Alla kan bidra till ett öppnare samhälle

Debatt. Fackföreningsrörelsens idé och uppdrag vilar på den fasta övertygelsen att alla människor har lika värde och lika rätt, och redan den grundbulten förklarar varför Sverigedemokraterna och andra ljusskygga partier ser oss som sina främsta motståndare.

Både nyliberalism, främlingsfientlighet, högerpopulism och rasism står för radikalt andra tankar och politik jämfört med det som vi i fackföreningsrörelsen tror på och arbetar för dagligen, på arbetsplatsen, i fikarummet eller varhelst vi verkar i det offentliga rummet.

Vi menar att alla former av diskriminering är förödande för det demokratiska samhället, ingen ska ha sämre möjligheter och villkor. Allt annat är ett svek mot den fackliga grundtanken och vår politik.

Det fackliga löftet handlar om försvaret av den arbetande klassen. Vi måste hålla ihop och inte låta arbetstagare ställas mot arbetstagare. Vår motpart är arbetsgivarna, det är dem vi förhandlar med när det gäller lön och övriga arbetsvillkor. Vårt bästa skydd för att hålla uppe schysta löner och arbetsvillkor är att vi blir flera medlemmar i facket. Vår styrka men också vår självständighet är beroende av det.

De gångna åtta åren av extrem nyliberal allianspolitik har slagit hårt mot villkoren på arbetsmarknaden. De osäkra och otrygga anställningarna finns snart sagt i alla branscher där LO-förbundens medlemmar jobbar. Parallellt med denna utveckling står den ökande arbetslösheten och därutöver de politiska beslut som allvarligt försämrat och urholkat såväl arbetslöshets- som sjukförsäkring.  Det är bara LO och förbunden som kan vända denna utveckling, men det är bråttom.

Vi vet att det behövs en integrationspolitik värd namnet; de tre viktigaste nycklarna är arbete, bostad och ordning och reda på arbetsmarknaden. Låglönekonkurrens har aldrig varit – och kommer aldrig att bli – ett framgångsrecept.  Motsatsen är det som gäller, bra utbildning, rätt utbildning och kontinuerlig utbildning är vägen framåt. Erfarenheterna från låglönebranscher är att de blir en fälla där de anställda fastnar, och det kan vi aldrig acceptera. Tvärtom, det är en återvändsgränd, en gammal högerpolitik som inte hör hemma i Sverige i dag.

När det gäller debatten om invandring som SD drar upp, gång efter gång, är deras mål att begränsa densamma. Det är vare sig nytt och framförallt är det inte vettigt.

Vi menar att Sverige behöver invandring för att utveckla vårt land och vår gemensamma välfärd. Och vi ska självfallet fortsätta att visa vår aktiva solidaritet genom att ta emot flyktingar som tvingas fly för sin säkerhet och sina liv. Vi anser att lagar och regler för invandring och en offensiv politik för integration hänger nära samman. När det fungerar åstadkommer vi två saker, för det första en framtid för de flyktingar som fått skydd i Sverige och dessutom en legitimitet för invandringspolitiken.

Att ett parti som SD, som baserar hela sin politik på rädsla, fientlighet, hat, diskriminering och rasism, kan växa är skrämmande i sig. Att det med samma faktorer lockar så många att ge partiet sin röst är än mer skrämmande. Men vårt svar är tydligt; vi får aldrig vika undan i debatten, vi ska vara tydliga med vår politik och visa vägar framåt, vi ska vara de som alltid är sakliga och orädda och de som alltid bildar en facklig front mot inskränkthet, nationalism och populism.

LO och förbunden startade ett gemensamt arbete 2011 för att motverka främlingsfientlighet och rasism, som fick namnet Alla kan göra något. Nu skärper vi det arbetet och har bytt namn till Alla kan göra något 2.0.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vad är rasisterna så rädda för?”

Debatt. Sverige har varit omgärdat av vinterskrud och kyla som sig bör för årstiden. Tidningsrubrikerna har under vintern beskrivit det som en nyhet att vi har under minus 25 grader i de norra delarna av landet. I denna tid har vi människor som kommit till Sverige från varmare breddgrader. Människor som är på flykt.

”20 år med mörka krafter”

Krönika. I år är det tjugo år sedan en färgad man klev av bussen i skånska Klippan för att i nästa stund kallblodigt huggas med en kniv i hjärtat. Mannens namn var Gerard Gbeyo, en asylsökande flykting från Elfenbenskusten. Enda orsaken till dådet, som framkom i polisutredningen, var att han var färgad.

”SD inte fascister – men de har helt fel lösningar”

Debatt. Att Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti, som finns i nästan alla kommuner, har ingenting att göra med att svenskarna blivit nazister eller fascister. Jovisst fanns det en del personer med sådana åsikter när partiet bildades i slutet av 1980-talet. Men att SD så småningom växte berodde på att partiet fick en förankring i södra Sverige där det länge funnits lokala missnöjespartier som var kritiska till invandringen, och som sneglade mycket på dansk politik.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.