7 skäl att ta ledigt från jobbet
Snabbkoll. Ska du engagera dig politiskt, få barn eller starta eget? Du behöver varken ta semester eller säga upp dig. Det finns en hel rad aktiviteter som ger dig rätt till ledigt från jobbet – de flesta utan lön eller ersättning.
1. Studera
Det fina med rätten till studieledighet är att den gäller nästan all sorts studier, de behöver inte alls ha någon anknytning till ditt arbete. Arbetsgivaren kan skjuta upp din ledighet ett halvår, så ett bra tips är att vara tidigt ute med din ledighetsansökan.
Även den som vill läsa svenska för invandrare har rätt att vara ledig, på hel- eller deltid. Då ska arbetsgivaren informeras en månad i förväg.
2. Bli förälder
Visste du att alla föräldrar har rätt att vara lediga under barnets första 18 månader eller de första 18 månader efter en adoption – oavsett om de tar ut betalda föräldradagar från försäkringskassan eller inte? Kom bara ihåg att anmäla din ledighet till arbetsgivaren i god tid i förväg.
Och missa inte att det på alla arbetsplatser med Transportavtal (eller kollektivavtal med något annat LO-förbund) finns ett föräldrapenningstillägg.
Det ger tio procent extra under föräldraledigheten, men du måste ansöka om det.
Att ta hand om sina sjuka barn, med ersättning, är också en rättighet. Och det är faktiskt tillåtet att vabba även för det sjuka barnbarnet, gudbarnet, vännens eller grannens barn.
3. Starta eget
Vill du starta eget? Då har du rätt att vara tjänstledig från jobbet i ett halvår. Men rätten gäller bara om det du gör i ditt nya företag inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Du ska ha jobbat hos din arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller tolv månader de senaste två åren, för att ha rätt att ta ledigt.
4. Testa nytt jobb av hälsoskäl
Klarar du inte ditt nuvarande jobb på grund av sjukdom? Om det har pågått i minst 90 dagar har du rätt att få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete.
Du ska ha fått ett annat jobb mellan dag 91 och dag 180 av din sjukperiod.
5. Engagera dig partipolitiskt
Den som har ett uppdrag i kommun, landsting eller riksdag ska inte behöva missa några sammanträden.
Du har rätt att vara tjänstledig för att sköta detta.
6. … eller fackligt
Lagen säger att den som är fackligt förtroendevald har rätt till den ledigt som fordras.
Omfattning och tidpunkt ska arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om.
Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du sköta uppdrag som handlar om den egna arbetsplatsen på betald arbetstid.
7. Ta hand om en anhörig
Lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl gör att du kan vara ledig när en hastigt uppkommen situation i familjen kräver det. Det kan handla om akut sjukdom eller olycka.
Lagen ger dig rätt till obetald ledighet, men i flera av Transports avtal finns också en skrivelse om permission. Du har då rätt till en dags ledighet med bibehållen lön vid ”plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig”.
En annan lag ger dig rätt till ledighet om försäkringskassan har beviljat dig närståendepenning för att ta hand om en närstående som är svårt sjuk.