7 sätt att förlora jobbet

Snabbkoll. Det är skillnad på att bli avskedad och uppsagd. Här listar vi olika situationer när du riskerar att förlora jobbet.

1. Sjukdom

Jo, det kan sluta med att du blir av med jobbet. Lagen kräver visserligen att arbetsgivaren ska ta ansvar för din rehabilitering, se till att du får arbetsträning, anpassa jobbet efter din förmåga eller ordna med omplacering. Men när alla alternativa lösningar har prövats har företaget rätt att säga upp den som inte kan utföra något arbete ”av betydelse” för arbetsgivaren.

För chaufförer kan det handla om att bli av med behörigheterna i sitt körkort. Den som drabbats av till exempel grava synproblem eller epilepsi riskerar alltså att bli av med jobbet – om företaget är litet och det inte finns några arbetsuppgifter som går att göra utan körkortet.

 

2. Arbetsbrist

Då ska det inte handla om dig personligen. Arbetsgivaren vill omorganisera, byta inriktning eller helt enkelt dra ner på verksamheten. Innan någon kan sägas upp måste företaget förhandla med facket, och det ska finnas en turordningslista som avgör vilka som ska varslas.

 

3. Arbetsvägran

Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, och det kan betyda att du måste göra något annat än det du brukar. Om du tycker att du tvingas utföra jobb som ligger utanför ditt avtal så ta kontakt med facket. Arbetsgivaren kanske skulle ha förhandlat med ditt fackförbund enligt medbestämmandelagen. Men du riskerar uppsägning, eller i vissa fall avsked, om du på eget bevåg vägra att göra jobbet.

Om det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa har du dock, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Då måste du direkt informera arbetsgivaren om ditt beslut. Det kan handla om glashala vägar.

 

4. Skolk

Om du själv stannar hemma eller reser bort utan att ha fått ledigt kan du bli av med jobbet.

 

5. Skitsnack

Du får inte skada företaget där du är anställd genom att sprida rykten. Åtminstone inte om det är din avsikt. Vad som räknas som illojalt mot en arbetsgivare på Facebook och i andra sociala medier är en ganska ny och snårig sak för Arbetsdomstolen att avgöra när ett fall når dit.

Fallet med sopgubben som i en sluten Facebookgrupp jämförde sin chef med Hitler prövades aldrig i AD. Han avskedades, men skaffade nytt jobb samma vecka.

 

6. Brott

Den som stjäl från jobbet eller misshandlar chefen eller arbetskamrater riskerar avsked.

En sopgubbe i Göteborg blev avskedad av sin arbetsgivare som bland annat anklagade honom för att svarttömma sopor hos restauranger. Beskyllningen var att han hade hämtat avfall som krogarna inte betalade avfallsbolaget för att bli av med, och i gengäld ätit gratisluncher.

 

7. Misskött jobb

Om du får veta att du inte sköter jobbet, eller om arbetsgivaren tycker att du inte samarbetar, kan det sluta med uppsägning av personliga skäl. Men du måste ha fått information först – och chansen att bättra dig.

Tveka inte att ta kontakt med facket om du får en varning eller ett allvarligt samtal med denna innebörd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ywonne:
    4 mars, 2024

    Har man rätt till lön under uppsägningstiden pg av sjukdom

  2. Christina Ahlund:
    4 mars, 2024

    Hej Ywonne! Hör av dig till din lokalavdelning. Kontaktuppgifter finns här: https://avd.transport.se/. Eller ring förbundets medlemstelefon Transport på direkten, 010-480-30 00. Där kan du får hjälp med din fråga. Mvh/Christina på redaktionen

  3. Hafez Almohamad:
    1 september, 2023

    Mycket bra information....

Lästips:

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Transportarbetarens logga

Taxiväxelns flytt hotar jobben för 15 anställda

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – 15 personer har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.