Alexander krossade knäna under en truck
Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!
Alexander Eriksson stryker svetten ur pannan på gymmet i Nyköping. Där tränar han tre gånger i veckan efter olyckan den 3 juni i år.
– Jag blir bättre och bättre, säger Alexander.
Men vi går tillbaka till den där olycksaliga junidagen. Alexander körde in till maskinfirman i Linköping någon kvart över 9. Personalen satt och åt frukost, så han lossade spännbanden om trucken på lastbilsflaket och fixade så att lossningen skulle gå snabbare.
– Jag kollade att trucken stod still och satte mig på bakgavellyften och väntade. Men så märkte jag att något hände, vände mig om, såg att trucken rullade och hoppade upp för att stoppa den.
Klämdes fast
4 ton truck lät sig inte hejdas, insåg han ganska snart, hoppade ner på lyften och vidare till marken. Trucken tippade över kanten på lyften och Alexander klämdes fast, ovanför knäna, under truckstativet.
– Nu måste jag skrika så mycket jag bara orkar, tänkte jag, men personalen kom ut rätt omgående. De tog en annan truck, lyfte upp den jag låg under och så lyfte de mig, en person under varje arm.
Ambulans och räddningstjänst anlände snabbt och på sjukhus konstaterades frakturer på bägge lårbenen runt knäna och att höger skenben var brutet. Alexander blev sydd på baksidan av låret och fick skruvar inopererade i ena knäet.
Rullstol
Väl hemma fick Alexander installera sig på bottenvåningen i huset och ta sig fram med rullstol. Han blev sjukskriven till september och Försäkringskassan sa ja till en månad till. Men sen var det stopp.
Myndigheten godkände inte läkarens fortsatta sjukskrivning till december. Alexander hänvisades till Arbetsförmedlingen och att söka nytt jobb eftersom hans åkeri gått i konkurs. Därför kunde han inte hänvisa till regeln att han med stor sannolikhet skulle kunna återgå till sitt tidigare jobb och få behålla sjukpenningen.
– Försäkringskassan tyckte jag kunde ta något administrativt arbete, men det har jag ingen utbildning för. Jag blir så frustrerad, måste vara något systemfel när jag inte kan få några månaders förlängning för rehab.
– Snart har jag tömt hela mitt sparkapital. De borde slå ihop Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Pengarna tas ju ändå ur samma statskassa.
Nytt jobb
Nu har Alexander i alla fall fått nytt jobb och började köra i början av december, ett halvår efter olyckan. På heltid.
– Det blir lite på vinst och förlust, mindre tid för träning, men kan gå.
Alexander har sökt pengar från Afa Försäkring och hoppades få ersättning för arbetsskada, men han fick nobben. Afa hänvisar till att trucken ska vara trafikförsäkrad och att han ska vända sig till försäkringsbolaget som försäkrat den. Snurrigt, tycker Alexander och vände sig till Transports regionala skyddsombud på Nyköpingsavdelningen.
– Jag har ringt runt, men varken företaget som skickade trucken eller firman som beställt den vill erkänna sig som ägare och den var inte trafikförsäkrad. Men trucken var ju gods, inte ett fordon i arbete, som Afa menar. Nu har jag med fackets hjälp begärt omprövning av beslutet hos Afa.
Utdragen process
Dålig ordning och alldeles för utdragen process, menar Alexander Eriksson.
– Jag tycker Afa borde betala ut pengarna för arbetsskada och sedan se till att begära in dem från rätt håll. Nu stjälps allt arbete över på den enskilda individen och det känns nästan onödigt att ha försäkring i Afa. I förlängningen borde chaufförer alltid ta reda på och vägra att köra truckar som inte är trafikförsäkrade!