Agnieszka Osorio
Close
Agnieszka Osorio tycker att det är självklart att det är facket som ska utse skyddsombud.
Close
Granskning: Skyddsombud

Agnieszka har hamnat på rätt plats

Skyddsombudet. – Att vara förtroendevald ger mig en sån tillfredställelse. Jag kan hjälpa mina arbetskamrater och vi kan påverka arbetsmiljön – efter ett och ett halvt år känner jag mer och mer att det är min grej att vara skyddsombud, Agnieszka Osorio, ­miljöarbetare hos Ragn-Sells.

Det började med problem på en tidigare arbetsplats. För att se vad de som grupp kunde göra kontaktade Agnieszka Osorio och hennes arbetskamrater Transports huvudskyddsombud. De behövde hjälp i en del personalfrågor, bland annat.

– Sedan blev jag tillfrågad av mina kollegor om jag ville representera dem, som skyddsombud, och jag ångrar inte en sekund att jag sa ja, säger hon.

– Det är ett viktigt uppdrag, där vi har möjlighet att vara med och påverka och förbättra, lämna synpunkter innan arbetsgivaren fattar beslut och där vi kan bidra till en säkrare arbetsplats.

Uppdraget kan vara tufft och Agnieszka Osorio är inte förvånad över att så många skyddsombud upplever att de hindrats i uppdraget av arbetsgivaren. Hon framhåller att arbetsmiljölagen klart och tydligt säger att de har rätt till den ledighet som behövs för uppdraget, med bibehållna anställningsförmåner.

– Personligen känner jag att jag får tillräckligt mycket tid för mitt fackliga uppdrag, min chef har aldrig begränsat det på något sätt. Men samtidigt förstår jag dem som inte upplever det så, som chaufförer och vakter som ofta är på resande fot. Jag har möjlighet att vara på plats hela tiden och har tillgång till de hjälpmedel jag behöver.

Ändå tar hon ibland med sig vissa uppgifter hem, för att inte vara borta från det ordinarie arbetet för mycket.

– Från några skyddsombud som jag mött har jag hört att deras arbetsgivare vill minska tiden, eller inte betala för tiden det fackliga arbetet tar. Då tycker jag verkligen att utvecklingen går åt fel håll.

Agnieszka Osorio gick grundkursen hos Transport innan hon utsågs till skyddsombud. Och hon tycker att det är självklart att facket utser de personer som får uppdraget. Inte minst för det stöd som krävs.

På hennes nuvarande arbetsplats, hos det stora renhållningsbolaget, fick hon nyligen tillgång till systemet för tillbudsrapportering. Tidigare har det varit en del kommunikation som saknats för att det ska vara fullt tillfredsställande.

– För samverkan mellan företag och fack på den nivå som krävs har vi en bit kvar. Men vi är på god väg och jag följer gärna med i Ragn-Sells anda – safety first!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.