AD prövar om omstritt hamnfack har rätt till eget lokalt avtal

Hamn. Konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Hamnarbetarförbundet har stämt arbetsgivarna i Arbetsdomstolen, eftersom lokala avtal i hamnen enbart tecknats med Transport.

I mars tecknade Hamnarbetarförbundet ett kollektivavtal med arbetsgivarna i Sveriges Hamnar. Det skedde efter flera år av tuffa motsättningar, strejker och lockouter i Göteborgs containerhamn.

Nu ska innehållet i avtalet prövas av Arbetsdomstolen sedan arbetsgivarna i containerhamnen, APM Terminals, vägrat att teckna lokala avtal med Hamnarbetarförbundet eller förhandla om detta med dem.

Tvisten gäller dels schemaläggning av skiftarbete, dels bemanning av lyftkranar i hamnen.

Enligt arbetsgivaren styrs arbetsvillkoren i hamnen av Transports kollektivavtal, som tecknades först. Därför har man förhandlat och tecknat lokala avtal med Transport i de omtvistade frågorna.

Hamnarbetarförbundets avtal är vad arbetsmarknadsexperter i dagligt tal kallar andrahandsavtal och underordnat Transports först tecknade avtal.

Juristen Erland Olauson är inte förvånad över arbetsgivarens agerande. Han konstaterar att Hamnarbetarförbundet var väl medvetet om innehållet i Transports riksavtal när man skrev under sitt likalydande kollektivavtal.

Mot den bakgrunden kan arbetsgivarna inte låta deras medlemmar få andra villkor än vad Transport har i sitt avtal.

− Om jag kommer överens med en person om att sälja en bil med vissa villkor kan jag sedan inte komma överens med någon annan om att sälja samma bil med andra villkor eller att avtalet med den första personen ska ändras, förklarar han.

Erland Olauson är före detta avtalssekreterare på LO och var ordförande i juristgruppen när parterna gemensamt tog fram förslaget till ändrad konflikträtt med anledning av stridigheterna i Göteborgs hamn.

− Med tanke på Arbetsdomstolens tidigare praxis känner jag mig ganska säker på att principen om det först tecknade avtalet gäller.

Han bedömer också att arbetsgivarna därför knappast kan blir skadeståndsskyldiga för att de inte förhandlat om lokala avtal med Hamnarbetarförbundet.

− Om Arbetsdomstolen av något skäl ändrar den praxis som hittills har gällt skulle det vara uppseendeväckande, men inget kan uteslutas här i världen, tillägger Olauson.

Hamnarbetarförbundet och APM Terminals har genomfört tvisteförhandlingar om tolkningen av kollektivavtalet lokalt och centralt utan att bli överens.

En fällande dom kan kosta APM Terminals en halv miljon kronor i skadestånd.

Enligt Arbetsdomstolen är det inte troligt att målen kommer upp i rätten förrän nästa år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.