6 tips när själen fått nog
Snabbkollen. För stressigt på jobbet? Förekommer kränkningar och mobbning? Sedan den 31 mars gäller nya regler för hur den psykiska hälsan ska säkras upp på våra arbetsplatser. Här kommer tips på vad du kan göra om det knakar i själen.
1. Ansvaret är chefens
Först och främst: Det nya regelverket (föreskriften finns hos Arbetsmiljöverket och heter AFS 2015:4) gör klart och tydligt att det är arbetsgivarens ansvar att förebygga och mota bort psykosocial ohälsa på jobbet. Det är alltså inte upp till dig att lösa en stressig arbetssituation eller få bukt med kränkande särbehandling.
2. Stressen på hemmaplan
Det kan vara lätt att förklara svårhanterlig jobbstress med ett bångstyrigt privatliv. Så kan det förstås vara – men det är inget som arbetsgivaren rår över. Det är inte heller något som minskar arbetsgivarens ansvar för vilken arbetsbelastning som är rimlig för just dig. Det som arbetsgivaren kan påverka är också det hen kan – och ska – göra.
3. Skriv dagbok
Tycker du det är för stressigt, eller känner du dig kränkt, kan det vara en god idé att börja föra dagbok. Skriv ner konkreta exempel på situationer som stressar eller kränker. Det underlättar att ha något handfast att utgå ifrån.
4. Gå till chefen
I första hand bör du vända dig till din närmsta chef. Berätta hur du har det på jobbet, använd dagboksanteckningarna som stöd. Påminn om den nya föreskriften där det står att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet och att arbetsuppgifter och befogenheter inte får orsaka ohälsosam arbetsbelastning. Där står också att arbetsgivaren är skyldig att motverka kränkande särbehandling och att det måste finnas rutiner för hur kränkningar ska hanteras om de ändå förekommer.
5. Skyddsombudet kan hjälpa
Är chefen inte med på noterna när det gäller att minska stress och press, eller av någon annan anledning inte känns bra att gå till, bör du vända dig till ditt skyddsombud. Den nya föreskriften ger skyddsombuden stora möjligheter att ställa krav på arbetsgivaren när det gäller själens välmående. Vill chefen ändå inte samarbeta kan skyddsombudet lämna in en formell begäran, en så kallad 6:6a-anmälan, till arbetsgivaren om vilken åtgärd som bör vidtas. Hjälper inte det går det alltid att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.
6. Se upp vid mobbning
Om du är utsatt för kränkningar eller mobbning (när kränkningarna är systematiska, långvariga och riktade till en och samma person kallas det mobbning) finns det anledning att fundera lite extra på vem du vänder dig till. Har du förtroende för din chef ska du i första hand gå till denne. Men när det gäller skyddsombud bör du vara mer försiktig. Har skyddsombudet en nära koppling till arbetsplatsen riskerar det dels att hamna i en lojalitetskonflikt, dels att själv utsättas för repressalier. Då är det klokare att låta facket på avdelnings- eller förbundsnivå ta tag i problemet. Du kan också vända dig till företagshälsovården för att få hjälp.