Krönika. Nu är sommaren snart här och för många av oss väntar skön avkoppling tillsammans med nära och kära. Skolavslutningarna är genomförda och många barn och ungdomar kan se fram emot sommarlovet.
Sverige har blivit ett land med stor otrygghet för många, inte minst när det gäller jobbet. Staplade visstidsanställningar, sms-anställning och tillfälliga påhugg har blivit allt vanligare. Allt för många tvingas leva enligt det gamla talesättet: ur hand – i mun. Faktum är att den ekonomiska verkligheten för många familjer är så ansträngande att den leder till depressioner, utslagning och sjukskrivningar.
För facket är utmaningen att få ordning på arbetsmarknaden. Att komma tillbaka till den tid då tillsvidareanställningar var normen, inte undantaget.
Staten måste se till att folk blir anställningsbara genom att erbjuda vidareutbildning så att de kan ta de jobb som skapas i den nya ekonomin. Det står tämligen klart för oss alla att vi håller på att lämna industrisamhället och i stället går in i kunskapssamhället.
Likaså är det statens ansvar att skapa förutsättningar för att bedriva kommersiell verksamhet i landet. Det kan exempelvis ske genom etableringsstöd eller investeringar i infrastruktur som medger att företag har tillgång till effektiva transporter, i syfte att nå marknader där de har avsättning för sina produkter.
Fackets ansvar har under lång tid varit att upprätthålla konkurrensneutraliteten i branscherna. Olönsamma företag ska slås ut och ge utrymme för de lönsamma. Tyvärr sker det inte i dag. Vi vet att många företag inte följer ingångna kollektivavtal, och vad värre är så tycks inte de anställda bry sig något nämnvärt. Detta måste få ett slut.
Kollektivavtalet är ett verktyg som utvecklats genom hårt arbete under lång tid. Det är också det verktyg som upprätthåller konkurrensvillkoren i branschen. Det är viktigt att alla följer det vi kommit överens om med arbetsgivarna. Tillsammans genomför förbundets lokala ombudsmän varje år tusentals lokala förhandlingar där de gör allt för att upprätthålla kollektivavtalet. Det är ett hårt arbete och kan endast krönas med framgång om medlemmarna respekterar och kräver sin rätt enligt avtalet.
För att ytterligare stärka vår organisation har förbundet startat en funktionärsutbildning. 13 aspiranter har valts ut bland över 70 sökande till att utbildas till lokala ombudsmän. Vi hälsar dem alla välkomna och önskar dem lycka till med utbildningen.
Till sist, för många ungdomar väntar sommarjobb! Att själva kunna tjäna en slant och lägga undan till något man drömt om är för många en fantastisk upplevelse. Men, som förälder måste man vara uppmärksam på ungarna inte hamnar hos en arbetsgivare som varken har kollektivavtal eller försäkringar.
Jag uppmanar er att kontakta arbetsgivaren för att kontrollera saken. Det är inte förargligt eller pinsamt att ringa och försäkra sig om att ens barn inte blir utnyttjade eller riskerar sin hälsa. Att olyckor sker, det kan vi troligen aldrig förhindra – men att det finns försäkringar som täcker om det värsta händer är det minsta vi kan kräva både för oss själva och våra sommararbetande ungdomar.