Rastplats

700 krav från Arbetsmiljöverket efter inspektioner

Åkeri. Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.

Sammanlagt har Arbetsmiljöverket ställt 700 krav vid inspektionerna som pågick till fram till årsskiftet. Det låter mycket, men enligt Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverket, är det i paritet med hur det ser ut i liknande branscher.

– Det är inte jätteovanligt med så många brister. Inspektörerna har valt rätt företag och det har varit ställen med stora brister där man ställt många krav, säger hon.

Kraven som ställts rör främst det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Syftet är att åkeriet ska veta att när de har ett uppdrag ska chaufförerna veta vilka typer av risker som kan uppstå på uppdraget, vad som kan hända och vad man kan utgå från ska hända. Enligt lagen ska riskbedömningarna finnas skriftligt. Det kan uppfattas som en pappersprodukt, men den skriftliga dokumentationen är resultatet av arbetsmiljöarbetet och den ska finnas där så att Nisse som kör samma last i morgon också vet vilka risker som finns, säger Denisa Samuelsson.

Den här insatsen har riktat in sig på åkerier som fraktar gods till och från byggen. Det är en arbetsmiljö som kan se olik ut från en dag till en annan. Arbetsmiljöverket pekar också på att ett riskmoment som finns är att det kan ske språkförbistring, att personer som jobbar på byggena, eller chaufförerna inte behärskar svenska språket eller talar en tillräckligt god engelska.

–  Ibland så jobbar chauffören helt ensam på en tidigare okänd arbetsplats och det är en speciell risk. Andra gånger är det tvärtom mycket folk och rörelse på platsen, och ibland är byggarbetarna inte beredda på att godset ska komma.

Ni skriver att det har saknats skyddsombud på de flesta av de arbetsplatser ni inspekterat, vad betyder det för arbetsmiljön?

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Men skyddsombudet är arbetstagarnas representant i allt som rör arbetsmiljö och har en betydande roll när det gäller att bevaka och utveckla arbetsmiljön. I de fall det saknas skyddsombud finns inte en naturlig arbetstagarrepresentant i de här frågorna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    4 september, 2024

    Det är väldigt mycket som behöver förbättras när det gäller arbetsmiljön för chaufförer.Det är ofta väldigt trångt vid lastbryggor och andra ställen där gods och lossas/lastas när chauffören skall gå ur bilen.Det är även väldigt ofta halt och dålig halkbekämpning vid lastbryggor där chaufför går ur hytten och till trappan till lastbryggan och på marken vid lastbryggor och andra ställen där chauffören går som när det skall lossas/lastas gods från sidan.Isgata när man kör in till ett företag då det är obefintlig halkbekämpning med sand och salt innanför företagets grindar eller på deras område.Jag har själv flera gånger varit tvungen att sanda när det har varit is och halt där man kliver ur hytten efter att jag har sagt till personalen som då pekade på en låda med sand/stenflis utan att de själva var det minsta intresserade av att det är halt för de chaufförers som besöker dom.Jag påtalade för en tidigare arbetsgivare efter att jag hade ramlat ner från en bakgavellift att de skulle måla en gul linje på kanten på de grå bakgavelliftarna så att man lättare såg var bakgavelliften tar slut när det är grå asfalt under bakgavelliften.Ja, det var ett bra förslag så åkaren som är en välkänd storåkare med runt 400 anställda i Sverige och utomlands.Du kan få måla de gula linjerna sa åkaren till mig och det är än idag 7 år senare inga gula linjer på de bakgaveliftarna som jag har tittat på när jag har sett deras lastbilar lossa och lasta gods hos företag i närheten av där jag bor och jag promenerar dagligen förbi flera ställen som de kör gods till.Det är väldigt skönt att vara pensionär och att jag klarade mig utan några större skador genom mitt arbetsliv som yrkeschaufför med de risker det finns för chaufförer.Många av de arbetsmiljöerna som chaufförerna arbetar i hade andra arbetstagare aldrig accepterat att jobba i.Det behövs en attitydförändring bland speditörer, förmedlare, transportköpare, företagsledningar, lagerpersonal, truckförare och hela samhället när det gäller arbetsmiljön för alla arbetstagare i landet även för chaufförer.Alla arbetstagare har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö och alla vill komma hem hela utan skador efter arbetsdagen alla dagar genom hela arbetslivet.

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.