90 000 kronor för jobb i Sverige?
Pressades på pengar. En migrantarbetare på bemanningsbolaget Texab uppger att han tvingats betala 90 000 kronor till företagets arbetsledare – för att få förlängd anställning och därmed arbetstillstånd. Hans kollega uppmanades att betala 30 000 kronor, men sa nej.
Vi kan kalla männen Sami och Amin, med fingerade namn. Båda är palestinier och jobbade som bemanningsanställda hos Texab, på ett av Postnords lager i Göteborg. Transportarbetaren har i tidigare artiklar skildrat hur Texab satt i system att hämta migrantarbetare från ”tredje land”, alltså länder utanför EU, till Sverige. Arbetarna har kommit främst från Balkan och Mellanöstern.
Företaget har också anställt flyktingar, som kommit som asylsökande.
För den som kommer från tredje land finns två sätt att få stanna i Sverige. Ett är att söka asyl, ett annat är att jobba här i fyra år. Efter den tiden får Sami, Amin och andra som kommit hit automatiskt rätt att stanna kvar permanent.
Arbetstillstånden beviljas av Migrationsverket och gäller hos en bestämd arbetsgivare, i det här fallet Texab. På företagets arbetsställe i Göteborg har anställda vittnat om en rad problem och konflikter (se bakgrund). Det är också där Sami och Amin hävdar att de uppmanats att betala pengar under bordet för att få förlängda arbetskontrakt – vilket är biljetten till förlängda arbetstillstånd.
”Kostar 150 000”
Så här lyder Samis berättelse:
I juni 2016 vände han sig till sin arbetsledare i Göteborg, i hopp om att få förlängd anställning – och därmed fortsatt arbetstillstånd. Sami blev hänvisad till huvudkontoret i Stockholm. Där satte en person med ledande position i företaget honom i kontakt med en arabisktalande arbetsledare. Vi fingerar deras namn till Boris, för personen med högre position, och Goran, för arbetsledaren.
När Sami ringde upp Goran svarade han:
”Det här med arbetstillstånd kommer att ta mycket tid och resurser från oss. Vi har sagt att vi kommer att ha dig anställd i fyra år, så det kostar dig 150 000 kronor.”
Sami svarade att det var för mycket, men fick höra att så löd dealen. Senare fick han avslag på sin asylansökan och det blev ännu viktigare att få förlängt jobb, för att Sami inte skulle bli utvisad. Han var pressad och ringde upp Goran igen och sa att han inte hade så mycket pengar. Goran svarade att det räckte att Sami betalade 120 000 kronor.
”Jag har inte alla de pengarna, men du kan få lite nu och så betalar jag av resten efter hand”, svarade Sami.
I början av februari 2017 träffade Sami personen med ledande position i företaget och arbetsledaren, som han pratat med i telefon. De stämde träff på kafé Bab Al Hara på Brahegatan i Göteborg mellan klockan 18 och 19. Sami räckte över ett kuvert med 50 000 kronor i kontanter till arbetsledaren, och de kom överens om att nästa betalning skulle ske i juli, samma år, uppger Sami.
I juli var det dags för nästa betalning, Sami minns inte exakt datum, men Boris och Goran kom till centralstationen i Göteborg. Klockan var cirka 22 och Goran tog emot Samis kuvert med 20 000 kronor i kontanter.
Den tredje kontanta betalningen (med sedlar i ett kuvert) gjorde Sami på sin arbetsplats, Postnords lager i Göteborg, i september. En släkting till Boris, också anställd på Texab i Stockholm som vi kan kalla Jasmin, kom dit. De båda hade inte bokat träff, men Sami tog Jasmin åt sidan, hämtade pengarna i sitt skåp och gav dem till henne. Klockan var 15-16.
Så här långt är det Samis berättelse.
Trakasserier
Totalt betalade Sami 90 000 kronor, säger han. Men han vet inte om de som tog emot pengarna behöll dem eller om de lämnades vidare till någon eller några andra inom företaget.
När Sami inte ville betala mer fick han problem och utsattes för systematiska trakasserier på jobbet, hävdar han. En ny arbetsledare hade anställts i Göteborg och en dag kom han till Sami på jobbet med en telefon. Goran var i luren och sa:
”Du är skyldig oss 30 000 kronor.”
Sami blev uppmanad att ge pengarna till arbetsledaren i Göteborg. När han sa att han redan fått sitt arbetstillstånd och inte ville betala mer hotade arbetsledaren att göra så att han blev utvisad ur Sverige, uppger han.
Inga vittnen
Sami har inga vittnen eller inspelningar, vare sig av telefonsamtalen eller överlämningarna av pengar. Men han har berättat samma sak i förhör med polisen i Göteborg den 12 juli i år.
Pengarna säger han sig ha tjänat in under sitt arbete på Texab och lånat ihop av vänner. Nu är Sami skuldsatt och ligger efter med hyran.
Betala för arbetetstillstånd
Sami började jobba på Texab våren 2015 medan Amin kom i början av 2017.
Så här berättar han:
Den 22 oktober 2017 kom Boris, Goran och företagets vd, Torbjörn Ulf, till Postnords lager i Göteborg.
”Det var första gången jag träffade cheferna. Jag stod inne i en container och lossade gods tillsammans med en kollega. De kom in och skickade i väg min kollega”.
Torbjörn Ulf pratade, Goran tolkade och Boris var också med. Torbjörn Ulf sa:
”Vi ska ge dig ett arbetstillstånd så att du kan stanna kvar i företaget. Du behöver inte betala så mycket som andra, bara 30 000 kronor.”
Amin sa nej och de tre gick arga därifrån. Efter det utsattes även han för särbehandling och trakasserier på lagret, hävdar han.
Undersökningen lades ned
Tillbaka till Sami. Den 12 juli i år förhördes han av polisen, i ett annat ärende, efter konflikter på arbetsplatsen. Sami berättade då om pengarna han betalat för att få arbetstillstånd, men polisen kommer inte att driva frågan vidare, säger förundersökningsledare Lina Mosskull. Undersökningen om konflikten är nedlagd.
– Vi diskuterade det, men i nuläget har vi inte upprättat något nytt ärende. Det behöver inte betyda att vi aldrig kommer att göra det, tillägger hon.
En annan källa inom polisen uppmanar Sami att göra en polisanmälan, men bedömer att bevisläget är dåligt, att ord kommer att stå mot ord och att en förundersökning i frågan riskerar att också läggas ner.
Tolkhjälp
Transportarbetaren träffade Sami och Amin på Transports avdelning i Göteborg. En av förbundets arabisktalande ombudsmän tolkade. Uppgifterna kontrollerades och kompletterades sedan, med tolkhjälp.
Fotnot: Postnord har sagt upp avtalet med Texab, som avslutar sin entreprenad i Göteborg den 31 oktober. Vem som tar över uppdraget är inte känt när detta trycks.