Ester kör för Foodtankers för en 20-lapp i timmen

20 kronor. Med den timlönen kör chaufförer från estniska Dinocarrier för svenska Foodtankers AB i Karlshamn. Foodtankers vd, Tomas Petterson, satt tidigare i det estniska företagets förvaltningsråd. Då tjänade chaufförerna strax över 12 kronor i timmen.

Foodtankers i Karlshamn levererar flytande livsmedel i Europa. Öl, socker, vegetabilisk olja är några av produkterna som brukar fylla bilarnas tankar. Företaget kör med egna tanktrailers och har både egna och inhyrda dragbilar. Vinsten landade förra året på 7,4 miljoner kronor före skatt och bokslutsdispositioner.

Estniska Dinocarrier anlitas för att köra transporter åt Foodtankers. Bolaget har 24 anställda chaufförer och fick förra året närmare 80 procent av sin omsättning från åkeriverksamhet i Sverige. I Estland driver företaget inte någon verksamhet alls.

Dinocarrier hette tidigare Foodtankers Eesti och ägdes då av Foodtankers AB. Under åren 2002 till 2006 satt Tomas Petterson i förvaltningsrådet i det estniska företaget. Som lägst tjänade chaufförerna då 12,29 kronor i timmen och som högst låg timlönen på drygt 33 kronor.

− Om jag ska vara riktigt ärlig visste jag inte att lönerna låg så lågt som 12,29. Det hade jag ingen aning om, säger Tomas Petterson.

Vad trodde du att lönerna var?

− Jag trodde att de låg närmare de där 30 kronorna.

Är det vad du tror att de estniska chaufförerna har i dag när Foodtankers anlitar Dinocarrier?

− Jag har trott att de klart hade bättre betalt än så. Men om jag ska ge mig in i hur det fungerar de i här länderna så betalar man ut en väldigt, väldigt låg grundlön och sen maximerar man traktamentena. De där 30 kronorna inkluderar de traktamentet?

Nej, vem räknar traktamente som lön?

− Hela europeiska transportvärlden… Det är den lönesättningen som chaufförerna vill ha och begär. De vill alltid hålla högsta möjliga traktamentesbetalning.

Låg grundlön ger chaufförerna låg ersättning vid sjukdom och låg pension.

− Jag rättfärdigar inte det, men om chaufförerna själva får välja är det den kortsiktiga lösningen. Att ha en lägre grundlön och en högre summa i handen.

Traktamentet när en est arbetar utomlands har det estniska skatteverket satt till 32 euro per dag (drygt 300 kronor). Men det hindrar inte att chauffören får en högre lön. Hur tror du att omvärlden kommer se på att Foodtankers har chaufförer som kör för i det närmaste slavlöner?

− Jag tror vi ser lite olika på det här. Jag tittar på vad de får ut i månaden.

Har Foodtankers kollektivavtal?

− Ja, självklart! Det är två olika system, det svenska och det estniska.

Påverkar det synen på ert företag att ni har chaufförer som kör enligt den estniska modellen?

− Vi betalar våra underleverantörer bättre än vad det generella marknadspriset är. Det vet jag för vi har i många sammanhang problem med konkurrenssituationen, därför att andra betalar på ett helt annat sätt.

− Jag tror inte att det kommer påverka på Foodtankers. Det som är intressant är, för det första: Hur vi själva upplever det här? Är det ett rimligt sätt att jobba på? Är det rimligt ur chaufförernas perspektiv? Chaufförerna, som jag ser det och de jag har pratat med, har ett vettigt sätt att leva på. Och för det andra: Vad säger våra kunder? Jag skulle aldrig gå med på det här om jag visste att vi utnyttjade chaufförerna. Men de tycker att absolut inte det. Det kan jag svära på.

Är en ests arbete värt 20 kronor i timmen medan en svensk är värd kollektivavtalsenlig lön?

− Man tänker inte på det sättet utan alla tittar på vad de får ut i handen. Och då hamnar vi i ett helt annat läge.

– Jag kan hålla med om de sakerna. Men hela transportbranschen är uppbyggd på detta sätt att chaufförerna vill ha det betalt på det sättet. Vi kan höja en grundlön men då får vi vara medvetna om att vi får lägga ner många delar av verksamheten. Och jag tycker att vi gör det på ett bättre sätt än många av våra konkurrenter. Om jag skulle få bestämma här i världen då skulle jag vilja att lönesituationen var lika över hela Europa. Då hade allt blivit betydligt enklare och konkurrenssituationen sett ut ut på ett helt annat sätt.

Transports ordförande Lars Lindgren beskriver fackförbundet som ”avlövat” och att det sedan Lavallagen stiftades har tappat möjligheterna att fullfölja sitt uppdrag: att se till att det är sund konkurrens inom transportbranschen. Lagen kom till 2010 efter att EU-domstolen slagit fast att Byggnads blockad av ett lettiskt skolbygge i Vaxholm stred mot EU-rätten. Facket hade inte rätt att kräva svenska kollektivavtal.

Lars Lindgren har inte så mycket till övers för företag som Foodtankers när de anlitar företag som Dinocarrier.

− Sådana företag gräver ett stort, stort hål för åkerinäringen som hela branschen riskerar att åka ner i. Det värsta är att de vänjer kunderna vid billiga transporter, säger han.

Estländska Dinocarrier har varit verksamt i Sverige i mer än 14 år, men har inte registrerat sig för F-skatt. Om Skatteverket skulle granska företaget och komma fram till att Dinocarrier har så kallat fast driftställe, det vill säga är etablerat i Sverige, ska det följa alla lagar och regler här. Och om Dinocarrier då inte betalar de skatter och avgifter som krävs kan det bli Foodtankers som får en räkning. (Klicka här för att läsa vad Skatteverket skriver.)

De estniska chaufförerna riskerar också en skattesmäll. Enligt Foodtankers vd, Tomas Petterson, har de kört för Foodtankers i ”många, många år”, en del i tio år. De kör internationella transporter, enligt honom, från Sverige till Norge och från Sverige till Danmark.

Men om de har sovit i Sverige två till tre nätter i veckan under minst sex månader, då ska de betala skatt här. (Klicka här för att läsa om Skatteverkets bedömning.)

Läs mer om granskningen av Dinocarrier på sajten stoppafusket.nu

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.