Miljonnota för brister i arbetsmiljön
Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.
När Arbetsmiljöverket genomfört en inspektion ställer de ibland krav på att arbetsgivaren ska lösa vissa saker. Det kan vara arbetsmoment som är osäkra eller riskbedömningar som måste göras. För företag som inte löser problemen hotar vite.
Under de åtta senaste åren har Arbetsmiljöverket beslutat om 12 förelägganden med vite mot UPS.
Ett av de högsta vitena kom efter att arbetsmiljön på Sturup-terminalen sattes under lupp.
Allt hade börjat med att regionala skyddsombudet Anders Palmqvist skickat in en begäran om arbetsmiljöåtgärder till Arbetsmiljöverket.
Terminalarbetarna förväntades göra tunga lyft. Ibland rörde det sig om manuell hantering av paket som vägde upp till 70 kilo.
Problemen grundar sig dels i gamla lokaler och otillräckliga tekniska lösningar. Och dels i att paketbilarna är trånga utan utrymme för att lägga gods på pall. Det hela slutade med ett vite på 1,2 miljoner kronor för UPS.
Fler liknande ärenden
Arbetsmiljöverket har drivit liknande ärenden på flera andra orter, som också lett till föreläggande om vite och vite när företaget inte löst problemet.
Transportarbetaren har tidigare berättat om att chaufförerna i de lätta lastbilarna i regel kör bilar utan AC. Anders Palmqvist krävde att Arbetsmiljöverket skulle agera för att de lätta lastbilarna ska få klimatanläggning och backvarnare. Där valde Arbetsmiljöverket att avslå hans begäran och i stället inleda ett eget ärende om såväl backvarnare som klimatet i bilarna.
– Där har UPS skickat in en riskbedömning som vi tycker är helt horribel. Företaget håller med om att det är en allvarlig risk när det blir för varmt i bilen och har föreslagit ett antal åtgärder. Bland annat att förarna ska få kontinuerlig träning i att självreglera värmen, klä sig i lager, undvika koffeinhaltig dryck och uppmuntras att äta varierad och hälsosam kost.
Är det alltid så hårt motstånd?
– Nej inte alltid. Jag tycker de lokalt ansvariga försöker göra det bästa de kan för arbetsmiljön och ibland vill göra mer än de får tillåtelse att göra. Men när något kostar pengar bromsas det uppifrån, säger Anders Palmqvist.