Åkerier drabbas hårt när Volvo stänger ner
Åkeri. På torsdagsmorgonen stängde Volvo ner de stora bilfabrikerna i Göteborg. Bland de drabbade finns flera åkerier som kör Volvogods. På Lundby åkeri står ett 30-tal chaufförer utan jobb.
– Volvo hävdar Force majeure och bryter omedelbart de ingångna transportörsavtalen. Vi har gått med på att ta ut vår femte semestervecka under stoppet. Vi gör det för att rädda åkeriet, säger Lars Sjöberg, chaufför och Transports fackliga ombud på Lundby åkeri.
Det är onsdag eftermiddag och bara timmar kvar innan Volvo klappar igen. Lundbyföraren Anders Jansson tankar en sista gång innan det är dags att ställa ekipaget.
– Det är sagt att vi får bli hemma tills Volvo startar produktionen igen. Klart man är bekymrad. Om man vetat hur länge det här skulle pågå vore det annorlunda. Det som är mest oroande är om Sverige blir som Italien eller Spanien, säger han.
Lars Sjöberg tar emot Transportarbetaren på en solig uteplats hemma vid radhuset i utkanten av Göteborg. Han är ensam facklig förtroendeman på Lundby åkeri, sedan fackklubben gick i graven.
– Vi är 60 chaufförer. Runt hälften kör normalt för Volvo. I kväll jobbar jag sista passet. Det känns konstigt, säger han.
Efter biljättens besked har Lars Sjöberg fått dra ett tungt lass. Han är utsedd till förhandlingsombud för Transport och blev inkallad till arbetsgivaren för en vecka sedan:
– Det var först då det stod klart hur illa det är. Volvo står för 50–60 procent av våra körningar. Nu får åkeriet inte en krona från Volvo, trots att det finns kontrakt.
– Vi hade överläggningar på åkeriet och jag kontaktade Transport centralt för att få råd. Lösningen blir att vår femte semestervecka förläggs nu, under Volvos stopp. Samtidigt gör vi en inventering av inarbetad komptid, sparade semesterdagar och tid som ligger som jobbats in genom arbetstidsförkortningen. Det är möjligt att förarna får ta ut även detta.
Enligt Lars Sjöberg finns en bred uppslutning bland chaufförerna för de drastiska åtgärderna.
– Vi har samlat alla skiftlagen till informationsmöten. Förarna fick möjligheten att säga vad de tyckte. Alla har köpt upplägget fullt ut. I första skedet håller Volvo stängt till den 14 april. Skulle krisen fortsätta ännu längre lär vi hamna i ett läge där åkeriet tvingas till korttidspermitteringar också.
Sjöberg ser en liten ljusglimt i mörkret. Krisen har gjort att företaget och förarna inlett en konstruktiv dialog som han hoppas lever kvar, när hjulen börjar snurra igen.
I likhet med många andra fackligt aktiva tror Lars Sjöberg att corona-eländet kan leda till ett uppsving för facket, och till lite mer solidarisk tänkande i samhället.
Han är kritisk till att Volvo betalar ut runt tio miljarder kronor i aktieutdelning – samtidigt som staten, skattebetalarna, får betala hälften av de Volvoanställdas permitteringslöner.
– Jag fattar över huvud taget inte att Volvo kan se sina arbetare i ansiktet.