Alla kan bidra till ett öppnare samhälle

Debatt. Fackföreningsrörelsens idé och uppdrag vilar på den fasta övertygelsen att alla människor har lika värde och lika rätt, och redan den grundbulten förklarar varför Sverigedemokraterna och andra ljusskygga partier ser oss som sina främsta motståndare.

Både nyliberalism, främlingsfientlighet, högerpopulism och rasism står för radikalt andra tankar och politik jämfört med det som vi i fackföreningsrörelsen tror på och arbetar för dagligen, på arbetsplatsen, i fikarummet eller varhelst vi verkar i det offentliga rummet.

Vi menar att alla former av diskriminering är förödande för det demokratiska samhället, ingen ska ha sämre möjligheter och villkor. Allt annat är ett svek mot den fackliga grundtanken och vår politik.

Det fackliga löftet handlar om försvaret av den arbetande klassen. Vi måste hålla ihop och inte låta arbetstagare ställas mot arbetstagare. Vår motpart är arbetsgivarna, det är dem vi förhandlar med när det gäller lön och övriga arbetsvillkor. Vårt bästa skydd för att hålla uppe schysta löner och arbetsvillkor är att vi blir flera medlemmar i facket. Vår styrka men också vår självständighet är beroende av det.

De gångna åtta åren av extrem nyliberal allianspolitik har slagit hårt mot villkoren på arbetsmarknaden. De osäkra och otrygga anställningarna finns snart sagt i alla branscher där LO-förbundens medlemmar jobbar. Parallellt med denna utveckling står den ökande arbetslösheten och därutöver de politiska beslut som allvarligt försämrat och urholkat såväl arbetslöshets- som sjukförsäkring.  Det är bara LO och förbunden som kan vända denna utveckling, men det är bråttom.

Vi vet att det behövs en integrationspolitik värd namnet; de tre viktigaste nycklarna är arbete, bostad och ordning och reda på arbetsmarknaden. Låglönekonkurrens har aldrig varit – och kommer aldrig att bli – ett framgångsrecept.  Motsatsen är det som gäller, bra utbildning, rätt utbildning och kontinuerlig utbildning är vägen framåt. Erfarenheterna från låglönebranscher är att de blir en fälla där de anställda fastnar, och det kan vi aldrig acceptera. Tvärtom, det är en återvändsgränd, en gammal högerpolitik som inte hör hemma i Sverige i dag.

När det gäller debatten om invandring som SD drar upp, gång efter gång, är deras mål att begränsa densamma. Det är vare sig nytt och framförallt är det inte vettigt.

Vi menar att Sverige behöver invandring för att utveckla vårt land och vår gemensamma välfärd. Och vi ska självfallet fortsätta att visa vår aktiva solidaritet genom att ta emot flyktingar som tvingas fly för sin säkerhet och sina liv. Vi anser att lagar och regler för invandring och en offensiv politik för integration hänger nära samman. När det fungerar åstadkommer vi två saker, för det första en framtid för de flyktingar som fått skydd i Sverige och dessutom en legitimitet för invandringspolitiken.

Att ett parti som SD, som baserar hela sin politik på rädsla, fientlighet, hat, diskriminering och rasism, kan växa är skrämmande i sig. Att det med samma faktorer lockar så många att ge partiet sin röst är än mer skrämmande. Men vårt svar är tydligt; vi får aldrig vika undan i debatten, vi ska vara tydliga med vår politik och visa vägar framåt, vi ska vara de som alltid är sakliga och orädda och de som alltid bildar en facklig front mot inskränkthet, nationalism och populism.

LO och förbunden startade ett gemensamt arbete 2011 för att motverka främlingsfientlighet och rasism, som fick namnet Alla kan göra något. Nu skärper vi det arbetet och har bytt namn till Alla kan göra något 2.0.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vad är rasisterna så rädda för?”

Debatt. Sverige har varit omgärdat av vinterskrud och kyla som sig bör för årstiden. Tidningsrubrikerna har under vintern beskrivit det som en nyhet att vi har under minus 25 grader i de norra delarna av landet. I denna tid har vi människor som kommit till Sverige från varmare breddgrader. Människor som är på flykt.

”20 år med mörka krafter”

Krönika. I år är det tjugo år sedan en färgad man klev av bussen i skånska Klippan för att i nästa stund kallblodigt huggas med en kniv i hjärtat. Mannens namn var Gerard Gbeyo, en asylsökande flykting från Elfenbenskusten. Enda orsaken till dådet, som framkom i polisutredningen, var att han var färgad.

”SD inte fascister – men de har helt fel lösningar”

Debatt. Att Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti, som finns i nästan alla kommuner, har ingenting att göra med att svenskarna blivit nazister eller fascister. Jovisst fanns det en del personer med sådana åsikter när partiet bildades i slutet av 1980-talet. Men att SD så småningom växte berodde på att partiet fick en förankring i södra Sverige där det länge funnits lokala missnöjespartier som var kritiska till invandringen, och som sneglade mycket på dansk politik.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.