”Det var lite nervöst först när kameran slogs på … men sedan har vi haft väldigt roligt under inspelningarna”, säger Johan Molin, avdelningsordförande och huvudrollsinnehavare.
Close
”Det var lite nervöst först när kameran slogs på … men sedan har vi haft väldigt roligt under inspelningarna”, säger Johan Molin, avdelningsordförande och huvudrollsinnehavare.
Close
Månadens avdelning

32:an ger facklig info på Youtube

Fackliga filmer. När medlemmarna inte kan komma till facket får facket komma till medlemmarna. Åtminstone till medlemmarnas telefonskärmar. Transports avdelning i mellersta Norrland jobbar med film när den yttre verksamheten har bromsats.

– Vi måste ha ett annat tankesätt nu i coronatider. Alla företagsbesök och kampdagar har fått ställas in, säger Johan Molin, avdelningsordförande.

Det betyder begränsade möjligheter att träffa och prata med medlemmar och de nya medlemmar som kommit till under våren. Mot den bakgrunden började det spånas på avdelningen. Ett resultat blev några raka, enkla filmer om facket och försäkringar.

– Den första, som vi gjorde i slutet av maj, är tänkt för dem som är på väg in i facket, berättar Johan Molin.

Nästa rulle ger lite djupare information om de försäkringar som följer med kollektivavtalet. Det betyder att Folksams lokala informatör också står på rollistan. Filmerna skickas, via sms, direkt till medlemmarnas telefoner. Och de läggs upp på Youtube.

Ställt om

Jan Stålemar, Transport avdelning 32 Mellersta Norrland
Jan Stålemar.

Avdelningen har, som alla andra under våren 2020, ställt om på många sätt. Inga oanmälda besök på expeditionerna. Digitala möten. Telefon i stället för företagsbesök.

Det senare gäller inte minst för Jan Stålemar, en av två projektanställda försäkringsinformatörer.

– Jag har suttit och ringt, först till sjukskrivna och arbetslösa. Sen började jag med alla nya medlemmar, sen de som är permitterade och nu är jag tillbaka på nya medlemmar igen. Jag går igenom försäkringarna från Afa och Folksam.

Han berättar att ett samtal kan ta tio minuter, och nästa närmare en timme.

– Jag kan få lite panik, och skulle hellre haft 15 personer framför mig än en i telefonen. Samtidigt som det kan bli mer personligt.

Mer att göra

Charina Nordwall, Transport avdelning 32 Mellersta Norrland
Charina Nordwall.

Coronapandemin kan också betyda mer att göra.

– Det var väldigt många som ringde i början, berättar Charina Nordwall, regionalt skyddsombud stationerad i Östersund.

Medlemmar ville veta mer om riskerna i jobbet, vad som gäller vid sjukdom och hur de skulle få sin ersättning.

– Annars känner jag mig väldigt lyckligt lottad här uppe. Företag i olika branscher hör av sig och frågar vad de kan göra.

– Våra tre taxibolag vill samarbeta, så vi har gjort riskbedömningar per mejl och telefon. Var fjortonde dag har vi avstämning med bolagen över video.

Fler kontaktvägar

Ordförande Johan Molin räknar med att en del av det nya tankesättet ska hålla i längden. Att det ska finnas flera olika kontaktvägar till medlemmarna i avdelningen, när coronapandemin har klingat av och social distansering glömts bort.

– Men då vill jag gärna sitta runt ett bord och se ansiktsuttrycket på dem som är med. Även om digitala möten kan vara väldigt effektiva … så är det svårt när kallrackandet försvinner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!