Chaufförer berättar
Arbetsmiljö. Skådespelare, sångare, musiker, jurister, politiker … Flera yrkesgrupper där kvinnor vittnar om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong är på gång. En insamling av berättelser har startat även inom transportbranscher: #banaväg.
– Vi tror att det behöver synliggöras att det här finns i transportnäringen också, säger Tove Winiger, en av initiativtagarna.
Själv jobbar hon som politiskt sakkunnig på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag (SÅ). Men idén att börja samla berättelser om övergrepp, trakasserier och jargong mot kvinnor fick hon i sitt feministiska nätverk.
– Men eftersom vi på SÅ tycker att det är viktigt att lyfta upp den här frågan har vi kunnat sprida information om upprop och insamling på organisationens Facebooksida.
Under ett par veckor har kvinnor i yrkesgrupp efter yrkesgrupp presenterat upprop mot sexism och övergrepp på jobbet. Tusentals berättelser om hur manliga chefer, kollegor och kunder har agerat publiceras i tidningar och på nätet.
Först ut var skådespelarna. I går kväll genomförde de manifestationer på scener över landet där de anonymiserade vittnesmålen lästes upp. I publiken på Södra teatern i Stockholm fanns bland andra drottning Silvia och kronprinsessan Victoria samt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Fler yrkesgrupper är på gång att sprida sina vittnesmål, bland dem finns författare, idrottare och restaurangarbetare. Även kvinnor inom fackföreningsrörelsen planerar ett upprop om sexuella trakasserier inom facken.
Och – med hashtaggen #banaväg – gäller samma sak för transportanställda på vägarna, inom flyget, på sjön och järnvägen.
– Om det kommer in berättelser kommer vi gå vidare med ett upprop, säger Tove Winiger. Om det inte gör det kan vi prata om varför vi inte pratar om den här frågan i transportbranscherna. Att det finns en jargong på många arbetsplatser har kvinnor berättat i en tidigare mindre undersökning,