Close
Advokater och åhörare på väg in till arbetsmiljömålet i Svea hovrätt.
Close

20-åriga hamnarbetaren Nimas död togs upp i hovrätten

Hamn. Rutiner som inte kontrollerades ledde till att 20-åriga stuveriarbetaren Nima kvädes till döds på en kolbåt, hävdar åklagaren. Det systematiska arbetsmiljöarbetet var gott, kontrar försvaret när förhandlingarna om misstänkt arbetsmiljöbrott återupptogs och avslutades i Svea hovrätt.

Ytterligare två dagar var utsatta för att vrida och vända på vem som bär ansvar för extraanställda Nima Hamed Yektas död vid ett nattpass i Oxelösunds hamn den 16 mars 2018. Men förhandlingarna som inleddes i december 2022 både återupptogs och avslutades tisdagen den 24 januari 2023.

Det har gått nästan fem år sedan Nima gick ombord på det Panamaregistrerade fartyget Duclan Duff för att lossa kol med lastmaskin. På väg ner råkade han ta fel lucka och hamnade i en försluten lejdare (nedgång) där kolet förbrukat syret. Nima svimmade och dog senare av hjärnskadorna syrebristen orsakat.

I hovrätten blev en knäckfråga hur långt arbetsgivarens ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet sträcker sig. Ombord på en båt har hamnbolaget svårare att ställa arbetsmiljökrav som kan gå på tvärs mot rederiets intressen, resonerade stuverichefens advokat Tomas Nilsson.

Försvaret ville i stället skjuta över ansvaret för olyckan på en underlydande chef, som höll i resursplaneringen. Han skulle förse arbetsskiften med personal och ha koll på att stuveriarbetarna hade rätt utbildning och kompetens att utföra de arbetsuppgifter de fick. Det var hans bristande kontroll som ledde till att Nima, som bara jobbat några månader i hamnen och saknade både erfarenhet som utbildning för arbete på kolbåt, fick ett så farligt uppdrag.

Varför dog vår son?

Den åtalade stuverichefen är på plats i hovrättens sal 3, som blir allt kallare under tisdagen. Nimas föräldrar finns däremot inte med i den glesa åhörarskaran. Chefen svarar jakande på domarens fråga ifall han ställer sig positiv till samhällstjänst – vid fällande dom. Han jobbar kvar som chef i hamnen, men inte längre inom ”själva stuveriet”, har diabetes och högt blodtryck.

– Sånt som kommer med chefskapet, säger han.

Åklagare Aino Pietilä berättar att hon träffat Nimas föräldrar som frågat: Hur kunde det här hända? Varför dog vår son på jobbet? Hon beskriver arbetsmiljölagen som en tvingande lagstiftning och slår fast att arbetsgivare är skyldiga att vidta alla åtgärder som behövs för att arbetstagare inte ska skada sig eller dö.

Efter en allvarlig olycka med flera döda vid lossning av en koksbåt i en belgisk hamn 2015 hade Oxelösunds hamn infört en tillfällig arbetsinstruktion, säger hon.

– Men det framgår tydligt i förhören med anställda att det blivit en skrivbordsprodukt. Den gasmätare som skulle användas innan hamnarbetarna gick ombord användes inte. De kände inte ens till att den existerade. Haverikommissionen slår också fast att arbetsgivaren ska kontrollera att instruktioner efterföljs. Underlåtenhet att göra det påverkar brottets svårighetsgrad.

Anmärkningsvärt att peka ut chefen

Aino Pietilä kallar det procedurglidning när det finns rutiner som anställda börjar tumma på när ingen kontroll sker. Hon resonerar kring att allvarlig försummelse och oaktsamhet lett till fram Nimas död. Och att hamnarbetarna borde ha fått öva för att vara förberedda vid en olycka. Försvaret går till motangrepp.

– Att peka ut stuverichefen på det här sättet är anmärkningsvärt, säger advokat Tomas Nilsson och anklagar advokat Pietilä för att gå vilse i arbetsmiljölagen.

Chefen var inte på plats när olyckan skedde och hade inte fått några signaler om att reglerna inte följdes när det gäller utbildning av behovsanställda och uttagning till arbetslagen, argumenterade advokaten. Det var vid riskbedömning på kolbåten det inte fungerade. I övrigt fullgjorde stuverichefen sina uppgifter och kunde visa på ett gott systematiskt arbetsmiljöarbete, ansåg Tomas Nilsson.

– Det fanns ingen syrebrist i den lejdare som hamnarbetarna skulle gå ner i. Hovrätten måste reda ut den felaktiga oaktsamhetsbedömning som gjorts från början. Av det man vet blev Nima omedelbart medvetslös. Hade han haft med sig flyktmask hade han med all sannolikhet inte hunnit ta den på sig, påpekar hamnföretagets advokat Anders Lorentzon.

Försvaret pekade också på fynd som innebär att det kunde ha varit Nima själv som bröt plomberingen till den farliga lucka, som inte fick användas. Arbetsmiljöverket bedömde däremot inte detta som sannolikt i sin utredning.

Dom i målet kommer den 7 mars.

Många frågor att fundera på

– Det är många frågor vi behöver överväga och fundera på, konstaterade domaren i ett komplicerat mål.

Stuverichefen lämnade salen med ett:

– Nu är det över, till sin advokat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

”Jag vrider hela kroppen i stället för att vrida bara på huvudet när jag kör baklänges”, säger Adam Aliu, skyddsombud vid DB Schenker i Göteborg. Foto: Lars Soold

Här hålls arbetsskadorna i schack

Terminal. Schenker i Göteborg har gått från en bedrövlig arbetsmiljö till ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Genom att variera arbetsuppgifter och ändringar i paketflödet har arbetsskador och sjukdagar gått ned för utsatta truckförare.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.