Rastplats

700 krav från Arbetsmiljöverket efter inspektioner

Åkeri. Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.

Sammanlagt har Arbetsmiljöverket ställt 700 krav vid inspektionerna som pågick till fram till årsskiftet. Det låter mycket, men enligt Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverket, är det i paritet med hur det ser ut i liknande branscher.

– Det är inte jätteovanligt med så många brister. Inspektörerna har valt rätt företag och det har varit ställen med stora brister där man ställt många krav, säger hon.

Kraven som ställts rör främst det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Syftet är att åkeriet ska veta att när de har ett uppdrag ska chaufförerna veta vilka typer av risker som kan uppstå på uppdraget, vad som kan hända och vad man kan utgå från ska hända. Enligt lagen ska riskbedömningarna finnas skriftligt. Det kan uppfattas som en pappersprodukt, men den skriftliga dokumentationen är resultatet av arbetsmiljöarbetet och den ska finnas där så att Nisse som kör samma last i morgon också vet vilka risker som finns, säger Denisa Samuelsson.

Den här insatsen har riktat in sig på åkerier som fraktar gods till och från byggen. Det är en arbetsmiljö som kan se olik ut från en dag till en annan. Arbetsmiljöverket pekar också på att ett riskmoment som finns är att det kan ske språkförbistring, att personer som jobbar på byggena, eller chaufförerna inte behärskar svenska språket eller talar en tillräckligt god engelska.

–  Ibland så jobbar chauffören helt ensam på en tidigare okänd arbetsplats och det är en speciell risk. Andra gånger är det tvärtom mycket folk och rörelse på platsen, och ibland är byggarbetarna inte beredda på att godset ska komma.

Ni skriver att det har saknats skyddsombud på de flesta av de arbetsplatser ni inspekterat, vad betyder det för arbetsmiljön?

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Men skyddsombudet är arbetstagarnas representant i allt som rör arbetsmiljö och har en betydande roll när det gäller att bevaka och utveckla arbetsmiljön. I de fall det saknas skyddsombud finns inte en naturlig arbetstagarrepresentant i de här frågorna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    4 september, 2024

    Det är väldigt mycket som behöver förbättras när det gäller arbetsmiljön för chaufförer.Det är ofta väldigt trångt vid lastbryggor och andra ställen där gods och lossas/lastas när chauffören skall gå ur bilen.Det är även väldigt ofta halt och dålig halkbekämpning vid lastbryggor där chaufför går ur hytten och till trappan till lastbryggan och på marken vid lastbryggor och andra ställen där chauffören går som när det skall lossas/lastas gods från sidan.Isgata när man kör in till ett företag då det är obefintlig halkbekämpning med sand och salt innanför företagets grindar eller på deras område.Jag har själv flera gånger varit tvungen att sanda när det har varit is och halt där man kliver ur hytten efter att jag har sagt till personalen som då pekade på en låda med sand/stenflis utan att de själva var det minsta intresserade av att det är halt för de chaufförers som besöker dom.Jag påtalade för en tidigare arbetsgivare efter att jag hade ramlat ner från en bakgavellift att de skulle måla en gul linje på kanten på de grå bakgavelliftarna så att man lättare såg var bakgavelliften tar slut när det är grå asfalt under bakgavelliften.Ja, det var ett bra förslag så åkaren som är en välkänd storåkare med runt 400 anställda i Sverige och utomlands.Du kan få måla de gula linjerna sa åkaren till mig och det är än idag 7 år senare inga gula linjer på de bakgaveliftarna som jag har tittat på när jag har sett deras lastbilar lossa och lasta gods hos företag i närheten av där jag bor och jag promenerar dagligen förbi flera ställen som de kör gods till.Det är väldigt skönt att vara pensionär och att jag klarade mig utan några större skador genom mitt arbetsliv som yrkeschaufför med de risker det finns för chaufförer.Många av de arbetsmiljöerna som chaufförerna arbetar i hade andra arbetstagare aldrig accepterat att jobba i.Det behövs en attitydförändring bland speditörer, förmedlare, transportköpare, företagsledningar, lagerpersonal, truckförare och hela samhället när det gäller arbetsmiljön för alla arbetstagare i landet även för chaufförer.Alla arbetstagare har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö och alla vill komma hem hela utan skador efter arbetsdagen alla dagar genom hela arbetslivet.

Lästips:

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.