Usla villkor på Best Transport

Åkeri. Löner som inte går att leva på och böter för chaufförer som gör fel. Flera medier rapporterar om dåliga villkor hos Best Transports underleverantörer.

Dagens Industri (DI) berättar att chaufförer som kör för underleverantörer till Best kan tjäna så lite som 251 kronor för ett fyratimmarspass på kvällstid.

Tidningen har kommit över uppgifter från Bests interna system, som visar en ersättningsmodell som är minst sagt snål. När Best körde hem vin fick åkerierna mellan 32 och 42 kronor per leverans – kvällstid.

Underentreprenörerna, där förarna i regel är anställda, fick i vissa fall behålla 30 procent av vad transportköparna betalat. Resten hamnade i Bests ficka.

Flera före detta förare har pratat med DI och berättat om löner som är svåra att leva för. En förare berättar att hen jobbat alla vardagar och fått ut lön så låg som 7000 kronor i månaden.

Förare straffas

Best har länge marknadsfört sig som ett miljövänligt bolag. Bilarna tankas med HVO. Men om en förare missar att tanka 100 procent förnyelsebart, eller glömmer att redovisa, skickas ett vite till åkeriet. Expressen skriver att det inte är ovanligt att det blir förarna som får stå för den saftiga notan.

Förarna ska inte betala viten, hävdar Best vd Niklas Knight i DI:
– Förekommer det ska jag göra vad jag kan för att bidra till att det upphör, säger han.

Transports centrala ombudsman Joakim Guttman reagerade starkt när han fick reda på villkoren.

– Situationen de tidigare anställda vittnar om är ytterst allvarlig. Att behandlas så borde inte förekomma i den tid vi lever i nu.

– Det är ett ofog om man ska betala avgifter till åkaren eller transportören så att man inte har mat för dagen. Det finns starka ord vi kan använda för sånt.

Kommer Transport agera?

– Ja. Men problemet är att vi inte vet vilka företag som kör för centralerna. De informerar oss inte om det. Det bästa vore om vi har medlemmar på åkerierna, då får de gärna komma till oss och berätta om sin situation.

– Tyvärr är det många killar och tjejer som är 19-20 som inte tänker på att gå med i facket. De är mest glada för att ha fått ett jobb.

Best har kollektivavtal med Transport. Däremot ställer speditören inget krav på att underleverantörerna ska ha det. Inom kort kommer Transport att träffa Best och inleda en dialog.

VET DU MER? KONTAKA TRANSPORTARBETAREN! 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronnie Mårtensson:
    25 februari, 2021

    Hela hemleveranssektorn bygger på att chaufförer skall jobba på villkor som ej är i närheten av avtalsenligt. Om jag som åkare begär av uppdragsgivaren att debitera tillägg för t.ex. OB söndag så blir svaret att "det är ingen annan som får". Alltså svar nej. De "växlar" typ Best som jobbar helt med underleverantörer i form av 1-2 bilsåkare, liksom stora åkerier som delvis har fåbilsåkare som underleverantörer har alla samma knep. Köp en "insats" (ej aktiepost) t.ex. 100.000 kr. Om du misshagar uppdragsgivaren så kickas du ut men den s.k. insatsen behålles av uppdragsgivaren. Detta är inget annat än slavkontrakt.

  2. Erik:
    10 februari, 2021

    Samma på Bring
    Jag har ca 60 kr timmen på kvällen
    Har påtalat detta med min åkare
    Alka vet om detta Bring. Åkaren mm
    Men gnäller man till Bring får vi sämsta jobbet i framtiden

  3. Birgitta Hansson:
    5 februari, 2021

    Som sagt, inför färdskrivare i alla yrkesmässiga fordon, såsom den tunga trafiken! Förekommer mycket fusk med arbetstider. Den lilla ^^blå sagoboken^^ kan du ju skriva vad som helst, ha hur många som helst. Oftast är det enbilsåkare som kör för dem stora, tar ut höga avgifter för att förmedla uppdrag! Inte ovanligt med 30-40%, och kanske mer. Stressfaktor att köra ihop dina pengar, ungefär som taxi! Bra att det börjar röra sig även hos budbilarna!

  4. Larry:
    2 februari, 2021

    Bedrövligt, men inte förvånade, tyvärr. Liknande upplägg finns inom andra branscher det värsta finns och började inom taxibranchen. Cabonline med bla varumärket Taxikurrir är det mest ökända. Det måste till en lagstiftning likt den inom byggbranschen med klart ansvar.

Lästips:

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.