”Jag är en sån människa som tror på ödet”, säger Alf Lindgren. ”Jag är övertygad om att allas tid är utmätt och att det inte finns något ont med döden.
Close
”Jag är en sån människa som tror på ödet”, säger Alf Lindgren. ”Jag är övertygad om att allas tid är utmätt och att det inte finns något ont med döden."
Close

Alf får Hudiksborna att lätta sitt hjärta

Månadens medlem. Ett brokigt förflutet och många törnar av livet har gjort taxichauffören Alf Lindgren till rena rama psykologen bakom ratten. Vi åkte till Hudiksvall för att höra om död, elände och livets allvar.

Kroppen säger mer än munnen, säger Alf Lindgren. Somliga kan säga att de mår bra, men han ser sorgen i ögonen. Han har haft många år på sig att bli en bra människoläsare.

– Jag är inne på elfte året som nykter alkoholist nu. När min fru ville skiljas, och en kusin till mig samtidigt dog ung, började mitt missbruk eskalera i mitten av nittiotalet. Jag jobbade på ambulansen då. Hur spriten gick ihop med jobbet är en gåta. Det fanns dagar då jag var i tjänst riktigt bakis.

– Efter 19 år på ambulansen slutade jag, mer eller mindre på grund av missbruket. De ville omplacera mig till kulvert-råtta men det ville inte jag. Jag är utbildad undersköterska och började jobba nätter på ett vårdhem i stället. Samtidigt tog jag extrakörningar för Fonus, åkte och hämtade folk i hela Hälsingland som tagit livet av sig. Det var både hängningar, skjutningar och drunkningar. Jag har sett det mesta och haft med många anhöriga att göra.

För 14 år sedan tröttnade Alf på sjukvården och tog taxikort i stället. Och fortsatte supa. När mamma och en kompis dog ungefär samtidigt tänkte han supa ihjäl sig. Men så somnade han en natt stupfull, liggandes på E4:an.

– Jag blev väckt i fyllcellen av en arrestvakt som brukade jobba extra på taxi. Så vi kände varandra. Jag försökte gömma mig, jag skämdes så mycket. Hörredu, sa han, nu måste du göra något åt det här. Och sen gav han mig en tjuga till bussen. Där satt jag, en nerpissad 46-årig trebarnspappa. Vad fan skulle jag göra av mitt liv? Dagen efter gick jag ner till kommunens beroendecentrum och därmed var det tvärslut.

– Vet du var världens längsta halvmeter finns? Den går från huvet till hjärtat. Man måste känna att man verkligen vill bli fri för att lyckas. En del av dem jag kör säger att de aldrig kommer ur sitt missbruk. Vill du verkligen? säger jag. I så fall följer jag med dig, jag kommer på måndag och så åker vi tillsammans till beroendecentrum. Jag har lyckats ett par, tre gånger, men för det mesta finns de inte där när jag kommer.”

När Alfs son Peter var 27 år körde han ihjäl sig. Han var också missbrukare, tog framför allt amfetamin. På väg till en kompis somnade han bakom ratten. Efter det la flera av Peters kompisar av med drogerna. Och kom till Alf, som jobbade som alkohol- och drogterapeut, för att få hjälp. Alf mäktade bara inte med att ha terapi med Peters vänner och slutade.

– Ibland säger jag till dem jag kör, om jag ser att de har problem med droger. Framför allt har det blivit vanligare bland unga tjejer. Vi kan sitta kvar en halvtimme i bilen och tala. Jag brukar säga att jag vet vad jag pratar om.

– Jag pratar ofta om sorg och sorgearbete med mina passagerare. Oftast är det äldre som har mist en partner som vill prata, och oftast är det kvinnorna som tar upp det. Hur vi kommer in på det? Jo jag är mycket för det här med att sitta och sjunga eller vissla, oftast blir det psalmer trots att jag inte är religiös. Då kommer vi ofta in på kyrkan och sen är resten inte långt bort.

Eller, om de själva säger att de är ensamma, då frågar Alf hur de får dagarna att gå? De är glada att han vågar fråga. Sånt har betydelse, tror Alf. Att någon bryr sig, att någon ser. Många säger att det var skönt att få prata.

– Jag vill inte klanka ner på hemtjänsten, men de som jobbar där går hem till brukare, inte till människor. De har inte tid att knyta relationer. Som taxichaufför ska man inte bara vara rallyförare som kan köra i alla väder. Man ska också vara psykolog.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.