7 sätt att förlora jobbet

Snabbkoll. Det är skillnad på att bli avskedad och uppsagd. Här listar vi olika situationer när du riskerar att förlora jobbet.

1. Sjukdom

Jo, det kan sluta med att du blir av med jobbet. Lagen kräver visserligen att arbetsgivaren ska ta ansvar för din rehabilitering, se till att du får arbetsträning, anpassa jobbet efter din förmåga eller ordna med omplacering. Men när alla alternativa lösningar har prövats har företaget rätt att säga upp den som inte kan utföra något arbete ”av betydelse” för arbetsgivaren.

För chaufförer kan det handla om att bli av med behörigheterna i sitt körkort. Den som drabbats av till exempel grava synproblem eller epilepsi riskerar alltså att bli av med jobbet – om företaget är litet och det inte finns några arbetsuppgifter som går att göra utan körkortet.

 

2. Arbetsbrist

Då ska det inte handla om dig personligen. Arbetsgivaren vill omorganisera, byta inriktning eller helt enkelt dra ner på verksamheten. Innan någon kan sägas upp måste företaget förhandla med facket, och det ska finnas en turordningslista som avgör vilka som ska varslas.

 

3. Arbetsvägran

Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, och det kan betyda att du måste göra något annat än det du brukar. Om du tycker att du tvingas utföra jobb som ligger utanför ditt avtal så ta kontakt med facket. Arbetsgivaren kanske skulle ha förhandlat med ditt fackförbund enligt medbestämmandelagen. Men du riskerar uppsägning, eller i vissa fall avsked, om du på eget bevåg vägra att göra jobbet.

Om det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa har du dock, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Då måste du direkt informera arbetsgivaren om ditt beslut. Det kan handla om glashala vägar.

 

4. Skolk

Om du själv stannar hemma eller reser bort utan att ha fått ledigt kan du bli av med jobbet.

 

5. Skitsnack

Du får inte skada företaget där du är anställd genom att sprida rykten. Åtminstone inte om det är din avsikt. Vad som räknas som illojalt mot en arbetsgivare på Facebook och i andra sociala medier är en ganska ny och snårig sak för Arbetsdomstolen att avgöra när ett fall når dit.

Fallet med sopgubben som i en sluten Facebookgrupp jämförde sin chef med Hitler prövades aldrig i AD. Han avskedades, men skaffade nytt jobb samma vecka.

 

6. Brott

Den som stjäl från jobbet eller misshandlar chefen eller arbetskamrater riskerar avsked.

En sopgubbe i Göteborg blev avskedad av sin arbetsgivare som bland annat anklagade honom för att svarttömma sopor hos restauranger. Beskyllningen var att han hade hämtat avfall som krogarna inte betalade avfallsbolaget för att bli av med, och i gengäld ätit gratisluncher.

 

7. Misskött jobb

Om du får veta att du inte sköter jobbet, eller om arbetsgivaren tycker att du inte samarbetar, kan det sluta med uppsägning av personliga skäl. Men du måste ha fått information först – och chansen att bättra dig.

Tveka inte att ta kontakt med facket om du får en varning eller ett allvarligt samtal med denna innebörd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ywonne:
    4 mars, 2024

    Har man rätt till lön under uppsägningstiden pg av sjukdom

  2. Christina Ahlund:
    4 mars, 2024

    Hej Ywonne! Hör av dig till din lokalavdelning. Kontaktuppgifter finns här: https://avd.transport.se/. Eller ring förbundets medlemstelefon Transport på direkten, 010-480-30 00. Där kan du får hjälp med din fråga. Mvh/Christina på redaktionen

  3. Hafez Almohamad:
    1 september, 2023

    Mycket bra information....

Lästips:

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Transportarbetarens logga

Taxiväxelns flytt hotar jobben för 15 anställda

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – 15 personer har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.