Skidåkare, illiustration

7 tips för medlemmar

Snabbkoll. Facket – där går man väl med för att lönen och arbetsmiljön ska funka? För att tillsammans kämpa för ett bättre arbetsliv. Här har vi samlat förmåner som kommer på köpet när du går med i Transport.

1. Åk på semester!

Transport äger semesterbostäder som medlemmar kan hyra till ett schyst pris. Några stugor ligger nära havet utanför Lysekil. Och för dig som gillar fjällvärlden hyr några av avdelningarna ut stugor i Sälen, Idre och Lofsdalen. Genom LO kan du även få rabatt på lägenheter i italienska Riva del Sole.

Du som är tidningsbud har ett extra bra pris på fritidsbostäder i Björnrike och Åre samt i Hunnebostrand på västkusten. Andra Transportmedlemmar får i mån av plats också hyra dem, men då kostar det mer.

2. Känn dig trygg

En hemförsäkring hos Folksam ingår i fackavgiften. Den har ingen övre gräns för ersättningen. Meningen är att du ska få ut värdet på det som har brunnit upp, förstörts eller stulits. I försäkringen finns också ett grundskydd om du är ute och reser. Du kan även få ersättning om du blir överfallen eller utsatt för våld. Och om du hamnar i en rättslig tvist kan du i många fall få ersättning för rättegångskostnader och ett juridiskt ombud.

Ett tips: om du lever ihop med någon som också har
hemförsäkring via sitt LO-förbund kan ni byta den ena mot en drulleförsäkring. Det måste anmälas till Folksam.

Och är du tidningsbud så följer dessutom gruppliv- och olycksfallsförsäkring med i ditt försäkringspaket.

3. Blir du av med jobbet?

Transportmedlemmar som är med i a-kassan och tjänar mer än 25 025 kronor i månaden har en inkomstförsäkring som gör att de får ut 80 procent av sin inkomst om de blir arbetslösa. Ersättningen betalas ut i max hundra dagar.

Den som har lägre lön och förlorar jobbet får de 80 procenten genom a-kassan.

4. Ta ett banklån

Ett par svenska banker erbjuder lån till en lägre ränta och utan säkerhet för den som är med i ett LO-förbund och blir kund i banken. Medlemslånen ligger på mellan 50 000 och 350 000 kronor och ska betalas tillbaka på upp till tolv år.

5. Och snart blir det rabatt

Framåt våren kommer LO:s mervärdeskort att gälla även för transportare. Exakt vad som ingår är inte klart ännu, men grunden är rabatter på alla möjliga prylar, evenemang, resor och kultur.

6. Gillar du att läsa – eller inte?

Ett återkommande arrangemang är Boken på arbetsplatsen. Då ordnas workshops, seminarier och författarmöten för den som driver eller vill starta ett arbetsplatsbibliotek.

Läs för mej pappa! vänder sig till just pappor som vill ha en knuff att börja läsa mer med sina barn. ABF och några av LO-facken ordnar heldagar där bland annat en författare ska inspirera till högläsning.

Missa inte heller de vägkrogsbibliotek som Transport driver på 14 platser i landet. Där kan du låna ljudböcker. Biblioteken är öppna för alla och ligger längs de stora vägarna.

7. För behövande … och forskare

Elin och Charles Lindley grundade Transport för 120 år sedan. I dag kan vem som helst söka medel från stiftelsen, som är uppkallad efter dem. De flesta bidrag delas ut till privatpersoner som blivit sjuka och därför behöver hjälp. Det kan till exempel handla om pengar till en diskmaskin, ett träningskort eller en elcykel – om en läkare intygar att de behöver detta. Man kan också få pengar till vetenskaplig forskning inom transportväsendet eller jämförliga ämnen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.