7 skäl att ta ledigt från jobbet

Snabbkoll. Ska du engagera dig politiskt, få barn eller starta eget? Du behöver varken ta semester eller säga upp dig. Det finns en hel rad aktiviteter som ger dig rätt till ledigt från jobbet – de flesta utan lön eller ersättning.

1. Studera

Det fina med rätten till studieledighet är att den gäller nästan all sorts studier, de behöver inte alls ha någon anknytning till ditt arbete. Arbetsgivaren kan skjuta upp din ledighet ett halvår, så ett bra tips är att vara tidigt ute med din ledighetsansökan.

Även den som vill läsa svenska för invandrare har rätt att vara ledig, på hel- eller deltid. Då ska arbetsgivaren informeras en månad i förväg.

2. Bli förälder

Visste du att alla föräldrar har rätt att vara lediga under barnets första 18 månader eller de första 18 månader efter en adoption – oavsett om de tar ut betalda föräldradagar från försäkringskassan eller inte? Kom bara ihåg att anmäla din ledighet till arbetsgivaren i god tid i förväg.

Och missa inte att det på alla arbetsplatser med Transportavtal (eller kollektivavtal med något annat LO-förbund) finns ett föräldrapenningstillägg.

Det ger tio procent extra under föräldraledigheten, men du måste ansöka om det.

Att ta hand om sina sjuka barn, med ersättning, är också en rättighet. Och det är faktiskt tillåtet att vabba även för det sjuka barnbarnet, gudbarnet, vännens eller grannens barn.

3. Starta eget

Vill du starta eget? Då har du rätt att vara tjänstledig från jobbet i ett halvår. Men rätten gäller bara om det du gör i ditt nya företag inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Du ska ha jobbat hos din arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller tolv månader de senaste två åren, för att ha rätt att ta ledigt.

4. Testa nytt jobb av hälsoskäl

Klarar du inte ditt nuvarande jobb på grund av sjukdom? Om det har pågått i minst 90 dagar har du rätt att få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete.

Du ska ha fått ett annat jobb mellan dag 91 och dag 180 av din sjukperiod.

5. Engagera dig partipolitiskt

Den som har ett uppdrag i kommun, landsting eller riksdag ska inte behöva missa några sammanträden.

Du har rätt att vara tjänstledig för att sköta detta.

6. … eller fackligt

Lagen säger att den som är fackligt förtroendevald har rätt till den ledigt som fordras.

Omfattning och tidpunkt ska arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om.

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du sköta uppdrag som handlar om den egna arbetsplatsen på betald arbetstid.

7. Ta hand om en anhörig

Lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl gör att du kan vara ledig när en hastigt uppkommen situation i familjen kräver det. Det kan handla om akut sjukdom eller olycka.

Lagen ger dig rätt till obetald ledighet, men i flera av Transports avtal finns också en skrivelse om permission. Du har då rätt till en dags ledighet med bibehållen lön vid ”plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig”.

En annan lag ger dig rätt till ledighet om försäkringskassan har beviljat dig närståendepenning för att ta hand om en närstående som är svårt sjuk.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Insänt logga

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.