”Vi borde vara fler yrkesverksamma”

Kongressen. Nära hälften av de 219 ombuden på kongressen är anställda och arbetar hel- eller deltid inom Transport. Medelåldern ligger kring 45 år och kvinnorna är med drygt 40 ombud något mer representerade än i medlemskåren i stort.

De regionala skyddsombuden ansvarar för arbetsmiljöfrågor på lokalavdelningarna. Räknar man ihop dem med förbundets lokala ombudsmän och avdelningsordföranden hamnar man kring 47 procent av kongressombuden.

Då är högsta ledningen, förbundsstyrelsens 13 ledamöter, inte inräknade.

Dick Mattsson– Vi borde vara fler på kongressen som är yrkesverksamma och vet hur det är att jobba på golvet. Om det ändå gick att styra dithän, säger Dick Mattsson som kör för Olssons åkeri i Skövde.

– Men som det är nu är det väldigt svårt att få folk att ställa upp, ta fackliga uppdrag och skaffa sig den erfarenhet som krävs. Det är ett stort problem.

Majoriteten av ombuden är som Dick Mattsson, födda på 1960-talet. Slår man ihop alla hamnar medelåldern kring 45 år, att jämföra med omkring 43 bland förbundets cirka 60 000 medlemmar.

1970- och 80-talisterna blir ungefär lika många på kongressen och 90-talisterna har tagit ett stort kliv framåt – med åtta ombud. Yngst är en 25-årig bemanningsanställd från Helsingborg. En av knappt 20 ombud med utländskt klingande namn, som också blivit fler än tidigare.

Lastbilschauffören Dick Mattsson laddar för sin tredje kongress. Han hade tänkt lämna över till yngre krafter, men valet av ny ordförande fick honom att tänka om.

Erfarenhet från Transports branscher borde vara ett krav för att kandidera till Transports ledning, anser han. Och gör sitt inspel i maktkampen inför kongressen:

– Ingen borde sitta längre än två kongressperioder. Sen ska man ut i verkligheten igen!

Tilläggas kan att Transports anställda har sina rötter i olika transportbranscher.

Flest kongressombud kommer från åkeri och terminal, som följs av bevakningsanställda. Taxibranschen, med få medlemmar, är trots det väl representerad med ett tiotal ombud, följt av miljö-, hamn- och flygplatsarbetare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports kongress 2017 debatterade flera stora framtidsfrågor och ombuden tillsatte också en framtidsutredning. Ulf Persson (bilden till höger) är utredningssekreterare. Foto: Jan Lindkvist / John Antonsson

Framtidsutredningen snart i mål

Transport. Facket står inför många utmaningar i framtiden. Vid förbundets kongress för snart fyra år sedan skickades flera tunga frågor till en framtidsutredning, som skulle lägga fram förslag.

Transports kongress 2017

Läget – ett år senare

Kongress 2017. Under intensiva sex dygn stakade Transport ut sin framtid. Maktkampen fick ett slut och en trojka med gemensamt mål tog över den högsta ledningen. Hur har det gått – ett år efter kongressen i Örebro?

Lars Lindgren

3 snabba frågor till Lars Lindgren …

… ordförande i Transport fram till mars 2017.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.