DO: Det ska kosta att diskriminera
Rättsligt. Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius vill driva fler fall där kvinnor nekats arbete på grund av graviditet. Och att fler ska kunna få ersättning för att de diskriminerats.
– Det är anmärkningsvärt i hur hög grad diskriminering av gravida fortfarande förekommer, och något jag reagerat på under mina två år som ombudsman. Vi har haft lagar mot det under lång tid, ändå får vi frekvent in ärenden av det slaget, säger Lars Arrhenius, som leder arbetet på myndigheten DO.
Som diskrimineringsombudsman vill han att fler fall hamnar i domstol. Både för att ge upprättelse åt dem som utsatts för diskriminering och för att det fungerar avskräckande:
– Att fallen hamnar i rätten och prövas har betydelse för samhällsutvecklingen, och gör tydligt för arbetsgivare att det handlar om lagbrott. Det går inte att komma undan med förklaringar om att man inte kände till lagen, lika lite som vid brottmål.
Lars Arrhenius har samtidigt förståelse för att det för den drabbade kan kännas lättare med en förlikning, en överenskommelse med arbetsgivaren, innan det går till domstol.
– Det kan också fungera som en upprättelse med en överenskommelse om skadestånd, och vi kollar alltid innan med den enskilda individen och försöker vara lyhörda. Ur mitt perspektiv är det samtidigt viktigt att fler fall prövas i rätten.
Han vill inrikta sig på fall där kvinnor som nekats jobb på grund av graviditet har möjlighet att få ersättning. Rättsenheten och processenheten hos myndigheten har förstärkts.
Vad är det för slags fall, måste de vara ”lätta”?
– De behöver inte vara enkla. Vi utreder med de resurser vi har, vissa svårare fall är vår processenhet väldigt bra på att fånga upp. Det kan handla om ärenden där ord står mot ord, men där det ibland ändå finns sådant som ett sms, eller att någon annan hört något och kan vittna, som gör att det går att utreda.
Lars Arrhenius vill att arbetsgivare som bryter mot lagen ska veta att det kostar.
Vilka belopp handlar det om?
– Vi tittar på hur allvarlig diskrimineringen är. Just när det rör graviditet i arbetslivet har vi på senare tid yrkat på 50 000–100 000 kronor.
Hur lång tid ärendena tar varierar. Dels den tid det tar för DO att utreda ett ärende, och det kan röra sig från ett par månader till ett halvår. Dels handlar det om tiden det tar hos domstolen, från det att stämning har lämnats in till huvudförhandling och dom vilket DO inte har möjlighet att påverka. Det kan ta upp till ett år.
– Att utreda de så kallade gravid-casen skickar signaler som utgör en form av samhällspåverkan, säger Lars Arrhenius.
De individer som utsatts för diskriminering uppmanar han att göra en anmälan. Och framhåller att DO jobbat för att underlätta hur det görs, bland annat genom webbformulär och genom att vara tydliga i sitt bemötande.