Snabbkoll: 5 tips inför semestern

5 tips inför semestern

Snabbkoll. Vill chefen avbryta semestern? Eller har du det svettigt varmt? Många frågor dyker upp på sommaren och då gäller det att ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter arbetsgivare och arbetstagare har.

1. Ibland blir det varmt …

Om det rör sig om en eller ett par dagar handlar det främst om att hjälpas åt att göra det bästa av situationen. Dricka mycket vatten och känna efter. Om värmen däremot håller i sig börjar det bli dags att göra något åt saken.

Vid hög värme kan arbetsförmågan och koncentrationen försämras. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på sig själv och sina kollegor. Hur man reagerar på hög temperatur är olika från person till person.

När hög temperatur blivit ett problem är det alltid bäst att gå till arbetsgivaren först. Om det inte funkar är det läge att prata med sitt lokala eller regionala skyddsombud.

Är det för varmt inomhus under en längre period finns det anledning att titta på långsiktiga lösningar, behöver ventilationen kanske förbättras? Vid utomhusarbete under värmebölja kan det vara på sin plats att prata med chefen om arbetsrotation och lite längre pauser för återhämtning.

 

2. Semester som tillfälligt anställd

Är du vikarie eller visstidsanställd har du rätt till semester om du är anställd i mer än tre månader. Om du får betalda semesterdagar beror på när du började jobba och hur lång tid du haft ditt arbete.

Jobbar du däremot tre månader eller kortare så har du inte rätt till semester och får i stället semesterersättning som pengar. Däremot går det så klart bra att försöka lösa ledighet med chefen på egen hand.

 

3. Sjuk under semestern

Du behöver inte använda dina surt förvärvade semesterdagar till att bli frisk. Har du blivit sjuk under semestern så kan du sjukskriva dig. Det är viktigt att du meddelar om din sjukdom direkt när du kommit tillbaka från semestern, om du inte gjorde det när du blev sjuk. Sjukdomen ska kunna styrkas genom exempelvis läkarintyg.

 

4. Det är dyrt med semester

Om företaget du jobbar på har kollektivavtal med Transport har du rätt till en förhöjd semesterlön. Det innebär helt enkelt att du får mer pengar för tiden du har semester. Det finns ett par olika sätt att räkna ut den. Kolla i ditt kollektivavtal för att se hur det ser ut på din arbetsplats.

 

5. Det är ont om folk och chefen vill avbryta semestern

Grunden i semesterlagen är att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan den första juni och sista augusti. En arbetsgivare bör helst inte ringa och säga att du ska avbryta semestern. Men de kan göra det. Om de ringer så måste du inställa dig på jobbet, förutsatt att det är praktiskt möjligt. Har chefen däremot inte väldigt goda skäl att avbryta din semester så finns det goda möjligheter att få skadestånd.

Det finns också goda skäl att ta en ordentlig diskussion om situationen uppstår. Vissa sjukhus betalar barnmorskor uppåt 10 000 kronor extra för varje uppskjuten semestervecka.

Men som alltid. Är det oklarheter, kontakta en facklig förtroendeman eller din lokalavdelning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.