6 tips om din pension
Snabbkoll. Den framtida pensionen kan kännas avlägsen, svåröverskådlig och dyster. Men det behöver inte vara svårt – och varken för tidigt eller för sent att i dag i hög grad påverka sin ekonomi som pensionär.
1. Pensionens olika delar
De tre delarna av pensionspyramiden är allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Basen, den allmänna pensionen, betalas ut av Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension, premiepension, tilläggspension och garantipension. Pyramidens mellanvåning är tjänstepension, som arbetsgivaren betalat in till, och toppen utgörs av privat sparande. Den totala pensionen kan alltså bestå av allmän pension, tjänstepension och privat pension.
2. Det orange kuvertet
Årsbesked skickas ut av Pensionsmyndigheten. Det så kallade orange kuvertet – som går att få till en digital brevlåda – har i år skickats ut till 5 789 439 personer som ännu inte gått i pension. Tjänstepension och eget sparande syns inte i årsbeskedet från Pensionsmyndigheten.
3. Räkna ut själv
Kontrollera hur mycket du får genom att gå in hos pensionsmyndigheten.se och gör en prognos. Där kan du också se hur månadsbeloppet påverkas av när du väljer att ta ut pension.
4. Höjda åldersgränser
Vi lever allt längre. För att pensionspengarna ska räcka under längre tid kommer åldern att höjas. Inget beslut är ännu taget men riksdagens pensionsgrupp föreslår att tidigast möjliga uttag av allmän pension redan nästa år höjs från 61 år till 62 år, från och med 2023 till 63 år.
Från och med 2026 ska den lägsta åldern åter ändras när en riktålder införs. Riktåldern räknas ut efter förväntad livslängd, troligen 67 år när den införs, och det ska gå att ta ut pension tre år tidigare. Är du född 1963 eller senare kan du alltså gå i pension tidigast när du är 64 år.
Samtidigt höjs åldern för hur länge du har rätt att jobba kvar, från dagens 67 år, nästa år till 68 och från och med 2023 till 69 år.
5. Möjligt att dela med sig
Det talas ofta om en kvinnofälla i pensionssammanhang. Den som under många år tar huvudansvar för barn och hem, och lönearbetar på deltid, riskerar att bli förlorare när det är dags för pension. Så behöver det inte vara. Det är möjligt att föra över premiepensionsrätter. Den som tjänar 30 000 kronor i månaden och för över sin premiepension under 15 år höjer sin makas, makes eller registrerade partners pension med cirka 1 000 kronor per månad.
6. Arbeta och spara
För den som har möjlighet lönar det sig mest att fortsätta förvärvsarbeta även efter 65 års ålder. Att jobba ett år till, och enligt nuvarande regler för pensionsålder då gå i pension vid 66, kan för en person som tjänar 25 000 kronor i månaden betyda cirka 1 600 kronor mer i pension före skatt. Även att jobba deltid ger stor effekt. Känns det mest jobbigt när banken tjatar om att du borde pensionsspara (mer)? Ge det en chans, gå igenom månadskostnaderna och se om det finns utrymme att sätta av pengar till pensionen. Även ett mindre månadssparande kan växa till att bli ett mycket bra tillskott när det väl är dags för pensionen.