Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!

1. Skriv en insändare eller debattartikel

Tänk efter vad du vill säga, formulera dig konkret. Skicka till din lokala eller regionala tidning. Eller välj en branschtidning som bevakar just din fråga, kanske Transportarbetaren.

 

2. Tipsa medier om det som upprör dig

Gärna med ett handfast case, du själv eller någon annan som drabbats. Det kan till exempel handla om beslut från försäkringskassa, arbetsförmedling, kommun, Transportstyrelsen … Det kan vara en händelse på jobbet som får konsekvenser, i barnens skola, på vägarna. Tänk brett: Vänd dig till dagstidningar, radio, din lokala tv-kanal, facklig press, branschtidningar. Och var beredd att själv vara med i en artikel, ett radioinslag eller på tv.

 

3. Facebooka debattinlägg, artiklar, tv-inslag

… som följer din linje. Gör det i grupper inom det område det handlar om, och jobba på att själv få inflytelserika följare. Eller använd Twitter för att sprida dina åsikter. Kommentera, kommentera, kommentera – både på sociala medier och traditionella mediesajter. Tänk på att aggressiv ton och hat eller hot förmodligen inte övertygar någon som inte redan tycker exakt som du.

 

4. Ta direkt kontakt med en politiker som har inflytande

Försök få ett möte. Berätta, kom med exempel, var beredd att resonera, var inte alltför arg. Gamla socialministern Bengt Westerberg har beskrivit hur ett möte med en multihandikappad och klok person gjorde honom övertygad om att personlig assistans verkligen behövdes. Efter samtalet drev han på 1990-talet igenom reformen (den som just har utretts igen, med ett resultat som väckt protester).

 

5. Ta steget och engagera dig i politiken

… facket eller en intresseorganisation. Gå på möten. Kanske kommunfullmäktige för att lyssna och lära. Tänk sedan igenom vad du tycker, slipa argumenten och träna på att framföra dem inför människor på de möten du själv kan yttra dig. Ta stöd och hjälp av någon du litar på som kan fungera som förebild och mentor. En människa som kan vässa dina argument och lotsa dig fram till rätt personer.

 

6. Ställ upp! Hitta ditt parti och ta på dig uppdrag

Var beredd på att du kanske inte hamnar i riksdagen direkt. Demokratin kan kännas trög och långsam ibland, men tänk på hur det skulle se ut utan den.

 

7. Eller starta ett eget parti

Har du hört talas om Agneta Dreber som på 1970-talet klagade på rivningsvågen, bilismen i Stockholm och mycket annat för sin granne, som råkade heta Lisbeth Palme? Grannen tyckte att hon skulle engagera sig politiskt i stället för att gnälla. Resultatet blev att Agneta Dreber och några andra bildade Stockholmspartiet som snabbt blev en maktfaktor i staden, och satt kvar i kommunfullmäktige i mer än ett decennium. För stockholmarna är partiet fortfarande synonymt med den omfattande utbyggnaden av cykelbanor som startade under dess storhetstid.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.