Close
Anders Jansson är chaufför på Lundby åkeri, ett företag som drabbas hårt när Volvo stänger fabrikerna .
Close
corona

Åkerier drabbas hårt när Volvo stänger ner

Åkeri. På torsdagsmorgonen stängde Volvo ner de stora bilfabrikerna i Göteborg. Bland de drabbade finns flera åkerier som kör Volvogods. På Lundby åkeri står ett 30-tal chaufförer utan jobb.

– Volvo hävdar Force majeure och bryter omedelbart de ingångna transportörsavtalen. Vi har gått med på att ta ut vår femte semestervecka under stoppet. Vi gör det för att rädda åkeriet, säger Lars Sjöberg, chaufför och Transports fackliga ombud på Lundby åkeri.

Det är onsdag eftermiddag och bara timmar kvar innan Volvo klappar igen. Lundbyföraren Anders Jansson tankar en sista gång innan det är dags att ställa ekipaget.

– Det är sagt att vi får bli hemma tills Volvo startar produktionen igen. Klart man är bekymrad. Om man vetat hur länge det här skulle pågå vore det annorlunda. Det som är mest oroande är om Sverige blir som Italien eller Spanien, säger han.

Lars Sjöberg. Foto: Justina Öster

Lars Sjöberg tar emot Transportarbetaren på en solig uteplats hemma vid radhuset i utkanten av Göteborg. Han är ensam facklig förtroendeman på Lundby åkeri, sedan fackklubben gick i graven.

– Vi är 60 chaufförer. Runt hälften kör normalt för Volvo. I kväll jobbar jag sista passet. Det känns konstigt, säger han.

Efter biljättens besked har Lars Sjöberg fått dra ett tungt lass. Han är utsedd till förhandlingsombud för Transport och blev inkallad till arbetsgivaren för en vecka sedan:

­– Det var först då det stod klart hur illa det är. Volvo står för 50–60 procent av våra körningar. Nu får åkeriet inte en krona från Volvo, trots att det finns kontrakt.

– Vi hade överläggningar på åkeriet och jag kontaktade Transport centralt för att få råd. Lösningen blir att vår femte semestervecka förläggs nu, under Volvos stopp. Samtidigt gör vi en inventering av inarbetad komptid, sparade semesterdagar och tid som ligger som jobbats in genom arbetstidsförkortningen. Det är möjligt att förarna får ta ut även detta.

Enligt Lars Sjöberg finns en bred uppslutning bland chaufförerna för de drastiska åtgärderna.

– Vi har samlat alla skiftlagen till informationsmöten. Förarna fick möjligheten att säga vad de tyckte. Alla har köpt upplägget fullt ut. I första skedet håller Volvo stängt till den 14 april. Skulle krisen fortsätta ännu längre lär vi hamna i ett läge där åkeriet tvingas till korttidspermitteringar också.

Sjöberg ser en liten ljusglimt i mörkret. Krisen har gjort att företaget och förarna inlett en konstruktiv dialog som han hoppas lever kvar, när hjulen börjar snurra igen.

I likhet med många andra fackligt aktiva tror Lars Sjöberg att corona-eländet kan leda till ett uppsving för facket, och till lite mer solidarisk tänkande i samhället.

Han är kritisk till att Volvo betalar ut runt tio miljarder kronor i aktieutdelning – samtidigt som staten, skattebetalarna, får betala hälften av de Volvoanställdas permitteringslöner.

– Jag fattar över huvud taget inte att Volvo kan se sina arbetare i ansiktet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Vinnare på tung festival

Mässa. I helgen var det dags för tjugonde upplagan av Trailer Trucking Festival – Sveriges tyngsta lastbilsfest hölls på Mantorp park och bjöd på såväl branschnyheter, som kran-SM, ljusshow och tävlingar om bästa fordon i en rad klasser, från B (bulkbil) till V (veteranbil).

Störst på skogen!

Mässa. Mitt i landet möts alla som på olika vis får skogstransporterna att rulla. På mässan Mittia Skogstransport i Ljusdal förenades nytta med nöje i slutet av augusti.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.