Åkeri körde olagligt – nu stäms speditören
Åkeri. Kan speditören krävas på dryga företagsböter när det anlitade utländska åkeriet kör olagligt i Sverige? Det ska Uppsala tingsrätt ta ställning till i ett högintressant mål som handlar om beställaransvar.
I det senaste numret skriver tidningen Trailer om fallet som startade i oktober 2016. Då stoppade trafikpolisen en bulgarisk lastbil i Skutskär. Ekipaget var på väg med pappersbalar till Göteborgs hamn.
Chauffören, som kom från Makedonienen, förhördes av polisen. Han berättade att han kommit till Sverige i mitten av juli och i flera månaders tid kört inrikestrafik till och från Göteborgs hamn. Med några avstickare till Norge.
Föraren ombads att visa handlingar som styrkte att han kommit in i Sverige med en internationell transport, något som krävs för att bilen ska få fortsätta köra cabotagetrafik.
Varken chauffören eller det bulgariska åkeriet kunde visa upp någon sådan frakthandling. Polisens intresse riktades också mot speditören, ett stort internationellt bolag.
I polisförhör uppgav de ansvariga i speditionsföretaget att det i och för sig var speditören som la ut uppdragen, men att bolaget inte vet exakt ur länge åkeriets bilar fanns i Sverige.
Mikael Bäckström, kammaråklagare i Östersund, jobbar med trafikmål. Han har stämt speditören inför Uppsala tingsrätt. Domstolen ska pröva om speditören levt upp till beställaransvaret i yrkestrafiklagen.
Det är en bestämmelse som skärptes så sent som i juli 2018. Nu ställs tydligare krav på att beställaren måste kontrollera att anlitade transportörer har de tillstånd som krävs.
Enligt tidningen Trailer ska målet, som kan bli ett pilotfall, upp i tingsrätten i början av september. Åklagaren har yrkat på en företagsbot på 100 000 kronor.