Illustration till Snabbkoll om ekonomi i kristider.
Snabbkoll

5 tips när pengarna tryter

Ekonomi i kristider. Uppsagd? Permitterad? Oändliga sjuk- och vab-dagar? Många får lönespecifikationer som är tunnare än vanligt. Här är några tips som kan hjälpa ekonomin att gå runt.

1. Taket över ditt huvud

Boendet är det första som ska betalas, alltid. Än så länge finns inget direktstöd till hyresgäster, kopplat till corona. Men får du svårt att betala hyran, ring din hyresvärd. Hyresgästföreningen har bra information om dina rättigheter som hyresgäst.

Om du äger din bostad har banken rätt att ge dig amorteringsfrihet fram till hösten 2021, enligt nya direktiv från Finansinspektionen. Läs vad din bank skrivit på sin hemsida. Därefter, kontakta den.

Har du barn i hushållet eller är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det söks hos Försäkringskassan.

2. A-kassa och uppsägning

Om du är på väg att bli arbetslös: Se till att få in alla papper så snart som möjligt. Står du utanför a-kassan,
gå med. Det går snabbare än någonsin att kvalificera sig. Transports medlemmar har en inkomstförsäkring, men nu när regeringen tillfälligt har höjt taket i a-kassan är det troligt att du inte har användning av den. Kolla!

Tänk på att din fackavgift är baserad på inkomsten. Kontakta Transport om du gått ner i arbetstid eller blivit uppsagd.

Ta också reda om dina familjemedlemmar har inkomst över eller under a-kassans tak. Om den är över, kolla om hens fackförbund har inkomstförsäkring.

Är du över 40 år och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist? Då kan du ha rätt till avgångsbidrag från Afa försäkring.

3. Se över dina utgifter

Ju lägre lön du har haft innan, desto svårare är det så klart att minska utgifterna ytterligare. Men ett gott råd är att ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl. Där ser du vad olika saker kostar enligt myndighetens beräkningar. Ligger du över, eller redan under?

Det är också en bra början för att lägga upp en egen budet. Google Kalkylark är en gratis tjänst där du kan göra allt från att mata in siffror i tabeller till att göra mer avancerade övningar. Låt dig inte skrämmas. Testa, det är ganska kul när man väl kommit i gång (länk till tjänsten och exempel på budget finns i den här artikeln på webben).

Konsumentverket.se är en guldgruva för den som vill få en bättre privatekonomi. Där finns allt från foldrar om hur du gör en budget, till en rullande matsedel som ska rymmas inom en normal budget, vara hälsosam och miljövänlig.

4. Sitter du i skuldfällan?

Du är inte ensam. Mer än 400 000 svenskar har hamnat hos Kronofogden. Ännu fler har problem att klara ekonomin. Din kommun ska hjälpa skuldsatta med rådgivning. Kontakta kommunen och fråga efter budget- och skuldrådgivningen. Om väntetiden är för lång är ett tips att kontakta din bank. Den kan kanske hjälpa till.

Om du har dyra krediter bör du göra dig av med dem. Avbetalning hos exempelvis Klarna är ofta svindyrt. Som medlem i ett fackförbund får du rabatt på privatlån hos flera stora banker. Lånen är långt ifrån gratis, men bra mycket billigare än nästan alla avbetalningslösningar.

5. Är pengarna slut?

Får du av någon anledning inte in pengar i slutet av månaden kan det vara läge att kontakta socialtjänsten i din kommun. De kan hjälpa till med försörjningsstöd, det som ibland kallas för socialbidrag. Varje prövning är individuell. Det är svårt att få hjälp om du har sparade pengar. Däremot gör många kommuner undantag för kravet att sälja bostad och bil, under den pågående krisen.

 

Vilket är ditt bästa tips för att övervintra ekonomiska problem? Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedanför.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pellinell:
    4 juni, 2020

    Dra ner på konsumtionen! Man sparar enormt mycket pengar på att inte köpa något mer än mat.

Lästips:

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Pengar men också tid

Ledare. Så stor löneökning skulle du haft för att matcha pris­ökningarna. Det var en rubrik i Dagens Nyheter (DN 9/9–2024 ) som fångade mitt intresse.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.