Illustration till Snabbkoll om ekonomi i kristider.
Snabbkoll

5 tips när pengarna tryter

Ekonomi i kristider. Uppsagd? Permitterad? Oändliga sjuk- och vab-dagar? Många får lönespecifikationer som är tunnare än vanligt. Här är några tips som kan hjälpa ekonomin att gå runt.

1. Taket över ditt huvud

Boendet är det första som ska betalas, alltid. Än så länge finns inget direktstöd till hyresgäster, kopplat till corona. Men får du svårt att betala hyran, ring din hyresvärd. Hyresgästföreningen har bra information om dina rättigheter som hyresgäst.

Om du äger din bostad har banken rätt att ge dig amorteringsfrihet fram till hösten 2021, enligt nya direktiv från Finansinspektionen. Läs vad din bank skrivit på sin hemsida. Därefter, kontakta den.

Har du barn i hushållet eller är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det söks hos Försäkringskassan.

2. A-kassa och uppsägning

Om du är på väg att bli arbetslös: Se till att få in alla papper så snart som möjligt. Står du utanför a-kassan,
gå med. Det går snabbare än någonsin att kvalificera sig. Transports medlemmar har en inkomstförsäkring, men nu när regeringen tillfälligt har höjt taket i a-kassan är det troligt att du inte har användning av den. Kolla!

Tänk på att din fackavgift är baserad på inkomsten. Kontakta Transport om du gått ner i arbetstid eller blivit uppsagd.

Ta också reda om dina familjemedlemmar har inkomst över eller under a-kassans tak. Om den är över, kolla om hens fackförbund har inkomstförsäkring.

Är du över 40 år och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist? Då kan du ha rätt till avgångsbidrag från Afa försäkring.

3. Se över dina utgifter

Ju lägre lön du har haft innan, desto svårare är det så klart att minska utgifterna ytterligare. Men ett gott råd är att ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl. Där ser du vad olika saker kostar enligt myndighetens beräkningar. Ligger du över, eller redan under?

Det är också en bra början för att lägga upp en egen budet. Google Kalkylark är en gratis tjänst där du kan göra allt från att mata in siffror i tabeller till att göra mer avancerade övningar. Låt dig inte skrämmas. Testa, det är ganska kul när man väl kommit i gång (länk till tjänsten och exempel på budget finns i den här artikeln på webben).

Konsumentverket.se är en guldgruva för den som vill få en bättre privatekonomi. Där finns allt från foldrar om hur du gör en budget, till en rullande matsedel som ska rymmas inom en normal budget, vara hälsosam och miljövänlig.

4. Sitter du i skuldfällan?

Du är inte ensam. Mer än 400 000 svenskar har hamnat hos Kronofogden. Ännu fler har problem att klara ekonomin. Din kommun ska hjälpa skuldsatta med rådgivning. Kontakta kommunen och fråga efter budget- och skuldrådgivningen. Om väntetiden är för lång är ett tips att kontakta din bank. Den kan kanske hjälpa till.

Om du har dyra krediter bör du göra dig av med dem. Avbetalning hos exempelvis Klarna är ofta svindyrt. Som medlem i ett fackförbund får du rabatt på privatlån hos flera stora banker. Lånen är långt ifrån gratis, men bra mycket billigare än nästan alla avbetalningslösningar.

5. Är pengarna slut?

Får du av någon anledning inte in pengar i slutet av månaden kan det vara läge att kontakta socialtjänsten i din kommun. De kan hjälpa till med försörjningsstöd, det som ibland kallas för socialbidrag. Varje prövning är individuell. Det är svårt att få hjälp om du har sparade pengar. Däremot gör många kommuner undantag för kravet att sälja bostad och bil, under den pågående krisen.

 

Vilket är ditt bästa tips för att övervintra ekonomiska problem? Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedanför.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pellinell:
    4 juni, 2020

    Dra ner på konsumtionen! Man sparar enormt mycket pengar på att inte köpa något mer än mat.

Lästips:

Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.