans med en grupp företrädare från Transports lokalavdelning och förbundskontor. Allt medan kunderna strömmade till.

– Vi har förstått att chaufförerna har väldigt låga löner. Det är ju helt galet, säger Christina och Gus Zedrige på väg ut med nyköpta servetter.

De tar emot ett flygblad och berättar att sonen är busschaufför.

Ett par i medelåldern stannar upp och lyssnar på Transportfolket.

– Jag trodde Ikea hade egna bilar och chaufförer? Det där låter ju väldigt dåligt. Vad ska vi göra då?

– Prata med personalen när ni handlar och ta upp förarnas situation på sociala medier, uppmanar ombudsman Pia Edvall från Stockholmsavdelningen.

Hon hoppas att kampanjen ska leda till att problemen kommer upp till ytan, att människor ska engagera sig och vilja vara med och förändra chaufförernas situation.

Under nästan två års tid har ITF på internationell basis träffat företrädare för möbelvaruhuset Ikea. Till en början uppfattade facken diskussionerna som öppna och positiva. Men parterna har inte kunnat enas.

I hela transportsbranschen är det vanligt att köruppdrag läggs ut på ett företag som i sin tur lägger ut frakterna på underentreprenörer. Facket vill att Ikea tar ansvar för hela kedjan. Men när det stod klart att möbeljföretaget inte går med på det och heller inte låter facket granska alla led i transporterna beslutade ITF att dra i gång veckans aktioner.

– Vi trodde vi skulle kunna hitta gemensamma lösningar. Nu är vi besvikna över att Ikea backat tillbaka, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Även han var på plats utanför Ikea för att propagera för ”vettiga löner och villkor”, oavsett vilket land yrkesförare kommer ifrån.

– Ni kan få vara med och ställa frågor till enstaka chaufförer, säger Ikea. Men på det sättet får vi ingen överblick över villkoren hos alla inblandade entreprenörer, tillägger han.

Lindgren berömmer Ikeas revisionssystem när det gäller att kontrollera underleverantörer som tillverkar möbler åt varuhusen. Att barnarbete inte förekommer och att man följer OECD:s riktlinjer om ansvarsfullt företagande med mera.

– Men när det gäller att ta ansvar för alla transportled uppifrån och ner säger man att det inte är det multinationella företagets business. Det är extra tråkigt eftersom Ikea annars har ett gott anseende.

– Ett så stort företag förväntar man sig ska kunna se till att chaufförerna som transporterar deras varor har drägliga löner, arbetsvillkor och inte tvingas bryta mot lagar och regler. Det var därför vi erbjöd oss att gå ut och göra kontroller tillsammans med bolaget.

ITF har även bedrivit kampanjer för att förbättra förhållandena inom speditören DHL, som är en viktig transportör åt Ikea, påpekar Lars Lindgren.

– Vi är inte ute efter att skada Ikea. Men vi vill framföra att företaget, som är en så viktig symbol för Sverige, kan bli mycket bättre när det gäller transporterna. Därför håller vi fortfarande dörren på glänt för samtal, säger Lars Lindgren.

Han sträcker ut armen och pekar:

– Där borta, på andra sidan om varuhuset, står utlandschaufförerna. Där ska de sova och fira jul. Vi vill att man ska veta, när man går in på Ikea och handlar, att ett billigt pris alltid har ett pris någon annanstans.

Ikea har valt att svara på elva raka frågor från Transportarbetaren med ett uttalande som hävdar att det ”För oss på Ikea är mycket viktigt att de chaufförer som transporterar våra produkter har goda och schysta arbetsvillkor – även om de inte är anställda av Ikea.”

Företaget skriver också: ”Det krävs insatser, dialog och samverkan mellan många olika aktörer för att åstadkomma en varaktigt positiv utveckling inom transportbranschen.” Ikea uppger också att en öppen och konstruktiv dialog förs med ITF.

– Vi har varandras kontaktuppgifter, men inga nya möten är inbokade, konstaterar Magnus Falk, som representerat Transport i de internationella förhandlingarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth

Hållbara transporter inget för Ikea?

Ordförandeord. Jag har min bakgrund inom terminal och lager. Jag gillade mitt jobb och det var också det som lade grunden till mitt fackliga engagemang.

Europas transportfack förbereder ny aktion mot Ikea

Åkeri. Ikea fortsätter att utnyttja lågbetalda östchaufförer för sina transporter, trots hårda påtryckningar från facket. Nu drar Europas transportfack gemensamt igång en ny kampanj mot möbeljätten.

Tommy Wreeth

Medlemmarna ska inte behöva oroa sig

Ordförandeord. Det är svårt att skriva en krönika utan att först beröra den rapportering som har varit runt vårt förbund i olika medier. Jag vill börja med att säga att jag är ledsen att våra medlemmar ska behöva uppleva detta ännu en gång.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.