Illustration: Mattias Käll
Close
Illustration: Mattias Käll
Close

6 tips för bättre sömn

Snabbkollen. En god natts sömn gör oss inte bara piggare utan också smartare. När vi sover repareras både kroppen och knoppen. Men hur ska nattarbetaren göra för att maxa sömnen? Och vad gör den som inte kan sova? Visste du förresten att en trött förare är lika farlig som en full förare?

1. Hur då smartare?

Forskning har visat att hjärnan avgiftas när vi sover. Hjärncellerna spolas rena av en vätska från ryggmärgen. Sover vi ordentligt skärper vi också minnet och blir bättre på att vara kreativa och hitta lösningar. Den som är rejält trött kan till och med börja bete sig som om hen har druckit. Har du till exempel varit vaken i 18 timmar och sen sätter dig bakom ratten fungerar knoppen som om du hade haft 0,5 promille i blodet. Och efter ett dygns vakenhet börjar du närma sig 1 promille.

2. Friskare av sömn

När hjärnan går ner i sömnläge minskar vi inte bara risken att på sikt utveckla sjukdomar som till exempel demens, multipel skleros, diabetes, hjärt- kärlsjukdom och depression. Vi stärker också vårt immunförsvar här och nu. Den som sover bra drabbas inte lika lätt av infektioner. Bra sömn kan ge lägre blodtryck och göra det lättare att gå ner i vikt. Man kan säga att sömn är både knoppens och kroppens skyddsängel.

3. Tips för sömnlösa

Är det tillräckligt illa kan du vända dig till företagshälsovården eller apoteket som säljer självhjälpsprogram. Men först kan du testa det här: Träna regelbundet så ökar chansen att du somnar snabbare och sover bättre. Skippa te och kaffe sex timmar innan du lägger dig. Gäller även dig som jobbar natt och ska sova på dagen. Alkohol kan du också slopa. Du somnar visserligen lite snabbare men du riskerar att sova sämre. Låt bli mobiltelefoner och läsplattor. Det blå ljuset stör hjärnan. Stress kan få vem som helst att ligga vaken. Testa att skriva ner sådant du tänker på och saker du behöver göra så är det lättare att släppa allt och somna med tomt huvud. Gå och lägg dig först när du är sömnig. Är du inte trött, gå då upp igen och gör något annat tills ögonlocken börjar bli tunga. Håll sovrummet svalt. Bästa temperaturen är mellan 14 och 18 grader.

4. Så gör den som jobbar natt

En tupplur i början av natten är inte så tokig. Sex minuter kan räcka för att skärpa sinnet och förbättra arbetsminnet. Men den får inte vara längre än 20 minuter, då riskerar du att bli svårväckt. Man kan faktiskt också sova ihop ett förråd av sömn innan man stämplar in. Sover du ett par timmar på eftermiddagen eller kvällen kan du även hålla dig piggare hela natten. Under sommarhalvåret kan du ha mörka solglasögon på dig när du åker hem efter jobbet så somnar du lite tröttare.

5. Att räkna får …

Det finns huskurer av varierande sort för den sömnlöse. Allt från att hälla kamomillte i badvattnet och möblera sovrummet efter feng shui-filosofi till att spraya sängen med lavendelvatten och dricka te på ringblomma. Kvaliteten på dessa tips låter vi vara osagd. Men effekten av ett glas varm mjölk verkar faktiskt vara sann. Mjölken innehåller aminosyran tryptofan som hänger ihop med signalämnet serotonin – som i sin tur är viktigt för sömnen. Tänk bara på att dricka en mager variant eftersom fett kräver en insats från kroppen som riskerar att hålla dig vaken.

6. Så mycket ska man sova

Mellan 6 och 9 timmar brukar vara lagom för en vuxen. En 20-åring behöver ungefär 8,5 timmar, medan en 50-åring kan klara sig på 6,5 timmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.