Nya tag med nykterhetskontroller och alkobommar i hamnarna

Rattfylleri. 2017 anslog regeringen 78 miljoner kronor till alkobommar och andra nykterhetskontroller i Sveriges hamnar. Efter försök i Stockholm och Göteborg hamnade frågan i långbänk. Coronan kom och drograttfyllan ökade, särskilt bland lastbilsförare. Nu tar sittande regering och Trafikverket nya tag.

I ett pressmeddelande förklarar infrastrukturdepartementet att Trafikverket nu får ett förnyat uppdrag att betala ut de återstående 54 miljonerna. Hamnbolag och andra aktörer som är villiga att etablera anläggningar för nykterhetskontroller kan söka statliga bidrag från Trafikverket.

Förutsättningen är att bolagen förbinder sig att driva kontrollstationerna i minst fem år.

I dag finns alkobommar bara på en enda plats, i Energihamnen i Göteborg. Och den gäller enbart för inpasserande trafik i hamnområdet, inte minst godstrafik på lastbil.

– Göteborg Energi har rätt att stoppa fordon som kommer in på området eftersom de äger marken. Men om någon blåser rött och väljer att backa ut igen har de inte rätt att stoppa föraren. Däremot meddelar vakten polisen som kan ingripa och det har fungerat bra, säger Lennart Karlander.

Han är avdelningschef för nationell planering på Trafikverket och bedömer att myndigheten kommer att påbörja uppdraget att få nykterhetskontroller på plats efter årsskiftet. Men några alkobommar för utpasserande trafik i färjelägen blir det inte.

Försöken som genomfördes i Stockholm och Göteborg visade att det måste finnas behörig personal från Tullverket, Kustbevakningen eller Polisen på plats för att stoppa personbilsförare och lastbilschaufförer, som är påverkade av alkohol eller droger. Men att ha ständig bemanning vid alkobommarna ansågs för resurskrävande, berättar Lennart Karlander.

Enligt Maria Kraft på Trafikverket pågår dialoger med hamnbolag på olika platser i landet. De kan alltså söka pengar, antingen för alkobommar till inpasserande trafik där företagen själva bemannar vakten. Eller för att skapa kontrollplatser dit fordonen dirigeras för utandningsprov när förarna rullar av färjan.

– Det krävs ytor och digitala skyltar för att styra in trafiken till kontrollerna. Det har iordningsställts i Kapellskärs hamn och i Trelleborg också tror jag, säger Lennart Karlander på Trafikverket.

Dröjsmålet förklarar han med att Trafikverkets första uppdrag att ansvara för nykterhetskontrollerna avslutades 2020. Därefter slog pandemin till och färre nykterhetstester gjordes på grund av smittrisken för personalen.

Vilka hamnar som kan komma ifråga för kontrollerna kan Lennart Karlander inte svara på.

– Bolagen måste själva ansöka, men till exempel Karlshamn och Karlskrona har varit intresserade.

Fotnot: Uppgifterna om ökat drograttfylleri kommer från Tullverket som intervjuas i en kommande artikel.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    27 december, 2022

    Alkoholbommar borde finns på alla större företag, industrier och hamnar.Det är en effektivt sätt att minska antalet rattfyllerister på våra svenska vägar.Polisen behöver även utföra fler slumpmässiga alkohol och drogtester på dygnets alla timmar och på årets alla dagar när fordonsförarna som minst förväntar sig det.

Lästips:

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.