Close
Per Nilsson tycker att det är kul att bli uppskattad som yrkesförare. Och det är också hans första dag på jobbet! Här fotograferad vid Sillekrog av Transportarbetarens Justina Öster.
Close

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Inget rullar på av sig själv. På åkerier, budbilsfirmor, taxiföretag och ute längs vägarna uppmärksammas i dag yrkeskåren vars arbete ofta tas för givet att det bara flyter på. Som förväntas leverera i tid och i alla väder.

Transportarbetareförbundets tidning är under dagen ute vid Sillekrog och Rasta Nyköpingsbro längs E4 genom Södermanland och talar med yrkesförare.

 

Sebastian Söderholm i Nyköpingsbro på Yrkesförarens dag. Foto: Lilly Hallberg

Sebastian Söderholm kör matvaror för ett Norrköpingsåkeri och är på väg tilbaka hem men tar rast på parkeringen utanför Rasta.

– Jag hade inte en aning om den här dagen, men det är ju trevligt!

Sebastian är med i facket, ”självklart”, men tycker att det är svårt att säga något om vad som bör lyftas i kommande avtalsrörelse.

– Jag är rätt ny, tog lastbilskort i september förra året. Vi har 40-timmarsvecka och jag tycker att det fungerar rätt bra så jag kan inte säga att arbetstidsförkortning är något jag tänkt särskilt på. Vi har friskvårdsbidrag genom jobbet och jag utnyttjar det, jag gymmar.

 

Intill Sebastians bil sitter chauffören Ljubbe, som inte vill vara med på bild. Han kör varor för Jysk åt ett åkeri i Jönköping och är på väg tillbaka efter att ha lossat i Stockholm.

Inte heller Ljubbe känner till att den 9 september är Yrkesförarens dag.

– Nej, men det kanske behövs, haha, säger han och framhåller att han är nöjd med jobbet på åkeriet:

– Det viktiga är att ha bra relationer med arbetsgivaren och kollegorna. Om de ställer upp för mig, till exempel om jag behöver ledigt eller behöver göra något med familjen, jobbar jag lite mer en dag kanske. Arbetstidsförkortning? Nä det känns inte så viktigt.

 

Dennis Larsson

Dennis Larsson från Lidköping har snabb rast på Sillekrog. Han kör för Schenker, ofta olika artiklar för Jula. Nu har han varit i Oxelösund och lastat och sedan ska han hem till åkeriet i Skara.

– Jag har inte blivit firad i dag, visste inte att det var Yrkesförarens  dag, säger Dennis.

Han har jobbat som yrkesförare i snart 40 år. De senaste 24 åren för samma åkeri.

– Bättre får man leta efter. Jag får nog säga att jag haft ett bra yrkesliv. Men snart är det slut, om fem månader går jag i pension, säger Dennis Larsson.

Fast han räknar med att köra vidare efter 65-årsdagen, om än med färre körningar än i dag.

Dennis är med i Transport.

Är det något särskilt du tycker är viktigt att lyfta i kommande förhandlingar för nytt kollektivavtal?

– Ja, högre lön får en väl säga, säger Dennis Larsson.

Däremot är han skeptiskt till arbetstidsförkortning inom åkerinäringen.

– Nä, det är svårt. Vi har våra körtimmar.

Genom jobbet har Dennis friskvårdsbidrag som han bland annat utnyttjar för att gå och simma. Fast det har blivit lite dåligt med det den senaste tiden på grund av förkylning, som för många andra.

 

Per Nilsson fotas första dagen på jobbet som yrkesförare.

För Per Nilsson från Gävle är det första dagen på jobbet som chaufför.

Han kör i dag däck för ett Göteborgsåkeri med flera filialer runt om i landet. Tidigare arbetade han på ett däckföretag men fick sluta på grund av arbetsbrist.

– Det är kul att bli uppskattad! Och det var en glad överraskning min första dag i en ny bransch, säger Per.

– Nu kommer jag att gå bredvid en annan kille, chaufför, i början som utbildning. Jag har en bra känsla för företaget och jag gillar att jobba med bilar så det passar mig, men det är lite pirrigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Industrifacken säger nej till 7,7 procent i treårigt avtal

Avtal 2025. Arbetsgivarna inom industrin har godkänt ett medlingsbud på en 7,7-procentig löneökning på 36 månader. Facken inom industrin säger nej och kallar budet oacceptabelt.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.