6 tips för bemanningsfolk
Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.
1. Anställd
Om ett bemanningsföretag är med i Almega Kompetensföretagen så gäller bemanningsavtalet.
I det kollektivavtalet är tillsvidareanställning den vanligaste anställningsformen. Vissa undantag finns för personer med annan huvudsaklig sysselsättning, och för studenter och pensionärer.
2. Lön
Till skillnad från en ”vanlig” anställd har den bemanningsanställda oftast timlön. Så länge man är ute på uppdrag ska lön betalas enligt genomsnittligt förtjänstläge (GFL) på den inhyrande arbetsplatsen. Den innebär att den inhyrdas lön ska baseras på snittlönen bland jämförbara personer som jobbar på arbetsplatsen. Den inhyrdas ålder, kön eller erfarenhet ska inte spela någon roll. Det enda som avgör lönen är vilka arbetsuppgifter som ska utföras.
I lönen räknas grundlön, bonus, ackord, arbetstidsförkortning, skifttillägg och andra lönetillägg in, om sådana finns.
Det finns också möjlighet för facket att göra lokala uppgörelser om andra sätt att räkna ut GFL.
En bemanningsanställd har rätt till garantilön mellan uppdragen. Sedan 1 maj 2023 är den mellan 124,79 och 126,30 kronor i timmen.
3. Inhyrd ska erbjudas anställning
Den som varit inhyrd ska erbjudas fast anställning hos kunden efter 24 månader under en 36 månaders period på samma arbetsställe. Om företaget inte vill erbjuda tillsvidareanställning ska den inhyrda få två alternativt tre månadslöner i kompensation i stället.
Om den inhyrda tackar nej till anställning hos kundföretaget eller tar månadslönerna kan inhyrningen fortsätta under obegränsad tid.
4. Var ska den anställda jobba?
Det ska vara angivet i anställningsavtalet inom vilket område den anställda ska jobba, det kan vara kommun, postort eller annat specificerat område.
Tjänstgöringsområdet får inte vara större än 75 kilometer mellan bemanningsföretagets kontor och arbetsstället.
Facket har viss rätt att säga upp arbetsgivarens rätt att välja en individs tjänstgöringsområde om det missbrukas eller pendlingsavstånden blir orimliga.
5. Säga nej till uppdrag?
Huvudregeln är att arbetsgivaren bestämmer på vilken plats och tid den bemanningsanställda ska jobba.
Men kollektivavtalet ger viss rätt att säga nej till uppdrag och ändå behålla garantilönen. Det kan vara extremt lång restid, medicinska hinder eller att arbetstagaren utsatts för trakasserier hos en tidigare beställare.
6. EU-direktiv spelar också roll
Förutom kollektivavtalet finns också uthyrningslagen. Den är baserad på ett EU-direktiv. Främsta syftet är att skydda bemanningsanställda och garantera schysta villkor på jobbet.
I direktivet finns en likabehandlingsprincip som säger att inhyrda ska ha rätt till samma lön, arbetstid och semester som de som är anställda hos kundföretaget. Det garanteras också genom bemanningsavtalet. Men uthyrningslagen skyddar också anställda på bemanningsföretag utan kollektivavtal.