V kräver ordning och reda inom yrkestrafiken

Politik. Vägtransporter, taxi och arbetsplatser till sjöss. Det är tre områden där problemen är akuta, enligt Vänsterpartiet. I en motion föreslår de en dansk modell för att få bukt med social dumpning.

Det ser mörkt ut på trafikområdet när det gäller arbetsvillkor och de anställdas trygghet. Det skriver sju vänsterpartister i riksdagsmotionen Förbättrade arbetsvillkor i yrkestrafiken. Det är en så kallad kommittémotion, vilket innebär att hela partiet står bakom.

– Det är tre områden som vi särskilt identifierat, och där vi har bra underlag för att komma med konkreta förslag på åtgärder, säger Jens Holm (V), en av motionärerna.

Han är ordförande för riksdagens trafikutskott och vill, tillsammans med partikamraterna, rikta fokus på arbetsmiljön till sjöss, inom taxibranschen och godstrafiken på vägarna. Och göra något – nu.

Jens Holm tycker att den socialdemokratiska regeringen visserligen visat god vilja, bland annat när det gäller att införa EU:s mobilitetspaket för rättvisa vägtransporter. Och att infrastrukturminister Tomas Eneroth insett vikten av att göra något åt situationen inom yrkestrafiken.

– Men det är fortfarande för lite och det har tagit för lång tid, säger Jens Holm.

– Det är bra att regeringen nyligen tillsatte en utredning. Men man har känt till problemen under lång tid. Och en utredning är fortfarande en utredning.

Jens Holm pekar också på att taxibranschen verkar ha glömts bort i sammanhanget. Trots att läget är alarmerande i branschen.

– Vi vill att man snabbt utreder ett förbud mot procentlöner för taxichaufförer. Det underminerar hela branschen att de måste köra med de här villkoren, på beting. Att heltidsanställda jobbar mot ackord i dag är under all kritik, säger han.

V-motionärerna vill skapa ordning och reda i taxibranschen. Bland annat genom att utvärdera avregleringen som gjordes för 30 år sedan. De lämnar också förslag på åtgärder för att förbättra situationen för förarna:

  • Regelverk för kör och vilotider, liknande det för tung trafik men anpassat till taxi.
  • Effektiv tillsyn för kör och vilotider.
  • Uppdrag att bättre samarbeta åt de sju (!) berörda myndigheter som ska kontrollera taxibranschen.
  • Krav på kollektivavtal och personövertagande med bibehållna eller bättre villkor vid alla offentliga upphandlingar.

Osund konkurrens

Vänsterpartisterna skriver i motionen att allt fler inrikestransporter utförs av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer. Det har lett till lönedumpning, osund konkurrens och bristande trafiksäkerhet, påpekas i motionen.

I juli antog Europaparlamentet mobilitetspaketet, med skärpta regler för godstransporter inom hela unionen. Det välkomnar Vänsterpartiet. Men partiet tycker att det är brådskande att stärka det nationella regelverket. Innan de nya reglerna börjar gälla inom EU dröjer det ett och ett halvt år. Dessutom får varje medlemsland själv bestämma om de kombinerade transporterna, där lasten transporteras med mer än ett transportsätt.

Vänsterpartiet vill att reglerna för cabotage, godstransporter av utländska operatörer inom ett land, också omfattar kombitransporterna.

– Danskarna har kommit mycket längre än vi, säger Jens Holm.

Vänsterpartiet vill att Sverige inför den danska modellen. Den började införas i vårt grannland förra året, efter initiativ av fackförbundet 3F Transport och arbetsgivarna i Danmark.

Den danska modellen har fyra ben och innebär bland annat:

  • Strängare kontroller på vägarna, med ökade resurser till danska polisen, för att stoppa olagligt cabotage.
  • Nationella regler för utstationering av lastbilschaufförer. Inkluderar bland annat krav på att det i fordonet finns förarens anställningsavtal och lönebesked, liksom deklaration av arbetstid i Danmark.
  • Nya strängare regler för busscabotage. Högst sju dagar i följd per kalendermånad, följt av tre veckors karens, för utländska bussar.
  • Tio gånger högre böter för brott mot kör- och vilotider. För förarna minst 10 000 danska kronor (drygt 14 000 svenska kronor), och för transportföretagen minst 20 000 danska kronor.

Försämringar för löntagare

När det gäller sjötransporterna välkomnar Vänsterpartiet att regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda arbetsmiljön, samt även hur kontrollerna fungerar. Därför menar partiet att det är viktigt att det görs en översyn av sjöfartscabotage: Ingen arbetsgivare ska slippa sitt ansvar genom att ”bekvämlighetsflagga” sitt fartyg och därmed komma undan de regler Sverige har för trygghet och säkerhet på arbetsplatsen, heter det i motionen.

Vänsterpartisterna skriver även i sin motion generellt om vikten av ett stärkt anställningsskydd, och inte att det ”monteras ner så som den socialdemokratiska regeringen nu vill göra på beställning av högerkrafter. Det är dags att arbetsmiljöarbetet förbättras och att de fackliga organisationernas ställning stärks, inte försvagas så som övriga partier arbetar för.”

Jens Holm vill inte gå så långt som att Socialdemokraterna svikit fackföreningsrörelsen.

– Inte medvetet svikit. Det man kan se är ändå att regeringen fört en politik som lett till försämringar för svenska arbetare, om vi bortser från insatserna under coronapandemin. Organisationsgraden har också gått ner.

Säger Jens Holm den 7 oktober, den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart:
    7 oktober, 2020

    Varför har ni inte gjort något tidigare, vet inte hur många gånger Thomas Morell har tagit upp dessa frågor med olika stadsråd, tag hjälp av en utav dom som vet vad transportbranschen handlar om.

Lästips:

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.