6F föreslår ettårigt krisavtal
Avtal. De fem fackförbunden i 6F föreslår en ny modell för ett ettårigt krisavtal för hela arbetsmarknaden där alla ska få samma löneökning i samma krontal. Transport gillar idén om låglönesatsning men ställer sig frågande till om det ens blir en LO-samordning i avtalsrörelsen.
I ett utspel på Svenska Dagbladets debattsida på tisdagen skriver ordförande för de fem LO-förbund i det fackliga samarbetet 6F att de, som parter på arbetsmarknaden, har ett ansvar när det gäller att inte förvärra den samhällsekonomiska situationen i den kommande avtalsrörelsen i en exceptionell tid – efter pandemi och med dagens höga inflation.
Lösningen är en helt ny modell, ett ”rättviseavtal”, där löneökningen ska baseras på snittlönen i Sverige och bli lika stor för alla som jobbar oavsett dagens lönenivå, skriver fackförbunden i 6F: Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko.
Transport var från början det sjätte F:et i 6F, men lämnade det fackliga samarbetet. Dock har ett nära samarbete pågått och Transports kongress i augusti år beslutade att åter söka om att ingå i samarbetet fullt ut.
Förslaget är tänkt att stötta dem med låga löner: ”Målet är att stärka de lågavlönade grupperna på arbetsmarknaden samtidigt som samhällsekonomin inte äventyras. Beloppen räknas ut genom att X procent multipliceras med den månatliga snittlönen” i Sverige” skriver förbundsordförandena i 6F.
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth kände inte till utspelet från 6F i förhand. Han tycker att idén om en låglönesatsning är bra.
– Förslaget som förbunden i 6F lägger fram är en av flera idéer som kommer nu när det drar ihop sig till avtalsrörelse. Vi ska titta lite mer på det här internt inom förbundet. Idén runt en rejäl låglönesatsning är bra eftersom alla LO-medlemmar fått oerhörda kostnadsökningar, säger han.
Enligt SCB:s statistik är genomsnittslönen på svensk arbetsmarknad 37 100 kronor. En löneökning på 5 procent skulle innebära ett påslag med 1 855 kronor i månaden. För dem som tjänar mindre än snittlönen är förslaget mer fördelaktigt än för höginkomsttagare, framhåller skribenterna.
– Det återstår väl också att se om det ens blir några LO-samordnande förhandlingar i avtalsrörelsen, säger Tommy Wreeth.