Illustration till Snabbkoll om ekonomi i kristider.
Snabbkoll

5 tips när pengarna tryter

Ekonomi i kristider. Uppsagd? Permitterad? Oändliga sjuk- och vab-dagar? Många får lönespecifikationer som är tunnare än vanligt. Här är några tips som kan hjälpa ekonomin att gå runt.

1. Taket över ditt huvud

Boendet är det första som ska betalas, alltid. Än så länge finns inget direktstöd till hyresgäster, kopplat till corona. Men får du svårt att betala hyran, ring din hyresvärd. Hyresgästföreningen har bra information om dina rättigheter som hyresgäst.

Om du äger din bostad har banken rätt att ge dig amorteringsfrihet fram till hösten 2021, enligt nya direktiv från Finansinspektionen. Läs vad din bank skrivit på sin hemsida. Därefter, kontakta den.

Har du barn i hushållet eller är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det söks hos Försäkringskassan.

2. A-kassa och uppsägning

Om du är på väg att bli arbetslös: Se till att få in alla papper så snart som möjligt. Står du utanför a-kassan,
gå med. Det går snabbare än någonsin att kvalificera sig. Transports medlemmar har en inkomstförsäkring, men nu när regeringen tillfälligt har höjt taket i a-kassan är det troligt att du inte har användning av den. Kolla!

Tänk på att din fackavgift är baserad på inkomsten. Kontakta Transport om du gått ner i arbetstid eller blivit uppsagd.

Ta också reda om dina familjemedlemmar har inkomst över eller under a-kassans tak. Om den är över, kolla om hens fackförbund har inkomstförsäkring.

Är du över 40 år och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist? Då kan du ha rätt till avgångsbidrag från Afa försäkring.

3. Se över dina utgifter

Ju lägre lön du har haft innan, desto svårare är det så klart att minska utgifterna ytterligare. Men ett gott råd är att ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl. Där ser du vad olika saker kostar enligt myndighetens beräkningar. Ligger du över, eller redan under?

Det är också en bra början för att lägga upp en egen budet. Google Kalkylark är en gratis tjänst där du kan göra allt från att mata in siffror i tabeller till att göra mer avancerade övningar. Låt dig inte skrämmas. Testa, det är ganska kul när man väl kommit i gång (länk till tjänsten och exempel på budget finns i den här artikeln på webben).

Konsumentverket.se är en guldgruva för den som vill få en bättre privatekonomi. Där finns allt från foldrar om hur du gör en budget, till en rullande matsedel som ska rymmas inom en normal budget, vara hälsosam och miljövänlig.

4. Sitter du i skuldfällan?

Du är inte ensam. Mer än 400 000 svenskar har hamnat hos Kronofogden. Ännu fler har problem att klara ekonomin. Din kommun ska hjälpa skuldsatta med rådgivning. Kontakta kommunen och fråga efter budget- och skuldrådgivningen. Om väntetiden är för lång är ett tips att kontakta din bank. Den kan kanske hjälpa till.

Om du har dyra krediter bör du göra dig av med dem. Avbetalning hos exempelvis Klarna är ofta svindyrt. Som medlem i ett fackförbund får du rabatt på privatlån hos flera stora banker. Lånen är långt ifrån gratis, men bra mycket billigare än nästan alla avbetalningslösningar.

5. Är pengarna slut?

Får du av någon anledning inte in pengar i slutet av månaden kan det vara läge att kontakta socialtjänsten i din kommun. De kan hjälpa till med försörjningsstöd, det som ibland kallas för socialbidrag. Varje prövning är individuell. Det är svårt att få hjälp om du har sparade pengar. Däremot gör många kommuner undantag för kravet att sälja bostad och bil, under den pågående krisen.

 

Vilket är ditt bästa tips för att övervintra ekonomiska problem? Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedanför.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pellinell:
    4 juni, 2020

    Dra ner på konsumtionen! Man sparar enormt mycket pengar på att inte köpa något mer än mat.

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Hungry Panda-bud i Chinatown. Med stenkoll på sina mobiler. Foto: Jörgen Cardell

Covid-19 satte fart på matleveranserna

Gigjobb. Londons borgmästare Sadiq Khan har sagt att det finns ungefär 40 000 förare som levererar restaurangmat till hem och arbetsplatser i staden. Det märks verkligen i gatubilden. Oftast är det unga män, med rötter i länder utanför England, som kör omkring med färgglada boxar på ryggen. Ju snabbare de kör, desto högre blir timpengen.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.