Pengar
Close
Läge att kolla upp din pension och dina val?
Close

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Å andra sidan är det heller aldrig för tidigt att börja skaffa sig lite koll på kommande tjänstepension, uppmanar Pensionsmyndigheten och tjänstepensionsföretagen som ligger bakom Tjänstepensionens dag.

Den firas för tolfte året i rad i syfte att uppmärksamma hur viktig tjänstepensionen är för landets löntagare. Men också för att fler arbetsgivare ska informera sina anställda eller kommande medarbetare – gärna redan vid anställningsintervjun.

Allmän pension

”Har jag tjänstepension”, kan vara den första frågan att ställa sig. Ungefär nio av tio svenskar har det i dag via sin arbetsgivare, upplyser Folksam LO Pension på sin sajt, (folksamlopension.se). Men hur mycket betalar arbetsgivaren eller har tidigare arbetsgivare pytsat in, är en följdfråga.

Alla som jobbar och betalar skatt tjänar in pengar till sin allmänna pension. Men tjänstepensionen, som alltså är utöver den, utgör en stor del av den sammanlagda pensionen. Så fråga din arbetsgivare, om du är osäker på om hen betalar in pengar till din tjänstepension.

Ett annat sätt är att gå in på sajten fora.se och läsa mer under rubriken ”Privat”. Där kan du också logga in på ”Mina sidor” och se alla inbetalningar som gjorts till avtalspensionen. Du kan även byta förvaltare, lägga till eller ta bort återbetalningsskydd (se nedan).

Gör du inget ligger pensionspengarna kvar hos AMF. Men vill du byta fonder gör du det hos din förvaltare, till exempel AMF, FOLO eller Swedbank Försäkring.

Få överblick

Försäkringsombudsman Pia Edvall, Transport. Foto: Justina Öster

Men det där låter kanske krångligt?

Varför ska vi över huvud taget bry oss om vår pension?

– Därför att om vi gör det kan vi påverka pensionen mer till det bättre än om vi inte bryr oss, säger försäkringsombudsman Pia Edvall på Transportarbetareförbundet.

Hennes första råd är att gå in på sajten minpension.se (en gratis, oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen). Där samlas alla uppgifter in automatiskt.

– Och du får en överblick över din pension, säger Pia Edvall.

Känns det ändå knepigt har alla som är medlemmar i Transport rätt till en timmes rådgivning om pension och försäkringar av Folksam, tipsar hon.

– Det är en medlemsförmån och tid är enkelt att boka via nätet.

Gå till folksam.se och ”Rådgivning för medlemmar. Puffen mot framtiden”. Du kan också ringa 08-772 71 80.

– De regionala skyddsombuden eller försäkringsrådgivarna på din Transportavdelning kan också hjälpa till, säger Pia Edvall.

Återbetalningsskydd till efterlevande

Hennes tredje råd lyder:

– Tänk på återbetalningsskyddet. Kryssar du för det får din maka eller make, registrerade partner, sambo eller dina barn ersättning för din intjänade pension, om du dör före en viss ålder. Men det ger dig lägre pension.

– Skyddet kan vara bra om du har familj och barn som är beroende av din inkomst. Men när barnen är större kanske du vill tänka mer på din egen pension, säger Pia Edvall.

Ändringen kan göras på servicebolaget Fora:s sajt (fora.se, gå till Mina sidor).

Kolla avgifter för fonder

Hur ska man tänka kring att själv välja fonder, som förvaltar ens pensionspengar?

– Det är förstås upp till var och en. Är man 25 år kanske man väljer fonder med lite större risk, men börjar man närma sig pensionsåldern kanske man väljer tryggare. Det finns förslag på färdiga lösningar så att man slipper sätta sig in i varje fond, säger Pia Edvall.

Men man ska kolla upp avgifterna för olika fonder, betonar hon.

– Fonderna kan locka med hög avkastning, men ha så höga avgifter att det äter upp mycket av kapitalet.

Prognoser för pensionen

Ska man jobba till 65, 67 eller gå redan vid 64 år?

– Det kan vara bra att diskutera med Folksams rådgivare. På minpension.se kan man också göra prognoser själv för hur hög pensionen blir vid olika ålder.

På nätet finns väldigt mycket information, påpekar Pia Edvall.

– Att man inte söker efter den kan beror på någon form av olust, som oro för att att pensionen ska bli för låg, funderar hon.

 

Fotnot: Tjänstepension, som betalas utöver allmän pension, utgår oftast från ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Men den kan också grunda sig på ett individuellt avtal mellan en anställd och arbetsgivaren.

Fora är ett servicebolag, ägt av arbetsgivare och fack, som administrerar tjänstepension (även kallad avtalspension) och försäkringar i kollektivavtalen.

Avtalat.se informerar och vägleder om pension och försäkringar via jobbet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    27 september, 2024

    Jag rekommenderar alla att börja spara direkt i aktier, fonder eller ETF:er på ett ISK-konto när de är unga och börjar jobba och får sin första lön.Med ett stort eget kapital så har man större möjlighet att själv välja när man vill gå i pension och när man har råd att sluta arbeta.Tyvärr så kommer politikerna antagligen att höja pensionsålder så att vi skall arbeta allt längre upp i åldrarna när de flesta antagligen istället skulle vilja sluta arbeta långt innan de är 60-65 år för att hinna med annat i livet än att bara arbeta.Jag pensionerade mig redan 2018 när jag var 52 år och det är underbart att vara en ung och frisk pensionär med väldigt god ekonomi.Ta er tid och lär er om PPM-pengar och tjänstepensioner och givetsvis om eget sparande i aktier, fonder och ETF:er.

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.