Illustration: Mattias Käll
Close
Illustration: Mattias Käll
Close

6 tips för bättre hälsa

Snabbkollen. Äta bra och röra på sig mer. Så enkelt det låter! Men hur mycket ska man röra på sig, vad ska man äta och hur gör man för att komma i gång? Och vad händer om man inte gör det? Transportarbetaren försöker reda ut begreppen.

1. Bättre mat och mer motion
– en lösning på nästan allt

Visste du att 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna, 90 procent av all typ 2-diabetes och 30 procent av alla cancersjukdomar kan förebyggas med bättre matvanor, rökstopp och tillräckligt med fysisk aktivitet? Och glädjande nog är det i stort sett samma slags mat som gäller om man vill undvika alla de stora livsstilssjukdomarna och leva längre.

 

2. Ät mer frukt och grönt

Enligt Livsmedelsverket bör vi äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Men det är det långt ifrån alla som gör. Myndigheten rekommenderar oss också att äta fisk tre gånger i veckan, snåla på sötsaker, äta mer fullkorn, mindre kött och chark samt välja fetter som olja till både matlagning och bakning.

 

3. Rör på dig!

Ska du bara göra en förändring i ditt liv, se då över hur du rör på dig!

Motion ger positiva effekter på muskulaturen, bindväven, brosk, ben, blodcirkulation, hjärta, immunsystem, blodfett- och blodsockerreglering. En överviktig person med god kondition, har mindre risk för sjukdom och tidig död jämfört med en normalviktig person med dålig kondition.

Och det krävs inget dyrt gymkort för att komma i gång. Att anstränga dig motsvarande en halvtimmes rask promenad, uppdelat på max tre tillfällen, varje dag räcker bra.

 

4. Rörelse gör dig yngre!

Den som rör på sig regelbundet blir dessutom yngre! Kromosomändarna – telomererna som sitter längst ut på våra arvsanlag och reparerar skador och stoppar åldrande – är nämligen längre hos folk som motionerar. Generellt sett kan man säga att ju längre telomerer man har, desto längre lever man.

 

5. Midjemåttet viktigare än vikten

Spelar det då ingen roll vad man väger? Jo, fettmängd och kroppsstorlek spelar roll. Men vågen, eller BMI, är inget bra mått. Det säger inget om hur mycket fett respektive muskler du släpar runt på och heller inte var ditt extra fläsk sitter. Viktigare att hålla kolla på är då midjemåttet. Kvinnor ska inte ha ett midjemått på mer än 88 centimeter och män inte mer än 102. Rundare midja än så visar på för mycket av det farliga bukfettet. Med bukfetma följer en kraftigt ökad risk för typ 2- diabetes, fettlever, hjärt- och kärlsjukdom, stroke, demens, alzheimer, bröstcancer, prostatacancer och depression.

 

6. Farligt att sitta

Att sitta är den nya rökningen! När vi sitter bekvämt kopplar vi bort stora muskelgrupper, som rumpa, lår och mage. På så sätt ökar risken för övervikt och farlig bukfetma för den som har en väldigt stillasittande vardag. I musklerna produceras också mängder av små proteiner, en del med uppiggande och en del med antiinflammatorisk effekt. När musklerna inte arbetar blir man helt enkelt trött.

Men det finns tröst. Det går att få stora hälsovinster bara genom att ta en bensträckare, göra små-rörelser och röra på sig i vardagen. Med en minuts bensträckare en gång i halvtimmen triggar du i gång systemet igen. Och bara av att resa sig upp och stå blir energiförbrukningen tre gånger högre.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.