Close
Anders Jansson är chaufför på Lundby åkeri, ett företag som drabbas hårt när Volvo stänger fabrikerna .
Close
corona

Åkerier drabbas hårt när Volvo stänger ner

Åkeri. På torsdagsmorgonen stängde Volvo ner de stora bilfabrikerna i Göteborg. Bland de drabbade finns flera åkerier som kör Volvogods. På Lundby åkeri står ett 30-tal chaufförer utan jobb.

– Volvo hävdar Force majeure och bryter omedelbart de ingångna transportörsavtalen. Vi har gått med på att ta ut vår femte semestervecka under stoppet. Vi gör det för att rädda åkeriet, säger Lars Sjöberg, chaufför och Transports fackliga ombud på Lundby åkeri.

Det är onsdag eftermiddag och bara timmar kvar innan Volvo klappar igen. Lundbyföraren Anders Jansson tankar en sista gång innan det är dags att ställa ekipaget.

– Det är sagt att vi får bli hemma tills Volvo startar produktionen igen. Klart man är bekymrad. Om man vetat hur länge det här skulle pågå vore det annorlunda. Det som är mest oroande är om Sverige blir som Italien eller Spanien, säger han.

Lars Sjöberg. Foto: Justina Öster

Lars Sjöberg tar emot Transportarbetaren på en solig uteplats hemma vid radhuset i utkanten av Göteborg. Han är ensam facklig förtroendeman på Lundby åkeri, sedan fackklubben gick i graven.

– Vi är 60 chaufförer. Runt hälften kör normalt för Volvo. I kväll jobbar jag sista passet. Det känns konstigt, säger han.

Efter biljättens besked har Lars Sjöberg fått dra ett tungt lass. Han är utsedd till förhandlingsombud för Transport och blev inkallad till arbetsgivaren för en vecka sedan:

­– Det var först då det stod klart hur illa det är. Volvo står för 50–60 procent av våra körningar. Nu får åkeriet inte en krona från Volvo, trots att det finns kontrakt.

– Vi hade överläggningar på åkeriet och jag kontaktade Transport centralt för att få råd. Lösningen blir att vår femte semestervecka förläggs nu, under Volvos stopp. Samtidigt gör vi en inventering av inarbetad komptid, sparade semesterdagar och tid som ligger som jobbats in genom arbetstidsförkortningen. Det är möjligt att förarna får ta ut även detta.

Enligt Lars Sjöberg finns en bred uppslutning bland chaufförerna för de drastiska åtgärderna.

– Vi har samlat alla skiftlagen till informationsmöten. Förarna fick möjligheten att säga vad de tyckte. Alla har köpt upplägget fullt ut. I första skedet håller Volvo stängt till den 14 april. Skulle krisen fortsätta ännu längre lär vi hamna i ett läge där åkeriet tvingas till korttidspermitteringar också.

Sjöberg ser en liten ljusglimt i mörkret. Krisen har gjort att företaget och förarna inlett en konstruktiv dialog som han hoppas lever kvar, när hjulen börjar snurra igen.

I likhet med många andra fackligt aktiva tror Lars Sjöberg att corona-eländet kan leda till ett uppsving för facket, och till lite mer solidarisk tänkande i samhället.

Han är kritisk till att Volvo betalar ut runt tio miljarder kronor i aktieutdelning – samtidigt som staten, skattebetalarna, får betala hälften av de Volvoanställdas permitteringslöner.

– Jag fattar över huvud taget inte att Volvo kan se sina arbetare i ansiktet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Vinnare på tung festival

Mässa. I helgen var det dags för tjugonde upplagan av Trailer Trucking Festival – Sveriges tyngsta lastbilsfest hölls på Mantorp park och bjöd på såväl branschnyheter, som kran-SM, ljusshow och tävlingar om bästa fordon i en rad klasser, från B (bulkbil) till V (veteranbil).

Störst på skogen!

Mässa. Mitt i landet möts alla som på olika vis får skogstransporterna att rulla. På mässan Mittia Skogstransport i Ljusdal förenades nytta med nöje i slutet av augusti.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.