Pengar
Close
Läge att kolla upp din pension och dina val?
Close

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Å andra sidan är det heller aldrig för tidigt att börja skaffa sig lite koll på kommande tjänstepension, uppmanar Pensionsmyndigheten och tjänstepensionsföretagen som ligger bakom Tjänstepensionens dag.

Den firas för tolfte året i rad i syfte att uppmärksamma hur viktig tjänstepensionen är för landets löntagare. Men också för att fler arbetsgivare ska informera sina anställda eller kommande medarbetare – gärna redan vid anställningsintervjun.

Allmän pension

”Har jag tjänstepension”, kan vara den första frågan att ställa sig. Ungefär nio av tio svenskar har det i dag via sin arbetsgivare, upplyser Folksam LO Pension på sin sajt, (folksamlopension.se). Men hur mycket betalar arbetsgivaren eller har tidigare arbetsgivare pytsat in, är en följdfråga.

Alla som jobbar och betalar skatt tjänar in pengar till sin allmänna pension. Men tjänstepensionen, som alltså är utöver den, utgör en stor del av den sammanlagda pensionen. Så fråga din arbetsgivare, om du är osäker på om hen betalar in pengar till din tjänstepension.

Ett annat sätt är att gå in på sajten fora.se och läsa mer under rubriken ”Privat”. Där kan du också logga in på ”Mina sidor” och se alla inbetalningar som gjorts till avtalspensionen. Du kan även byta förvaltare, lägga till eller ta bort återbetalningsskydd (se nedan).

Gör du inget ligger pensionspengarna kvar hos AMF. Men vill du byta fonder gör du det hos din förvaltare, till exempel AMF, FOLO eller Swedbank Försäkring.

Få överblick

Försäkringsombudsman Pia Edvall, Transport. Foto: Justina Öster

Men det där låter kanske krångligt?

Varför ska vi över huvud taget bry oss om vår pension?

– Därför att om vi gör det kan vi påverka pensionen mer till det bättre än om vi inte bryr oss, säger försäkringsombudsman Pia Edvall på Transportarbetareförbundet.

Hennes första råd är att gå in på sajten minpension.se (en gratis, oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen). Där samlas alla uppgifter in automatiskt.

– Och du får en överblick över din pension, säger Pia Edvall.

Känns det ändå knepigt har alla som är medlemmar i Transport rätt till en timmes rådgivning om pension och försäkringar av Folksam, tipsar hon.

– Det är en medlemsförmån och tid är enkelt att boka via nätet.

Gå till folksam.se och ”Rådgivning för medlemmar. Puffen mot framtiden”. Du kan också ringa 08-772 71 80.

– De regionala skyddsombuden eller försäkringsrådgivarna på din Transportavdelning kan också hjälpa till, säger Pia Edvall.

Återbetalningsskydd till efterlevande

Hennes tredje råd lyder:

– Tänk på återbetalningsskyddet. Kryssar du för det får din maka eller make, registrerade partner, sambo eller dina barn ersättning för din intjänade pension, om du dör före en viss ålder. Men det ger dig lägre pension.

– Skyddet kan vara bra om du har familj och barn som är beroende av din inkomst. Men när barnen är större kanske du vill tänka mer på din egen pension, säger Pia Edvall.

Ändringen kan göras på servicebolaget Fora:s sajt (fora.se, gå till Mina sidor).

Kolla avgifter för fonder

Hur ska man tänka kring att själv välja fonder, som förvaltar ens pensionspengar?

– Det är förstås upp till var och en. Är man 25 år kanske man väljer fonder med lite större risk, men börjar man närma sig pensionsåldern kanske man väljer tryggare. Det finns förslag på färdiga lösningar så att man slipper sätta sig in i varje fond, säger Pia Edvall.

Men man ska kolla upp avgifterna för olika fonder, betonar hon.

– Fonderna kan locka med hög avkastning, men ha så höga avgifter att det äter upp mycket av kapitalet.

Prognoser för pensionen

Ska man jobba till 65, 67 eller gå redan vid 64 år?

– Det kan vara bra att diskutera med Folksams rådgivare. På minpension.se kan man också göra prognoser själv för hur hög pensionen blir vid olika ålder.

På nätet finns väldigt mycket information, påpekar Pia Edvall.

– Att man inte söker efter den kan beror på någon form av olust, som oro för att att pensionen ska bli för låg, funderar hon.

 

Fotnot: Tjänstepension, som betalas utöver allmän pension, utgår oftast från ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Men den kan också grunda sig på ett individuellt avtal mellan en anställd och arbetsgivaren.

Fora är ett servicebolag, ägt av arbetsgivare och fack, som administrerar tjänstepension (även kallad avtalspension) och försäkringar i kollektivavtalen.

Avtalat.se informerar och vägleder om pension och försäkringar via jobbet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    27 september, 2024

    Jag rekommenderar alla att börja spara direkt i aktier, fonder eller ETF:er på ett ISK-konto när de är unga och börjar jobba och får sin första lön.Med ett stort eget kapital så har man större möjlighet att själv välja när man vill gå i pension och när man har råd att sluta arbeta.Tyvärr så kommer politikerna antagligen att höja pensionsålder så att vi skall arbeta allt längre upp i åldrarna när de flesta antagligen istället skulle vilja sluta arbeta långt innan de är 60-65 år för att hinna med annat i livet än att bara arbeta.Jag pensionerade mig redan 2018 när jag var 52 år och det är underbart att vara en ung och frisk pensionär med väldigt god ekonomi.Ta er tid och lär er om PPM-pengar och tjänstepensioner och givetsvis om eget sparande i aktier, fonder och ETF:er.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Transport ska organisera kabinpersonal – taxitelefonister till Unionen

Facket. Transport och Unionen är överens. Kabinpersonal ska organiseras av Transport och taxitelefonister av Unionen. Dessutom ska arbetsledare inom bevakning räknas som tjänstemän.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.