Close
Agne Ingvardsson jobbade som väktare i många år. Han gick med i Sverigedemokraterna 2013 och som aktiv SD-politiker blev han utesluten ur Transport. 2017 blev han utesluten även ur SD.
Close

Agne uteslöts först ur Transport – sedan ur SD

Politik. Som aktiv Sverigedemokrat blev Agne Ingvardsson utesluten ur Transport. Efter drygt två år som lokalpolitiker i Osby blev han utsparkad även ur SD. – Transports uteslutning var åtminstone professionellt skött, säger Agne som tycker att Transports medlemmar ska bojkotta SD i EU-parlamentsvalet.

– Inte av ideologiska skäl i första hand, utan för att partiet är väldigt toppstyrt och odemokratiskt. Vi fick inte ens skriva insändare, utan att de först skulle godkännas uppifrån, förtydligar han.

Agne Ingvardsson är numera pensionär, men han har en lång karriär bakom sig som väktare och fackligt aktiv i Transport. I många år var rösten på Socialdemokraterna självklar, men inför valet 2014 var det stopp. Han bytte parti och klev upp som förstanamn på SD:s vallista i Osby kommun.

– Jag sticker inte under stol med att jag var, och är, kritisk mot den förda invandringspolitiken. Vi har tagit in för många invandrare och vi klarar inte integrationen.

– Men jag ställde egentligen inte upp på SD:s grundhållning i invandringsfrågan, varken då eller nu. Den är för extrem.

Som exempel tar Agne Ingvardsson båtflyktingarna. Han skrev en insändare som kritiserade EU-ländernas flathet och ovilja att hjälpa människor som riskerade livet på Medelhavet.

Han säger:

– Den insändaren föll inte i god jord hos SD-ledningen. Min ståndpunkt avvek från partilinjen.

Agne Ingvardsson upplevde mer och mer att det var lågt i tak i SD. Han fick reprimander för att han ställde frågor eller uttalade sig i fullmäktige eller på nämndmöten.

– Vår gruppledare klargjorde också att jag inte fick uttala mig i medier. Det kändes konstigt. Jag gillar att debattera och har skrivit många insändare genom åren. Nu skulle de först genomgå censuren.

– Det värsta var hur man behandlade oliktänkande. De som hade avvikande uppfattningar blev utfrysta. Det märkte jag nästan omgående.

En bit in på 2017 hade klimatet hårdnat i den lokala SD-föreningen. Agne Ingvardsson fick veta att partiet startat en uteslutningsärende riktat mot honom.

Han valde att hoppa av innan uteslutningen formellt var klar.

– Fast jag behöll de uppdrag jag hade hela mandatperioden ut. Som politisk vilde.

Agne har fortfarande kontakt med andra före detta SD-politiker, som lämnat partiet av samma orsaker.

– Toppstyrning och elitism, upprepar Agne. Det är bara utvalda ledare som får höja rösten. Övriga ska sitta tysta och rösta som de blir tillsagda. Jag känner flera som blivit uteslutna på väldigt lösa grunder.

– Det handlar mycket om kontrollbehov. Är du för duktig som lokalpolitiker blir du ett hot. Under fyra år gick jag på vartenda möte, utom ett! I regel lämnar SD tomma stolar efter sig i kommunerna, när de som valts in ledsnar. Det finns inget riktigt engagemang.

Är det inte samma sak i andra politiska partier? Att det är viktigt att följa en partilinje? SD har ju haft en del problem med vildhjärnor…

– Jo, visst. Det finns nog partipiskor i de andra också. Men jag upplever att det faktiskt var betydligt högre i tak i andra partier jag kom i kontakt med.

Varför ska Transports medlemmar låta bli att rösta på SD i det kommande EU-valet, anser du?

– I dag är SD ett parti bland andra i invandringsfrågan. Det finns ingen anledning att stödja ett parti som toppstyr och utesluter så många aktiva.

– Själv kommer jag nog att rösta på Socialdemokraterna igen. Jag ser inget annat alternativ. Men jag gillar inte den högersväng partiet gjort, här måste S-ledningen tänka om. Annars kommer ännu fler att rösta på SD.

Vad tänker du om Transports policy att utesluta aktiva företrädare för Sverigedemokraterna?

– Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Jag var själv kritisk när jag uteslöts ur facket och jag tror att det mest gynnar SD. Fast hade jag vetat hur det går till i SD hade jag aldrig gått med som medlem.

Transportarbetaren har kontaktat SD:s partikansli för en kommentar. Christian Krappedal, pressekreterare, svarar skriftligt via mejl:

”Som förtoendevald politiker förväntas man stå bakom partiets politik. Gör man inte det ska man inte heller vara medlem hos oss, än mindre ha en position som företrädare. Vår politik är en fråga som diskuteras öppet och antas gemensamt på våra Landsdagar, vilket är namnet på vår partikongress. Vi känner inte igen den bild som Ingvardsson väljer att beskriva.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms ­annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.

Riskkapitalbolaget CVC villigt höja budet på Schenker

Ekonomi. Globala riskkapitalbolaget CVC, med bas i Luxemburg, förlorade mot logistikbjässen DSV i budgivningen om transportbolaget DB Schenker. Men CVC:s företagsledning förklarar sig nu vara beredd att höja sitt bud.

Enkätsvar vittnar om stress

Servicetrafik. Nära åtta av tio chaufförer svarar att körtiderna är otillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert vis. Det visar en enkät gjord bland färdtjänstförare.

Nytt bokningssystem – orimliga körtider

Servicetrafik. I maj införde trafikbolaget i Gävleborgs län ett nytt system för färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. För många chaufförer med redan tajta körtider innebar det att uppdrag blev omöjliga. Och dagligen se hur stress och förseningar ytterst drabbar dem som är i behov av transport.

Den italienske kungen inviger den första motorvägen med en tur i sin Lancia Trikappa. I bilen sitter också vägens skapare Piero Puricelli.

Nu fyller motorvägen 100 år

Årsdagar. Kanske borde man ändra alla hastighetsskyltar till ”100” för en enda dag. Nu fyller nämligen världens första motorväg 100 år. Men när bilisterna i Milano körde de 4 milen till Varese så fanns inte ordet motorväg, då hette det autostrada.

Förslag om nya regler för klampning av fordon

Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.