AD-dom om alkotester blir stridsfråga i avtalsrörelsen

AD-domen som ger kundföretag rätt att alkotesta besökande chaufförer får stora konsekvenser för landets yrkesförare. Transport kommer nu att kräva att de omstridda testerna regleras i de avtalsförhandlingar som inleds direkt efter påsk. Det uppger Transports ordförande Lars Lindgren.

I dag den, 28 februari, löper kollektivavtalen ut för flera av Transports stora medlemsgrupper, bland dem åkerichaufförer och terminalarbetare. Löneavtalen förlängs nu vecka för vecka, i väntan på att parterna träffas vid förhandlingsbordet.

Gårdagens dom från Arbetsdomstolen, AD, ändrar förutsättningar för avtalsrörelsen, betonar Lars Lindgren. Han är mycket kritisk mot att AD i princip öppnar fältet fritt för åkeribranschens kunder och beställare att införa egna alkotester – riktade mot externa chaufförer som kommer för att hämta eller lämna gods.

Lars Lindgren säger:

– Jag vill först av allt betona att Transport absolut inte accepterar eller försvarar onykterhet i trafiken. Tvärtom, vi jobbar aktivt mot alkohol och droger, och mot den utbredda trötthet som uppstår för att chaufförer ofta pressas att köra längre än vad reglerna medger.

Transport har drivit en lång rad tvister som handlar om medlemmarnas personliga integritet. Om rätten till en privat sfär, även om man jobbar i en riskabel miljö med tunga fordon.

När drog- och alkotesterna dök upp på 1990-talet var det åtskilliga transportföretag som ville införa dem för personalen. Parallellt började åkeriernas kunder själva skaffa egen blåsutrustning. Drog- och alkotester blev en del av marknadsföreningen när företag ville framstå som seriösa.

– Vi såg framför oss en utveckling där våra yrkesförare skulle tvingas blåsa 10–15 gånger per dag, det vill säga hos varenda kund man besöker. För att stävja det propagerade vi för alkolås i lastbilarna. Det är den absolut bästa lösningen både ur trafiksäkerhets- och integritetssynpunkt, säger Lars Lindgren.

Transport skrev avtal med ett antal transportföretag om just alkolås. Enligt förbundets förhandlare var själva utgångspunkten att man nu enats om en kontrollfunktion, som skulle utesluta andra mer integritetskränkande tester.

En av de mest centrala frågorna för Transport är vem som utför kontrollen. Hela den svenska arbetsrätten bygger på att det finns ett partsförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare. Facket kan bara kalla arbetsgivaren till förhandlingsbordet – inte ett kundföretag. Som exempelvis Ferruform i Luleå, i det aktuella fallet.

Transports ledning anser att frågan om alkotester som utförs av ”tredje man”, är så avgörande att den måste lösas i de nya riksomfattande kollektivavtal som ska omförhandlades de kommande månaderna.

Lars Lindgren säger:

– Någon form av begränsning är nödvändig. Det här blir ett av våra högst prioriterade krav och jag utesluter inte att vi kan tvingas varsla om stridsåtgärder för att få en acceptabel lösning.

– I samhällets ögon är AD-domen kanske en bagatell, men jag tror inte att vanliga människor skulle acceptera att blåsa i alkoholmätare för att få komma in i butiker, parkeringshus eller på daghem och idrottsarenor.

I Sverige är det här ett helt oreglerat område, konstaterar Lindgren:

– Regering och riskdag har inte velat ta i frågan. I det läget måste vi lösa den själva, mellan parterna på arbetsmarknaden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Eddie Prüss

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

Lars Lindgren

Lars Lindgren får internationellt toppjobb

Nytt uppdrag. Transports tidigare ordförande, Lars Lindgren, har fått nytt jobb. I september börjar han på Internationella Transportarbetarefederationen (ITF) i London. Uppdraget är att besöka ITF:s medlemsländer och kontrollera kampanjen mot bekvämlighetsflaggade fartyg bedrivs på rätt sätt.

Lars Lindgren

3 snabba frågor till Lars Lindgren …

… ordförande i Transport fram till mars 2017.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.