7 sätt att förlora jobbet
Snabbkoll. Det är skillnad på att bli avskedad och uppsagd. Här listar vi olika situationer när du riskerar att förlora jobbet.
1. Sjukdom
Jo, det kan sluta med att du blir av med jobbet. Lagen kräver visserligen att arbetsgivaren ska ta ansvar för din rehabilitering, se till att du får arbetsträning, anpassa jobbet efter din förmåga eller ordna med omplacering. Men när alla alternativa lösningar har prövats har företaget rätt att säga upp den som inte kan utföra något arbete ”av betydelse” för arbetsgivaren.
För chaufförer kan det handla om att bli av med behörigheterna i sitt körkort. Den som drabbats av till exempel grava synproblem eller epilepsi riskerar alltså att bli av med jobbet – om företaget är litet och det inte finns några arbetsuppgifter som går att göra utan körkortet.
2. Arbetsbrist
Då ska det inte handla om dig personligen. Arbetsgivaren vill omorganisera, byta inriktning eller helt enkelt dra ner på verksamheten. Innan någon kan sägas upp måste företaget förhandla med facket, och det ska finnas en turordningslista som avgör vilka som ska varslas.
3. Arbetsvägran
Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, och det kan betyda att du måste göra något annat än det du brukar. Om du tycker att du tvingas utföra jobb som ligger utanför ditt avtal så ta kontakt med facket. Arbetsgivaren kanske skulle ha förhandlat med ditt fackförbund enligt medbestämmandelagen. Men du riskerar uppsägning, eller i vissa fall avsked, om du på eget bevåg vägra att göra jobbet.
Om det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa har du dock, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Då måste du direkt informera arbetsgivaren om ditt beslut. Det kan handla om glashala vägar.
4. Skolk
Om du själv stannar hemma eller reser bort utan att ha fått ledigt kan du bli av med jobbet.
5. Skitsnack
Du får inte skada företaget där du är anställd genom att sprida rykten. Åtminstone inte om det är din avsikt. Vad som räknas som illojalt mot en arbetsgivare på Facebook och i andra sociala medier är en ganska ny och snårig sak för Arbetsdomstolen att avgöra när ett fall når dit.
Fallet med sopgubben som i en sluten Facebookgrupp jämförde sin chef med Hitler prövades aldrig i AD. Han avskedades, men skaffade nytt jobb samma vecka.
6. Brott
Den som stjäl från jobbet eller misshandlar chefen eller arbetskamrater riskerar avsked.
En sopgubbe i Göteborg blev avskedad av sin arbetsgivare som bland annat anklagade honom för att svarttömma sopor hos restauranger. Beskyllningen var att han hade hämtat avfall som krogarna inte betalade avfallsbolaget för att bli av med, och i gengäld ätit gratisluncher.
7. Misskött jobb
Om du får veta att du inte sköter jobbet, eller om arbetsgivaren tycker att du inte samarbetar, kan det sluta med uppsägning av personliga skäl. Men du måste ha fått information först – och chansen att bättra dig.
Tveka inte att ta kontakt med facket om du får en varning eller ett allvarligt samtal med denna innebörd.