Sparkande väktare
Våld på jobbet

”Alla är inte gjorda för det här jobbet”

Bevakning. I maj 2019 griper Boban och hans väktarkollegor en misstänkt snattare. En månad senare dyker en filmsekvens upp. I den ser det ut som att en av väktarna sparkar snattaren, som sitter i handbojor, i huvudet. I januari kommer fallet att prövas i domstol.

En bild ur polisens förundersökningsprotokoll: En man med svart hår, rakat på sidorna. Svart jacka med armarna bakom ryggen. Han sitter med benen framåt och har byxorna neddragna till anklarna. Det är så vi kan se att han bär ett par shorts av det exklusiva märket Givenchy, som han misstänks ha stulit. Ansiktet går inte att se. Det täcks av en fot. Polisen skriver att en spark just träffat den gripnes huvud.

Bilden är plockad från en film. I förundersökningsprotokollet beskrivs filmklippet så här: Den gripne sitter på golvet med händerna till synes bakbundna när en person kommer fram och sparkar honom i huvudet. Den gripne spottar i riktning mot den som utdelade sparken och säger: ”Fucking idiot. Trampa inte på mig din hora!”

Polisen tycker sig sedan se att väktaren hotar att utdela ytterligare en spark mot den gripne, som fortfarande sitter. Nu skrikande och spottande.

Väktaren på filmen står åtalad för misshandel. Transportarbetaren har upprepade gånger försökt nå honom för en kommentar, utan resultat.

Den misstänkta sparken fångades på film av en arbetskamrat på bevakningsföretaget Paratus Security.

Transportarbetaren har varit i kontakt med väktaren som filmade händelsen. Han berättar att han gett filmen till polisen, men vill inte kommentera händelserna närmare.

Filmades av kollega

I polisförhören uppger den filmande väktaren att den misstänkta tjuven grips och tas till en provhytt. Precis som väktarna brukar göra. Enligt polisförhören tar väktaren upp sin mobil och startar videokameran, för att säkra bevis för sin kollegas skull. Sedan utdelas en misstänkt spark mot den gripnes huvud. Filmaren går därifrån strax efter att polisen kommit. Han vill inte bli förhörd om det som hänt.

Snart kommer han ändå att visa filmen för sin kollega Boban.

Illustration: Kristoffer Nilsson
Illustration: Kristoffer Nilsson

Transportarbetaren har intervjuat Boban. Han berättar att han jobbat på företaget Paratus Security i tio år. Det var ett krävande arbete inne på märkesbutiker, där varorna var så dyra att det nästan aldrig rörde sig om ringa stöld. Boban trivdes till en början. Fast det blev värre. En serie händelser ledde till slut till hjärtinfarkt och han slutade på företaget.

I dag arbetar Boban på ett annat bevakningsföretag och är vid god hälsa igen.

Fast Boban minns också dagen då kalsongsnattaren greps. Hur han och en kollega jagar i fatt tjuven. De fångar smitaren vid Hötorget och tar med honom tillbaka till butiken.

I intervjun säger Boban:

– När vi ”bojat” någon sätter vi dem på en plats där de är under bevakning. De gripna är vårt ansvar och vi ska se till att de är i säkerhet. Två kollegor stannade vid hytten. Jag gick till ett annat rum och skrev en polisanmälan.

Medan Boban sitter och skriver hör han plötsligt ett tumult, och han går till provhytten. Läget är under kontroll, förutom att en kollega och den gripne skriker på varandra på ett språk Boban inte förstår.

Dryga månaden senare kontaktas Boban av kollegan som har filmat händelsen. Han vill berätta något och de stämmer träff. Kollegan tar upp sin telefon och visar Boban klippet.

– Jag kunde inte tro att det var sant, säger Boban till Transportarbetaren.

Först mår han dåligt, sedan blir han arg på kollegan.

– För att han inte visade den för polisen direkt. Men jag kan förstå. Kanske var han lite rädd. Jag tror inte att han vågade polisanmäla. Men jag sa att ”Det här är inte okej, du måste anmäla!”

Vd brydde sig inte

Boban ringer till Paratus Securitys vd Tom Schutermam och begär ett möte. Det blir inte som han tänkt sig:

– Tom Schuterman skrattade och såg ut att tycka att det var roligt. Jag har hört gripna klaga på den misstänkte kollegan tidigare och jag har tagit upp det med chefen. Han gjorde aldrig någonting. Nu fanns det bevis. Men han brydde sig inte.

En kort tid efter mötet med vd:n säger Boban upp sig. Efteråt har han försökt nå kollegan som misstänks sparka. Han vill förstå vad som hände. Och varför det hände…

– Han svarar inte när jag ringer och tittar bort om vi stöter på varandra på stan. Han vill inte prata med mig. Jag griper säkert 20 personer i månaden. Vissa är arga. De riskerar kanske utvisning eller fängelse. Det är bara att sitta med dem lugnt och inte säga någonting.

– Men alla är inte gjorda för det här jobbet.

Paratus Securitys vd Tom Schuterman förnekar all kännedom om händelsen.

Om du vill kan jag skicka över polisens förundersökningsprotokoll, så kan du läsa själv …

– Nej, vi har mycket med Black Week nu. Vi kanske tittar på det sen. I så fall begär vi ut protokollet själva, säger Schuterman som i övrigt inte vill prata med Transportarbetaren.

I polisförhören förnekar den misstänkte att han misshandlat någon. En annan väktare som också var på plats har förhörts av polisen. Denna väktare säger sig vara säker på att ingen spark utdelades.

Åklagaren har ändå valt att väcka åtal. Målet ska avgöras i Stockholms tingsrätt i början av nästa år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Dags att allas bidrag värdesätts

Alexandras krönika. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.