Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”
Close
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”
Close
Jag & jobbet

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

– En människa är en människa, oavsett var han eller hon befinner sig på samhällsstegen.

Så säger Per Svedberg när han kommer ut från Fyren, en av tre gallerior i centrala Hudiksvall där han ronderar till fots, när han inte kör bil. Det är sommar och lugnt, solen strålar.

Försöker skapa kontakt

– Ofta träffar jag ju folk när det är lite stökigt och någon larmat från exempelvis en butik. Jag brukar fråga hur de jag möter mår och har det, försöker skapa kontakt och visar alltid respekt. Fast inte för deras beteende så klart.

Under åren har Per lärt känna flertalet av ”snedseglarna” som håller till inne i stan för att köpa och sälja knark eller dricka ihop. Dyker ett nytt ansikte upp går han fram och hälsar. Reagerar nykomlingen negativt brukar de andra säga att ”Svedberg är schyst”.

Batongen har Per inte med sig, om det inte står uttryckligen i ett larm att någon är knivbeväpnad och att han ska ha den med. Använt den har Per aldrig gjort. Fast flera allvarliga knivdåd inträffat under senare tid, en del med dödlig utgång. Visst. Per håller med om att han har en annan arbetssituation än väktare i större städer med mer folk, grövre våld och allvarlig gängbrottslighet.

Bemötande

Men han håller ändå fast vid sitt koncept att försöka bygga en relation med den han möter.

– Då behöver man inte sätta på sig knivhandskar, använda batong, skrika eller leda ut personer. De går själva. Såvida de inte är tokfulla, förstås. Branschen borde ha en särskild kurs i bemötande. Min grundsyn är att människor är goda.

Det förmedlar Per när han håller kurser i arbetsmiljö i arbetsmarknadsparternas utbildningsnämnd, Bya, eller handleder färska väktare. Dagens handledning under första praktiken (”pytten”) är alldeles för kort. Den borde fortsätta under hela praktiken, anser Per. Plus att handledarna ska få betalt.

– Som det är nu kan väktare få rycka ut ensamma på sitt första larm.

Psykosocial arbetsmiljö

Per tycker att det talas alldeles för lite om den psykosociala arbetsmiljön i branschen, fast det borde vara prio ett.

– Mår du illa i själen är det ingen som ser det, då kan det gå så långt att människor blir sjuka på riktigt. Men vi ska inte ha någon machokultur, inte vara stålmän eller stålkvinnor. Vi måste prata om saker som händer, som: ”Tänk om jag fått den där kniven i mig”.

Alla behöver ventilera obehagliga händelser med sin chef. Att skicka ut en medarbetarenkät en gång om året utan insatser räcker inte.

Fackligt engagerad

De långa tolvtimmarspassen blir jobbigare i takt med att han blir äldre. De borde kortas i takt med stigande ålder, menar Per. Liksom att arbetet varannan helg inskränker på både fritid och umgänge. Ändå är Per Svedberg fackligt engagerad.

– Vill branschen ha väktare som gör ett bra jobb så måste man behandla oss som människor. Bry sig om och ge feedback. Själv är jag mycket stolt över att vara väktare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.