Close
Per Nilsson tycker att det är kul att bli uppskattad som yrkesförare. Och det är också hans första dag på jobbet! Här fotograferad vid Sillekrog av Transportarbetarens Justina Öster.
Close

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Inget rullar på av sig själv. På åkerier, budbilsfirmor, taxiföretag och ute längs vägarna uppmärksammas i dag yrkeskåren vars arbete ofta tas för givet att det bara flyter på. Som förväntas leverera i tid och i alla väder.

Transportarbetareförbundets tidning är under dagen ute vid Sillekrog och Rasta Nyköpingsbro längs E4 genom Södermanland och talar med yrkesförare.

 

Sebastian Söderholm i Nyköpingsbro på Yrkesförarens dag. Foto: Lilly Hallberg

Sebastian Söderholm kör matvaror för ett Norrköpingsåkeri och är på väg tilbaka hem men tar rast på parkeringen utanför Rasta.

– Jag hade inte en aning om den här dagen, men det är ju trevligt!

Sebastian är med i facket, ”självklart”, men tycker att det är svårt att säga något om vad som bör lyftas i kommande avtalsrörelse.

– Jag är rätt ny, tog lastbilskort i september förra året. Vi har 40-timmarsvecka och jag tycker att det fungerar rätt bra så jag kan inte säga att arbetstidsförkortning är något jag tänkt särskilt på. Vi har friskvårdsbidrag genom jobbet och jag utnyttjar det, jag gymmar.

 

Intill Sebastians bil sitter chauffören Ljubbe, som inte vill vara med på bild. Han kör varor för Jysk åt ett åkeri i Jönköping och är på väg tillbaka efter att ha lossat i Stockholm.

Inte heller Ljubbe känner till att den 9 september är Yrkesförarens dag.

– Nej, men det kanske behövs, haha, säger han och framhåller att han är nöjd med jobbet på åkeriet:

– Det viktiga är att ha bra relationer med arbetsgivaren och kollegorna. Om de ställer upp för mig, till exempel om jag behöver ledigt eller behöver göra något med familjen, jobbar jag lite mer en dag kanske. Arbetstidsförkortning? Nä det känns inte så viktigt.

 

Dennis Larsson

Dennis Larsson från Lidköping har snabb rast på Sillekrog. Han kör för Schenker, ofta olika artiklar för Jula. Nu har han varit i Oxelösund och lastat och sedan ska han hem till åkeriet i Skara.

– Jag har inte blivit firad i dag, visste inte att det var Yrkesförarens  dag, säger Dennis.

Han har jobbat som yrkesförare i snart 40 år. De senaste 24 åren för samma åkeri.

– Bättre får man leta efter. Jag får nog säga att jag haft ett bra yrkesliv. Men snart är det slut, om fem månader går jag i pension, säger Dennis Larsson.

Fast han räknar med att köra vidare efter 65-årsdagen, om än med färre körningar än i dag.

Dennis är med i Transport.

Är det något särskilt du tycker är viktigt att lyfta i kommande förhandlingar för nytt kollektivavtal?

– Ja, högre lön får en väl säga, säger Dennis Larsson.

Däremot är han skeptiskt till arbetstidsförkortning inom åkerinäringen.

– Nä, det är svårt. Vi har våra körtimmar.

Genom jobbet har Dennis friskvårdsbidrag som han bland annat utnyttjar för att gå och simma. Fast det har blivit lite dåligt med det den senaste tiden på grund av förkylning, som för många andra.

 

Per Nilsson fotas första dagen på jobbet som yrkesförare.

För Per Nilsson från Gävle är det första dagen på jobbet som chaufför.

Han kör i dag däck för ett Göteborgsåkeri med flera filialer runt om i landet. Tidigare arbetade han på ett däckföretag men fick sluta på grund av arbetsbrist.

– Det är kul att bli uppskattad! Och det var en glad överraskning min första dag i en ny bransch, säger Per.

– Nu kommer jag att gå bredvid en annan kille, chaufför, i början som utbildning. Jag har en bra känsla för företaget och jag gillar att jobba med bilar så det passar mig, men det är lite pirrigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Sebastian Nordh räds vare sig utmaningar eller livssprång. Nu slits han mellan två skilda världar. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Alexandras krönika. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.